VELIKI SUKOB

Situacija je eskalirala: Nastavljaju se borbe između Azerbajdžana i Armenije, raste broj žrtava

Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
Armed conflict in Nagorno-Karabakh
Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
Armed conflict in Nagorno-Karabakh
Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
Armed conflict in Nagorno-Karabakh
Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
Armed hostilities in Nagorno-Karabakh
Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
Armed conflict in Nagorno-Karabakh
08.10.2020.
u 11:41
Postoji opasnost od širenja sukoba budući da je Turska bliski saveznik Azerbajdžana, dok Rusija ima potpisan obrambeni sporazum s Armenijom.
Pogledaj originalni članak

Borbe između Azerbajdžana s jedne strane te Armenije i armenskih separatista u Nagorno Karabahu nastavljene su u četvrtak, prije sastanka SAD-a, Francuske i Rusije u Ženevi, na kojemu će raspravljati o sukobu na južnom Kavkazu.

Baku tvrdi da su armenske snage raketirale grad Ganju ranije u četvrtak te da je jedan civil ubijen u pokrajini Goranboy.

Dodaju da su armenske snage gađale i druga naselja. Azerbajdžanske vlasti navode da je poginulo 30 civila od početka sukoba 27. rujna oko Nagorno Karabaha, pokrajine kojom upravljaju Armenci koji su u 1990-ima proglasili neovisnost, a koja je formalno dio Azerbajdžana.

Azerbajdžan također navodi da je ranjeno 143 civila, ali nisu objavljene informacije o vojnim gubicima. Vlasti u Nagorno Karabahu navode da se taktička situacija nije značajno promijenila tijekom noći.

Azerbajdžanske su snage raketirale neka područja Nagorno Karabaha i najveći grad Stepanakert. Vlasti u Nagorno Karabahu objavile su u srijedu da je od početka sukoba poginulo njihovih 320 vojnika, dok je 19 civila ubijeno ili ranjeno.

Francuska, SAD i Rusija članovi su grupe iz Minska OSCE-a koja je medijator sukoba oko Nagorno Karabaha. Te se države nadaju da će uvjeriti zaraćene strane da postignu primirje nakon najsmrtonosnijeg sukoba u pokrajini u posljednjih 25 godina.

Armenski ministar vanjskih poslova neće sudjelovati na razgovorima u Ženevi, ali se očekuje da azerbajdžanski hoće.

Očekuje se da će se francuski, američki i ruski predstavnici susresti s armenskim ministrom vanjskih poslova u Moskvi idućeg ponedjeljka.

Postoji opasnost od širenja sukoba budući da je Turska bliski saveznik Azerbajdžana, dok Rusija ima potpisan obrambeni sporazum s Armenijom.

Mnogi su zabrinuti da bi sukob mogao otežati izvoz azerbajdžanske nafte i plina na međunarodna tržišta.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TR
tratincica68
12:50 08.10.2020.

nemojte to spominjat.sutra ce gorivo odmah poskupit kod nas na 300%,ovi nasi jedva cekaju nesto ovako

MP
miroslav.petkovic.7564
12:15 08.10.2020.

Turci prave Osmansko Carstvo od Kine do Balkana.Slusam na TV u Moskvi Rusija je rekla u slucaju da napadnu Armeniju bit ce intervencija A za Nagorno Karabah ne.Ali ako osujeti Talibancine koji pristzu oz Sirije nije iskljuceno da ih gada..Turska tamo zapocinje ratove nebi ona sama ali neko je podrzava.