Istraga podrijetla imovine

Sinčić: Godišnje kroz korupciju ispari 20 milijardi kuna javnog novca

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Okrugli stol o korupciji Živog zida
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Okrugli stol o korupciji Živog zida
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Okrugli stol o korupciji Živog zida
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Okrugli stol o korupciji Živog zida
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Okrugli stol o korupciji Živog zida
29.01.2020.
u 13:21
Generator korupcije su politika i državni i lokalni dužnosnici, prema našem prijedlogu treba utvrditi eventualni nesrazmjer imovine i dohotka tih ljudi, a riječ je o njih nekoliko tisuća, smatra Sinčić
Pogledaj originalni članak

Europarlamentarni zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorio je danas na procjenu da godišnje ispari čak 20 milijardi kuna javnog novca na razne načine i u različitim koruptivnim djelatnostima te zatražio ispitivanje podrijetla imovine za sve javne dužnosnike i jačanje Porezne uprave.

"Milan Kujundžić je već peti ministar u zadnjih osam mjeseci koji je smijenen zbog imovine, odnosno jer nije mogao javnosti opravdati porijeklo svoje imovine. Svi se slažemo da je korupcije danas veliki problem u društvu i na ovoj tribini želimo potaknuti stvaranje što šireg društvenog konsenzusa u borbi protiv korupcije, s velikim naglaskom na porijeklo imovine", poručio je Sinčić uoči tribine "Korupcija & porijeklo imovine" u organizaciji njegova Ureda.

Podsjetio je da je Živi zid u parlamentarnu proceduru uputio Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanje nezakonito stečene imovine. Želimo da taj zakon što prije dođe na raspravu, a ako tko ima kakav bolji prijedlog koji bi ojačao takvu borbu, apsolutno ga podržavamo i sudjelovali bismo u njegovoj izradi, dodao je.

"Puno puta sam naglašavao da, ako hrvatska država i društvo ne nađu efikasnije instrumente za utvrđivanje porijekla imovine s naglaskom na državne odvjetnike i njihove zamjenike, suce, političare, direktore trgovačkih društava u vlasništvu države, Hrvatska nema budućnosti nego može samo nazadovati i propasti", upozorio je.

Rezultati Porezne uprave porazni

Generator korupcije su politika i državni i lokalni dužnosnici, prema našem prijedlogu treba utvrditi eventualni nesrazmjer imovine i dohotka tih ljudi, a riječ je o njih nekoliko tisuća, smatra europarlamentarac.

Naglasio je da su rezultati Porezne uprave o nesrazmjeru dohotka i imovine porazni jer pokazuju da je riječ o tek nekoliko desetaka slučajeva vrijednih najviše stotinu milijuna kuna unutar nekoliko godina, a po nekim procjenama čak 20 milijardi kuna godišnje javnog novca ispari na razne načine.

"Dakle, premalo, presporo, mjeri se u promilima. Trebamo učinkovit sustav kakav imaju ozbiljne države", apelirao je Sinčić.

Porezna uprava djeluje u premalom broju slučajeva, u premalim vrijednostima, a ono što znamo od "zviždača" iz Porezne uprave koji su nam pomagali u izradi zakona, sistematski se demontira i "vade se zubi" odjelu Porezne uprave koji se bavi ispitivanjem porijekla imovine, naglasio je.

Tamo se u pravilu zapošljava manje iskusne ljude ili dolazi do reorganizacije odjela. Brojni su načini na koje se slabe potencijali Porezne uprave, o čemu nam svjedoče njeni zaposlenici. Sustav je neučinkovit, preslab, prespor i djeluje tako da građani ne vjeruju da je riječ o ozbiljnoj borbi protiv korupcije, zaključio je Sinčić.

Na tribini su sudjelovali Dalija Orešković, Mato Palić, Drago Hedl, Berislav Jelinić, Mijat Stanić, Vesna Balenović i dr.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
13:42 29.01.2020.

izigrati kolegu iz stranke i domoci se uhljebnistva nad uhljebnistvima u tzv.parlamentu tzv.eu jos podlije od korupcije kaj ne ????

BB
Bruno_Bear1
14:20 29.01.2020.

Koliko milijardi kuna ispari za vucibatine, parazite kao što su sinčić, pernar i brojni slični. Koliko navaca je samo otišlo na njihovo doživotno školovanje od čega ništa, a sada imaju zakupljenu ložu za doživotni parazitizam.

Avatar jocker-3
jocker-3
14:19 29.01.2020.

Ne kaže se nesrazmjer imovine i dohotka,jer imovina je razlika dohotka i rashoda....jedino ako nigdje ništa ne trošiš,živiš na tuđoj grbači,npr.državnoj,ali opet mora imati rashoda....