Reakcije na odluku

Sindikati o ukidanju dodatka na staž: Vlada je ugrozila ustavni poredak

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
06.03.2014.
u 12:12
Smatraju kako se odlukom Vlada, kao nositeljica izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, stavlja iznad pravnog poretka
Pogledaj originalni članak

Prijedlogom Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, koji se predlaže donijeti po hitnom postupku, Vlada Republike Hrvatske ugrozila je ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, a što se očituje u narušavanju načela zakonitosti, poručuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN).

U sindikatu ističu kako je vlada u zakonodavnu proceduru uputila citirani Zakon, kojim se poništavaju učinci sustava kolektivnog pregovaranja u Republici Hrvatskoj, utemeljenog na međunarodnim konvencijama, Ustavu, zakonima i pozitivnim propisima.

 - Pri tome se Vlada poziva na odgovornost koju ima u uvjetima „oskudice i gospodarske krize“, kada je „uloga države posebno naglašena“, iz čega si prisvaja ovlast uskrate isplate prava na povećanje plaće ugovorenog brojnim kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama i zaključuje kako ta „obveza proizlazi samo i isključivo iz ugovorenih obveza, a ne iz zakona i drugih propisa“. Međutim, ovo je obrazloženje licemjerno, nelogično i suprotno postojećem pravnom poretku jer su upravo zakoni Republike Hrvatske ti koji upućuju na reguliranje prava zaposlenika kolektivnim ugovorima, a jedan od njih – Zakon o radu, izrijekom navodi da se pravna pravila sadržana u kolektivnom ugovoru primjenjuju neposredno i obvezno na sve osobe na koje se primjenjuje kolektivni ugovor, tvrde u Sindikatu.

Smatraju kako se odlukom Vlada, kao nositeljica izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, stavlja iznad pravnog poretka i od Hrvatskog sabora traži da joj tu poziciju prizna donošenjem zakona kojim se derogira postojeći ustavnopravni poredak u Republici Hrvatskoj, izuzev ako izvršna vlast ima diskrecijsko pravo odlučivati kada se on mora, a kad se ne mora poštovati.

>> Linić: Oporezivat ćemo svaki dobitak od igara na sreću

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OS
osica
14:27 06.03.2014.

Iskustvo mijenja podobnost. Rezultati vidljivi na svim poljima.

KA
kafka
13:54 06.03.2014.

Naravno da iskustvo nema nikakog značenja, kada su na vlasi oni koji nikad ili gotovo nikada nisu ustvari doista radili. Bauk, neki matematičar nikada nije radio u struci, a kao mladac SDP-a ubacuje se u plačenu poziciju u košarki, pa neki savjetnik ... Jovanović da ne pričam. Ostali ... Da idem dalje bio bi to doktorat. .

NV
novo vriijeme
13:01 06.03.2014.

Znači iskustvo nema nikakvog značaja, kirurg sa 10 godina staža i početnik isto. Kakva glupost, normalno da ljudi sa više godina staža od obućara do kirurga daju bolji proizvod, daju bolje savjete o poboljšanju proizvoda, brže i kvalitetnije rade sa manje grešaka. Gdje to u svijetu staž ili iskustvo nema značaja, neka navede Mrsić. Mnogi natječaji traže radno iskustvo, a ovi ga ignoriraju. Kvaliteta rada za Mrsića nema uopće vrijednost. Pa to se vidi u njihovom radu.