OČEKIVANJA OD VLADE

Sindikati pitaju tko će snositi teret krize, poduzetnici žele mjere

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Koordinacija ugostitelja predstavila zahtjeve koje će uputiti Vladi
17.07.2020.
u 12:54
Prerani ulazak u eurozonu značit će brigu o deficitu i javnom dugu mimo vlastite inicijative, tvrdi Vilim Ribić, koji je prethodnoj Vladi ‘zapaprio’ štrajkom prosvjetara
Pogledaj originalni članak

Nemam velikih očekivanja! Ključna pitanja uopće nisu bila predmet predizborne kampanje i HDZ na njih nema odgovore. To je iseljavanje, spašavanje gospodarstva i pogubni prerani ulazak u eurozonu za što nismo spremni ni mi ni eurozona, komentar je Vilima Ribića, najglasnijeg pripadnika partnerskog trokuta sastavljenog od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca. Poslovično oprezniji i skloniji razgovoru u rukavicama, iz Hrvatske udruge poslodavaca poručuju da od nove Plenkovićeve Vlade prije svega očekuju nastavak provođenja mjera vezanih uz koronakrizu.

Očuvanje radnih mjesta

– Očekujemo da će se Vlada barem narednih godinu dana morati baviti tim mjerama, a za određene grane gospodarstva te će mjere trajati i dulje, ovisno o tome koliko će korona ostaviti traga na njihovu poslovanju. Tri su ključna poteza kojima će se Vlada najviše morati baviti: očuvanje radnih mjesta, osiguranje likvidnosti i stvaranje potražnje ili čuvanje odnosno dizanje potražnje i potrošnje za razvitak gospodarstva, poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca. Bez dlake na jeziku sindikalist Vilim Ribić poručuje da je u razdoblju pred nama ključno pitanje socijalne kohezije i tko će snositi teret kataklizme koji nas čeka.

>> VEČERNJI TV Ministar Marić o pomoći države poduzetnicima, uvođenju eura, dugovima bolnica...

– Ne vidim da će Vlada biti presudni subjekt, nego će se po inerciji na nas prelijevati procesi iz okruženja. Niti smo imali niti ćemo imati autonomnu inicijativu. Ja sam veliki pristaša Europske unije, ali sam protiv preranog ulaska u eurozonu jer će to značiti brigu o deficitu i javnom dugu mimo vlastite inicijative. To je kao da imaš okove na rukama, tvrdi Vilim Ribić, koji je s ostalim školskim sindikatima prethodnoj Plenkovićevoj Vladi ‘zapaprio’ iscrpljujućim štrajkom prosvjetara.

– Građani su rekli svoje i mi čekamo da Vlada počne s radom. Vidimo da se smanjuje broj ministarstava, ali iskustvo mi kaže da će se na tome samo izgubiti najmanje dvije godine dok se resori i ljudi preslože. Dobili smo manju Vladu kao dio populističkog pokušaja da se država prikaže racionalnijom, ali u konačnici dobit ćemo još neefikasniju ekipu, veli Novosel (SSSH). Podsjeća da smo kroz godine imali ‘audi’, ‘dudi’, hfp, ‘cerp’, ministarstvo imovine, a efekt, kaže, nikakav.

– Koliko god manji broj ministarstava zvuči dobro, to je u ovoj situaciji loš potez. Dok se oni preslože te počnu raditi proći će puno vremena. Mi ćemo ustrajati na svojim zahtjevima vezanim uz sigurnija radna mjesta i veće plaće, poručuje šef Saveza samostalnih sindikata. Vilim Ribić nije sretan s izborom mladih neiskusnih ministara, a i bez njih uvjeren je da je državni aparat potkapacitiran.

– Izgubili smo najbolje ljude, nema tko pratiti europske projekte i to je problem, zaključuje Ribić. Iz nove poduzetničke asocijacije Glas poduzetnika ugostitelj Vedran Jakominić očekuje da će se Vlada ozbiljno posvetiti tome da ekonomija preživi krizu.

– Nije nam cilj dovijeka biti u mjerama, ali preklinjemo da nam se omogući da preživimo. Dajte nam manje poreze da ne budemo gurnuti preko ruba, izričit je Jakominić.

Premijer kooperativniji

– Koronakriza je pokazala svu volatilnost gospodarstva, sve mane i probleme koji proizlaze iz toga što nismo provodili reforme. Treba nam reforma javne administracije, teritorijalnog ustroja, fiskalne konsolidacije, produktivnosti i konkurentnosti, poticanja investicija, poticanja poduzetničke klime, obrazovnog, zdravstvenog i mirovinskog sustava, tržišta rada, pravosuđa i, naravno, rasterećenje. Nova Vlada mora početi provoditi reforme, uz mjere vezane uz koronakrizu, kako bismo došli na pravi put, kažu u HUP-u.

– Premijer je rekao da mu je partnerstvo bila slaba točka u prošlom mandatu i da će to popraviti. Radujem se tome i držim ga za riječ, kaže Ribić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
13:16 17.07.2020.

Vi barem imate sindikate, mi kod privatnika se nemamo kome žaliti, ako ne želimo nešto raditi dobijemo otkaz, nismo kao lički mjedvedi zaštićeni u državnom brlogu! Ako mislite da ste zakinuti, imate privatnike pa da malo vidite kako je to i da malo više cijenite svoj posao!

DH
dalibor.hren
13:45 17.07.2020.

Budući da Ribić zna sve i još nešto, trebalo bi ga postaviti za ministra u MZO, Severa za državnog tajnika, Špremicu za čistaćicu, a Stipića iz Preporoda za kućnog majstora, domara

KA
kaptol
13:29 17.07.2020.

Zašto se gospodin Ribić nekandiduje za predsjenika Vlade vjerovatno bi dobio na izborima