VAŽNO ZAŠTITNO SREDSTVO

Sisačka bolnica dobila vrijednu donaciju - Aerosol box

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Donacija AEROSOL-BOX-a sisačkoj Općoj bolnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Donacija AEROSOL-BOX-a sisačkoj Općoj bolnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Donacija AEROSOL-BOX-a sisačkoj Općoj bolnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Donacija AEROSOL-BOX-a sisačkoj Općoj bolnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Donacija AEROSOL-BOX-a sisačkoj Općoj bolnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Donacija AEROSOL-BOX-a sisačkoj Općoj bolnici
06.04.2020.
u 13:46
Proteklih dana i tjedana sisačka bolnica dobila je mnoge donacije među kojima je zadnja ona od 50.000 kuna sisačkih obrtnika za nabavu respiratora.
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući donaciji sisačkog obrtnika Pere Grgića, Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje sisačke Opće bolnice dobio je prvi Aerosol-box, u vrijeme epidemije COVID-19 virusa vrlo važno zaštitno sredstvo pri intubaciji.

Riječ je o kutiji od pleksiglasa, kojom se zaštićuje pacijent pri intubaciji, odnosno spajanju na respirator, što je prema riječima anesteziologa, jedan od najrizičnijih trenutaka. Kutija je dizajnirane tako da pokrije pacijentovu glavu, a sadrži dva kružna otvora kroz koja prolaze ruke liječnika pri zahvatu.  

- Ova oprema će nam biti jako korisna i značajna prilikom izvođenja intubacije i drugih manipulacija oko dišnih puteva, pri čemu se oslobađaju aerosoli koji su u našem poslu najopasniji. Zahvalila bih i arhitektu Rikardu Blažičku koji nam je ljubazno ustupio nacrt i cijeloj ekipi Kliničke bolnice Merkur koja je prva došla do BOX-a i krenuli smo s njima u izradu. Virus nije nešto s čim mi ne možemo izaći na kraj jeri smo educirani za rješavanje krize, ali moramo se zaštititi jer ovo je sasvim druga situacija u odnosnu na naš uobičajeni posao – rekla je doktorica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u sisačkoj bolnici  Gordana Živanović-Posilović, istaknuvši kako je jedan od najrizičnijih trenutaka u liječenju postupak intubacije i spajanja na respirator, a AEROSOL-BOX je izuzetno koristan u smanjenju opasnosti širenja kontaminiranog aerosola u prostor.

- Do sada smo imali suspektnih bolesnika koje smo morali intubirati uz sve mjere opreza, znači kompletno oblačenje, i učinili smo to uz svu opremu i po svim pravilima struke, no srećom su je kasnije testiranjem utvrđeno da su ti bolesnici bili negativni na koronavirus-  dodala je Živanović-Posilović.

Kako je prilikom primopredaje donacije rekao ravnatelj sisačke Opće bolnice, dr. Tomislav Dujmenović, medicinski su se djelatnici u borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom prisiljeni služiti svom mogućom zaštitnom opremom kako bi osigurali najkvalitetniju skrb za pacijente, ali i vlastitu zaštitu.

Tako su uz zaštitnu opremu, koju je osiguralo Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer RH, dobrodošla uvijek i druga, pa i improvizirana sredstva zaštite. 

Proteklih dana i tjedana sisačka bolnica dobila je mnoge donacije među kojima je zadnja ona od 50.000 kuna sisačkih obrtnika za nabavu respiratora. Trenutačno su od COVID-19 zaražena tri liječnika sisačke bolnice, dok  je u samoizolaciji pet liječnika, 15 medicinskih sestara, jedan fizioterapeut i dva inženjera medicinske radiologije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.