LEGALIZACIJA MARIHUANE

Sinčić: 'Zašto Imunološki zavod ne bi proizvodio konoplju u medicinske svrhe?'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Indijska konoplja
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Konoplja
Foto: Thinkstock
Konoplja
13.10.2017.
u 13:47
Svojih prijedlogom izmjena zakona Živi zid dotakao se i korištenjem marihuane u rekreativne svrhe.
Pogledaj originalni članak

Zastupnici Živog zida u saborsku su proceduru uputili svoj prijedlog Zakona o legalizaciji konoplje koji će, vjeruju, značajno pomoći razvoju hrvatske poljoprivrede. Sada je omogućen samo uvoz medicinske konoplje, što bi u Živom zidu mijenjali, a tu vide veliki potencijal i za Imunološki zavod.

- Od konoplje se može proizvesti više od 25 tisuće proizvoda, no u Hrvatskoj se, za razliku od Europe, ne može koristiti cijela biljka, pa se koristi samo za hranu za ljude i životinje – kazao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida dodavši kako pri tome postoji i ograničenja uzgoja samo na jednom hektaru kao i zabrana uzgoja za one koji su kažnjavani zbog zlouporabe konoplje. Živi zid zato predlaže da se ta ograničenja ukinu i da se za industrijsku proizvodnju koristi cijela biljka.

Zalažu se i za upotrebu konoplje u medicinske svrhe, jer, naglašavaju, najnovija znanstvena istraživanja govore o velikom potencijalu konoplje u liječenju niza ozbiljnih bolesti. Zato predlažu da se oboljelima, kojima konoplja može olakšati ili spasiti život, omogući njen neograničen uzgoj.

- Omogućen je uvoz gotovih proizvoda od konoplje, što smatramo štetnim za razvoj hrvatske poljoprivrede. Zašto se, primjerice, Imunološkom zavodu, ne bi dalo da je proizvodi u medicinske svrhe? - zanima Sinčića koji predlaže da se u Hrvatskoj registriraju tvrtke za proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

Svojih prijedlogom izmjena zakona Živi zid dotakao se i korištenjem marihuane u rekreativne svrhe.

- Tražimo da se dozvoli upotreba za vlastite potrebe do šest stabljika konoplje. Legalizacijom do šest stabljika, velikim će se dijelom eliminirati sivo, odnosno crno tržište marihuane i izvan snage staviti mreža dilera, a sudovi rasteretiti procesuiranja benignih prekršaja, što će dovesti do ušteda – kaže Ivan Pernar koji vjeruje da je ovaj prijedlog zakona veliki korak naprijed za hrvatsko društvo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

SM
SmellsLikeŠit
14:21 13.10.2017.

A bilo bi dobro i za turizam, mogli bi i imati i kafiće u kojima je dozvoljena konzumacija marihuana i sl., tu ima mnogo potencijala...

EM
emojmile
16:50 13.10.2017.

Bravo! Amsterdam se razvio zbog toga. Izrael ljeci.ljude i.dezi sve pod.kontrolomsa marihuanom i zaradjuje. Ljek protiv raka i to legalan! Super ideja, samo da zaživi!!!

OV
Ovozemaljski
16:04 13.10.2017.

Napokon netko da je o tome progovorio . Tu leze milijarde ako budemo među prvima...