kontroverzna odluka

Silovatelj ne može biti deportiran jer ima "pravo na privatni život"

Foto: Arhiva VL
Silovatelj ne može biti deportiran jer ima "pravo na privatni život"
21.09.2011.
u 11:46
Akindoyin Akinshipe (24) prije devet je godina silovao 13-godišnju djevojčicu.
Pogledaj originalni članak

Nigerijac koji je prije desetak godina silovao 13-godišnju djevojčicu izbjegao je deportaciju nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jučer utvrdio da bi se time prekršilo njegovo "pravo na privatni i obiteljski život", piše Daily Mail.

24-godišnji Akindoyin Akinshipe, koji je u vrijeme počinjenja zločina imao 15 godina, trebao je biti deportiran nakon niza odbačenih žalbi na odluku suda. Iako nema suprugu, dugoročnog partnera ni djecu, sedmeročlano vijeće – u kojemu su i suci iz BiH, Albanije i Crne Gore – zaključilo je da bi se njegovom deportacijom prekinule "društvene veze" s Britanijom.

Jedan od čimbenika koji je pridonio ovakvoj presudi jest i činjenica da Akinshipe nakon puštanja na slobodu nije počinio nijedan prekršaj te više ne predstavlja prijetnju javnosti. U vremenu od puštanja na slobodu Akinshipe je radio i na svojemu obrazovanju te se zaposlio u općini, što je također utjecalo na sudsku odluku.

– To je izopačeno poimanje ljudskih prava koje dopušta osuđenom silovatelju da na temelju prava na obiteljski život izbjegne deportaciju – komentirao je slučaj torijevski parlamentarac Dominic Raab, kojega brinu posljedice koje slični slučajevi imaju na kontrolu na britanskim granicama.

Pušten zbog dobrog ponašanja

– Iznimno je važno da reformiramo sud u Strasbourgu kao i britanske zakone kako bismo vratili nešto zdravog razuma – dodao je Raab.

Ovo nije prvi slučaj da se kriminalci koriste 8. člankom Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Prošle godine tražitelj azila Aso Mohammed Ibrahim uspio je ostati u zemlji nakon što je pregazio 12-godišnju Amy Houston i ostavio je da umre. 2010. godine oko 200 stranih kriminalaca dobilo je pravo na ostanak u zemlji na temelju 8. članka.

Akinshipe je prvih 13 godina svojeg života proveo u Lagosu u Nigeriji, a 2000. se godine s dvije sestre doselio u Britaniju k majci, koja je tamo živjela već četiri godine. Djevojčicu je silovao samo dvije godine poslije te je kažnjen s četiri godine maloljetničkog zatvora. Međutim, pušten je nakon 20 mjeseci zbog uzornog ponašanja.

Akinshipeova majka Monisola Shrodeinde, koja radi kao medicinska sestra u južnom Londonu, odluku Europskog suda za ljudska prava opisala je kao "jako poštenu".

– Jako smo sretni. To su jako dobre vijesti za njega – rekla je Monisola.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IM
Ivica_M
12:06 21.09.2011.

Živjela Europa koja kinji Hrvatsku zbog heroja Ante Gotovine i ostalih generala koji su branili svoju zemlju, a daje prava bezobzirnim kriminalcima.

Avatar intimus500
intimus500
12:50 21.09.2011.

ovaj svijet ide u 3 p.m.