Obilje prirodnog svjetla

Sinergija prostora i okoline: Kako na jednostavan način spojiti unutarnji i vanjski prostor vašeg doma

Foto: Deceuninck
Foto: Deceuninck
Foto: Deceuninck
Foto: Deceuninck
29.06.2021.
u 16:13
Postoje jednostavna rješenja koja vam mogu pomoći u ostvarivanju besprijekornog protoka prirodne svjetlosti iz vanjskog prostora u vaš dom. Upravo njima možete poboljšati prozračnost, unijeti svježinu i postići povezanost s okolinom.
Pogledaj originalni članak

Uslijed tehnološkog napretka i sveopće digitalizacije društva, u moderna vremena čovjek zaboravlja na svoju osnovnu povezanost – onu s prirodom. Koliko nam je priroda i izvor prirodne svjetlosti važan, najbolje potvrđuju znanstvena istraživanja koja dokazuju da sunčeva svjetlost jača kosti, smanjuje stres i jača imunološki sustav.  Manjak prirodne svjetlosti može dovesti do poremećaja čovjekovog bioritma ili nesanice, na što je iznimno važno paziti posebice u moderna vremena kada domove sve više osvjetljavaju elektronički uređaji.  

Srećom, modernizirano tržište okrenulo se rješavanju tog problema, pa danas postoji savršena opcija koja predstavlja sami vrh stolarije, a to su podizno-klizne stijene. Ovaj tekst pobliže objašnjava o čemu se radi, te upućuje zašto bi svaki moderan dom trebao razmisliti o uvođenju ove moderne solucije koja spaja dom s prirodom Ili vašom malom prirodnom oazom poput terase, balkona ili vrta.

Obilje prirodnog svjetla i moderan dizajn

Učiniti vanjske prostore dostupnima tijekom cijele godine i preplaviti unutrašnjost kuće ili stana prirodnim svjetlom danas su faktori od velike važnosti. Oni pretvaraju svaku minutu provedenu u vašem domu u trenutke užitka i blagostanja o kojima će vam mnogi zavidjeti. Bilo da imate prostranu kuću s vrtom ili stan na najvišem katu, najbolje rješenje za postizanje potpune povezanosti s vašom malom oazom mira je postavljanje podizno-kliznih stijena. One su najbolji način za rušenje barijera i granica koje nam nameću zidovi te predstavljaju idealan prijelaz između vašeg doma i okoline, a da pritom privatnost i sigurnost korisnika nije narušena.

Za posebno velika balkonska ili terasna vrata, prikladni su sustavi podizno-kliznih stijena jer se lako i jednostavno otvaraju i zatvaraju. One nisu opremljene funkcijom otvaranja na kip koja je prisutna kod svih klasičnih prozora, već se prozorski elementi otvaraju preko vodilica upuštenih u pod te tako omogućuju prijelaz bez prepreka. Osim toga, pomični krilni elementi mogu se vodoravno pomicati uz minimalan napor.

Drugim riječima jednostavno se otvaraju i zatvaraju te je podizanje krila moguće odraditi samo jednom rukom. Također, dolaze u mnogim dimenzijama, a moguće ih je primjerice napraviti u visini do 2,6 metara i širini do 6,5 metara. Bez obzira o veličini, sve podizno-klizne stijene nude jednaku maksimalnu razinu ugode, sigurnosti i zaštite od vremenskih utjecaja.

Podizno–klizne stijene imaju mnogo prednosti, stoga nije neobično da su one često odabir kod renoviranja starih objekata, ali i kod novogradnje. Mogu se naručiti posebno razvijeni i izuzetno niski pragovi s malom visinom pomoću kojih se jednostavno mogu realizirati i ponuditi rješenja bez prepreka. Osim toga, prilikom otvaranja klizno krilo se pomakne u stranu čime maksimalno možete iskoristiti vaš unutarnji prostor koji često zna biti ograničen. 

Foto: Deceuninck
Podizno – klizne stijene predstavljaju idealan prijelaz između vašeg doma i okoline

Na taj se način uvijek propušta obilje svjetlosti u unutrašnjost, bez obzira je li stijena otvorena ili zatvorena. Tako dobivamo prozračni ambijent te atmosferu otvorenog prostora i osjećaj povezanosti s prirodom odnosno vašim vrtom, balkonom ili terasom. Uz navedeno, vrhunska tehnologija podizno-kliznih stijena omogućila je njihovo opremanje motorom s daljinskim upravljanjem čime će njihovo korištenje biti još lakše i jednostavnije.

Može djelovati da su zbog svoje veličine i tehnologije korištenja kompleksne za transport ili montažu, no stvarnost je potpuno drugačija. Kod ovih tipova stijena mnogo se truda ulaže u pojednostavljenje procesa same proizvodnje i ugradnje. Upravo radi toga na tržištu je dostupan i  poseban set za brzu instalaciju. Pomoću njega, podizno klizne stijene se uz malo tuda rastave, sigurno transportiraju te u konačnici sastave u objektu gdje se sa svojim modernim dizajnom uklapaju uz bilo koji prozor, vrata ili drugu stijenu.

U konačnici, izuzetno uski okvir s vidnom širinom od tek 45 milimetara propustit će čak 10 posto više svjetlosti u vaš stambeni prostor i tako omogućiti moderno stanovanje u svijetlom prostoru.

Zajamčen komfor i udoban pristup

Sve navedeno možete pronaći kod jednog od vodećih svjetskih proizvođača PVC prozorskih sustava i proizvoda, a riječ je o Deceunincku. Poznati je svjetski proizvođač i dizajner PVC profila za prozore i građevinska rješenja, te je među prvima postao prepoznatljivo lice u području održive proizvodnje. Želja cijele Deceuninck grupe jest raditi ekološki što prihvatljivije, a to je i glavno polazište njihove današnje proizvodnje. 

Kada je riječ o podizno-kliznim stijenama, tvrtka Deceuninck se pobrinula da njena rješenja pružaju obilje prirodnog svjetla, daju moderan dizajn prostoru te prijelaz bez prepreka. Osim toga,  stijene su izuzetno otporne na vjetar i vlagu. Veliko čvrsto čelično ojačanje u okviru i krilu čini ih posebno robusnima. Kako bi Deceuninck udovoljio zahtjevima mnogih kupaca, njihove podizno – klizne stijene dostupne su u širokoj paleti boja koje dobavljači imaju na zalihama, a po želji se mogu naručiti i s aluminijskom oblogom.

Foto: Deceuninck

Foto: Deceuninck
Podizno – klizne stijene predstavljaju idealan prijelaz između vašeg doma i okoline
Deceuninck podizno-klizne stijene nalaze se na vrhu piramide stolarije po svim aspektima, a svaki dom u cilju što ugodnijeg stanovanja zaslužuje imati barem jednu podizno-kliznu stijenu. Stoga odaberite i vi svoju podizno – kliznu stijenu iz Deceunincka i njome objedinite kvalitetu stanovanja u otvorenim arhitekturama uz najviše standarde sigurnosti i stabilnosti.

Sadržaj nastao s Deceuninckom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr