Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans proračuna

Linić: Oporezivat ćemo svaki dobitak od igara na sreću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
05.03.2014.
u 11:00

Premijer Zoran Milanović komentirao je da je rebalans politička odluka

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila novi rebalans proračuna kojim se "krpa" proračunski deficit. Premijer Milanović najavio je da će u podne održati konferenciju za medije na kojoj će dodatno predstaviti rebalans.

Zasad ga je predstavio ministar financija Slavko Linić:

– Rebalans smo radili kako bismo povećali prihode i smanjili deficit. Sa 1,3 posto gospodarskog rasta projekcije smo spustili na 0,2 posto. I dalje ćemo imati negativan učinak osobne potrošnje. Krećemo s novim porezom i oporezivanjem dobitaka igara na sreću od čega očekujemo 300 milijuna više. Novim zakonom oporezivat će se svi dobici na sreću, a ne samo oni veći od 30.000 kuna kako je bilo do sada. Dobici do 30.000 kuna oporezivat će se po stopi od deset posto. Ispravljamo i prihode drugog mirovinskog stupa – 400 milijuna. Korigiramo sve ugovore vezane uz koncesijske naknade te povećavamo doprinos za zdravstveno osiguranje sa 13 na 15 posto što je godišnje više od 2,4 milijarde kuna – rekao je Linić.

Ukidanje dodataka

Nakon prihodovne Linić je predstavio rashodovnu stranu:

– Kod zaposlenih smanjili smo rashode po osnovi ukidanja dodataka za vjernost službi što zajedno s rashodima u zdravstvu iznosi ukupno 500 milijuna. Smanjili smo plaće dužnosnicima za šest posto, što je 250 milijuna povećanja rashoda. Smanjili smo projekte za 360 milijuna kuna. Sanacija zdravstva jedan je od najvećih razloga rasta rashoda proračuna – rekao je Linić.

Ministar je zaključio da je prihodovna strana povećana sa 113 milijardi na 117 milijardi, a deficit proračuna iznosit će 13 milijardi to jest 4,1 posto BDP-a. Istaknuo je i da su smanjena zaduženja za ovu godinu, za gotovo sedam milijardi kuna.

Premijer Zoran Milanović komentirao je da je rebalans politička odluka. Rekao je da nema vječnih prava ni za koga u državnoj službi.

– Ja sam uvjeren da u 2015. godini idemo prema tri posto deficita sto posto. Ovaj je rebalans politička odluka i možda smo je trebali donijeti prije četiri-pet mjeseci – rekao je Milanović.

Ministar rada Mirando Mrsić najavio je smanjenje troškova rada u državnim i javnim službama kojim se uskraćuje isplata uvećanja plaće na osnovi staža.

Povećavaju se i trošarine na cigarete. Linić je rekao da će jeftinije cigarete poskupjeti za 0,63 kune, a one skuplje za 0,26 kuna.

Manje plaće

Prihvaćene su i odluke prema kojima će se plaće državnih dužnosnika i suca te pravosudnih dužnosnika smanjiti za šest posto.

Na dnevnom redu bilo je i izvješće o vođenim pregovorima s Adris Grupom d.d. s ciljem potpisa ugovora o kupoprodaji dionica u trgovačkom društvu Croatia osiguranje d.d. i Dioničarskog ugovora koji se odnosi na trgovačko društvo Croatia osiguranje d.d.

– Pregovori su završeni, a pred vama je transakcijska dokumentacija. Definirano je da se kod zaključenja mora uplatiti 905 milijuna kuna. Dioničarskim ugovorom utvrdili smo naše odnose s obzirom na to da na kraju zadržavamo vlasništvo nad oko 28 posto dionica – rekao je Linić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je dobre i loše strane uvođenja smjenskog rada te predložio izmjene kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vezane uz dežurstva.

Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, rekla je da se projekt e-građani odgodio zbog nedostatka financija i kako se nada da će odlukom o njegovu ponovnom pokretanju građanima olakšati pristupanje dokumentima. Njegovo financiranje sada preuzima Ministarstvo financija.

– Cilj projekta je da građani više ne moraju čekati na šalteru zbog dokumenata koje će sada moći dobiti kod kuće – rekla je Opačić.

>> Deficit smanjen novim porezima i rezanjima

Komentara 90

Avatar tajar
tajar
10:08 05.03.2014.

Proračun za 2014. donijet je prije nepuna tri mjeseca, a na temelju planiranih proračunskih rashoda dosta viših od planiranih prihoda! Možete zamisliti što bi se desilo da vodite vlastito kućanstvo na taj način?

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:18 05.03.2014.

Idu nova poskupljenja uzrokovana nesposobnošću Vlade...

ST
stefj
10:07 05.03.2014.

Eto, još malo poreza koje nam donosi SDP. Svojom nesposobnošću i neinventivnošću stvarno zadivljuju. Sposobni, s vizijom... Plan 21... Ha, ha, kako su navukli ljude da glasaju za njih. Pa sad nek ljudi uživaju u plodovima svojih glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije