OPG ZLATA VRIJEDAN

U njihovu selu nema ni 50 stanovnika: Izgradili su obiteljski biznis i zaposlili jedni druge

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: OPG Romina Zadravec
Foto
storyeditor/2025-08-16/PXL_010825_136216177.jpg
Foto
storyeditor/2025-08-16/PXL_010825_136216184.jpg
Foto
storyeditor/2025-08-16/PXL_010825_136216189.jpg
18.08.2025.
u 10:50
Obitelj iz Kusanovca, osim sirane, ima i izletište, a planiraju postaviti i terene za padel
Pogledaj originalni članak

Tridesetak kilometara od središta Zagreba, u Kusanovcu, selu koje nema ni 50 stanovnika, složne sestre Romina i Melita nastavile su stoljetnu obiteljsku tradiciju uspješne proizvodnje sira, u čemu su im se pridružili supružnici, djeca i Melitina snaha, pod budnom paskom majke Katice, koja je na njih i prenijela znanje.

Prodaju na tržnici

Na gospodarstvu imaju farmu s 24 muzne krave, siranu i izletište "Ivekov kutićek" s kušaonicom sira, apartmanima, dječjim igralištem te, uskoro, i s terenima za padel, najbrže rastući sport na svijetu. Dnevno prerađuju oko 300 litara mlijeka, a svoje mliječne proizvode – od svježeg sira i vrhnja, preko kuhanih sireva s raznim dodacima, do dimljenih i zrelih sireva – prodaju na tržnici u zagrebačkoj Dubravi i na kućnom pragu. Za prehranu životinja obrađuju oko 30 hektara zemlje, na kojoj su posijali pšenicu, kukuruz i djetelinske travne smjese. Nositeljica ovoga gospodarstva u općini Brckovljani je 47-godišnja Romina Zadravec, dok mini sirana nosi ime po selu.

– Gospodarstvo je osnovano 2003., a izletište s kušaonicom otvorili smo prije četiri godine – kaže Romina. – Gosti nam dolaze uz najavu, a u kušaonicu se može smjestiti do 80 ljudi – dodaje njezin stariji sin David, student strojarstva, koji s mamom radi u sirani, a s bratom Markom na izletištu. Njihov otac Željko s tetkom Pavlom Čuturom "angažiran" je u štali i polju. Teta Melita Jadanec Čutura svakoga je dana na tržnici u Dubravi, u Koledinečkoj ulici, od velike je pomoći i bratić Domagoj, dok je njegova supruga sad malo na poštedi, zbog prinove koja je na putu. Baka Katica kuha.

Sve u svemu, na ovom je gospodarstvu riječ o pravom obiteljskom timu, u kojem svatko ima svoju ulogu – od uzgoja hrane za stoku, mužnje i brige o kravama, do proizvodnje i prodaje sireva te komunikacije s posjetiteljima. A ulaganjem u poljoprivredu i ne pomišljanjem na život u gradu, koji im je dovoljno blizu kad im treba i dovoljno daleko kada žele mir, marljive su sestre nastavile s tradicijom koju su im prenijeli roditelji, a u nasljedstvo ostavili bake i djedovi. Njihovi supružnici, koji su se u Kusanovec doselili – Željko je iz Preloga, Pavle iz Sarajeva – i posvetili se poljoprivredi, veliki su im oslonci. Osim što Rominina i Melitina obitelj dijele posao, dijele i dvorište u kojem su njihove dvije kuće, dogovaraju se tko će kada na godišnji, tako da svi dođu na red.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: OPG Romina Zadravec

Izletište je nazvano po Romininu i Melitinu pokojnom ocu, a osim što se tu mogu kušati sirevi, u dogovoru s domaćinima posjetitelji mogu i razgledati gospodarstvo, prisustvovati radionici proizvodnje sira, organizirati svoje obiteljske ili poslovne proslave kao i seminare i slično, uz domaće specijalitete, oko kojih će se pobrinuti Romina.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: OPG Romina Zadravec

Znanje i ulaganje

Gradnja ovoga objekta bio je nekako logičan slijed daljnjega razvoja gospodarstva nakon brojnih upita može li se sirana obići te organiziranja raznih edukacija i radionica na imanju. Osim vizije u kojem će se smjeru razvijati i kako će preradom i gradnjom mini sirane povećati vrijednost mlijeka sa svoje farme te otvaranjem izletišta i kušaonice, opremanju i moderniziranju gospodarstva pomogla su sredstva iz mjera ruralnog razvoja te potpore koje poljoprivrednicima daje Zagrebačka županija, dok će terene za padel napraviti uz pomoć novca dobivenog na natječaju Ministarstva turizma i sporta na kojem su nedavno prošli. Romina je završila tečaj za mljekare i sirare te stručnu edukaciju na Ekonomskom fakultetu. U znanje se, naglašava, treba ulagati, a da biste ga usavršili, treba otići vidjeti kako to drugi rade, odlaziti na savjetovanja...

Kvalitetu proizvoda s ovoga gospodarstva struka je već odavno prepoznala, što potvrđuju brojne diplome, medalje i priznanja obješeni na zidovima trgovine na izletištu, gdje je i priznanje od prije deset godina, kada je Romina Zadravec izabrana za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije, kao i zlatno odličje za kuhani polutvrdi sir s međunarodnog ocjenjivanja u Hopfgartenu u Tirolu. – Za dobar sir najbitnije je kvalitetno mlijeko – jednostavno objašnjava Romina u čemu je ključ uspjeha obiteljskoga gospodarstva iz Kusanovca.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: OPG Romina Zadravec

OPG Romina Zdravec

Na farmi u mužnji imaju krave simentalske pasmine, za čiju prehranu obrađuju 30 hektara svoje i zemlje u najmu. Dnevno proizvedu okjo 300 litara mlijeka koje prerađuju u dvadesetak mliječnih proizvoda - svježi sir, vrhnje, prgicu, škripavac, fetu, prevelac, kuhane sireve bez i s raznim začinima, poput bučinih koštca, ljute paprike i vlasca, dimljene sireve, koje prodaju na OPG-u te tržnici u zagrebačkoj Dubravi. Godišnje proizvedu oko četiri tone sira. Na gospodarstvu je i izletište "Ivekov kutićek s kušaonicom. 

Foto
OPG ZLATA VRIJEDAN pasica

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar pendreck
pendreck
17:14 18.08.2025.

Bravo , i cestitam Vam!