Radna snaga tražena roba

Sezoncima se nudi smještaj čak s bazenom

Foto: Valamar Riviera
Foto: Valamar Riviera
27.03.2019.
u 14:00
Ova hotelska kompanija već niz godina nastoji radnike privlači pogodnostima.
Pogledaj originalni članak

U petnaest ponajvećih hotelskih kuća troškovi rada porasli su od 2017. naovamo s 26,5 na 27,4 posto. Zaposleni su to osjetili kao desetpostotno povećanje plaća u 2018., a zaključno s ovom godinom u prosjeku će biti 18,6 posto bolje plaćeni nego prije dvije godine.

Mnogim poslodavcima ni to neće pomoći, radna snaga tražena je roba i u Njemačkoj, Austriji, gdje su plaće gotovo duplo više ili u Sloveniji, gdje konbar, kuhar, recepcionar... zarađuje 30 posto bolje nego na Jadranu.

Radi svega, besplatni smještaj i hrana za ljetnu radnu snagu sad su već standard, pojedine turističke kompanije za njih grade i prave male hotele, a Valamar će svojim sezoncima u Rapcu ugoditi i - bazenom. Ova hotelska kompanija već dulje dodatnim pogodnostima privlači radnike.

Svima koji odrade puni mjesečni fond sati neto plaća je 5000 do 7500 kuna, stalno zaposleni i svi koji će u 2019. raditi najmanje deset mjeseci dobijaju 13. plaća od 5000 kuna, sezonci i posebne nagrade u od 1200 do 2000 kuna, a stalno zaposleni 2000 kuna božićnice. Pristojan smještaj i topli obroci se podrazumijevaju.

- Valamar je dosad uložio više od 60 milijuna kuna u smještaj za zaposlenike pa, pored Rapca, naši sezonski radnici imaju osiguran smještaj u hotelima za zaposlenike Kuća Valamar u Poreču i na Krku. Gradi se i peta Kuće Valamar u Dubrovniku, u koju će prvi sezonski radnici ući iduće godine - otkriva Ines Damjanić Šturman, direktorica Sektora ljudskih potencijala u Valamar Rivieri.

Novootvoreni rabački hotel za sezonce, inače, ima tri objekta sa smještajnim jedinicama, a osim bazena zaposlenike čeka i prostor za video igre, stolni nogomet, pikado, dnevni boravak sa zajedničkim televizorom i vanjska relaks zona uz roštilj. Ne nude, naravno, svi na Jadranu takve pogodnosti za sezonce, najbolje prođu oni koji se zaposle u većim kompanijama, ali da se radnika više ne može dobiti uz mizerne plaće i loš smještaj shvatili su svi.

A kako hotelske kuće, u skladu s mogućnostima, dižu standard za sezonce svjedoči i Vedrana K. iz Bjelovara. Posao sezonske pomoćne kuharice u hotelu na srednjem Jadranu dobila je ljeto po završetku srednje kuharske škole, a ovo će joj biti treća sezona na moru.

- Prvu sam sezonu radila kao pomoćna kuharica s plaćom od 5.000-5.500 kuna. Drugo sam ljeto radila kao slastičar, a u špici zarađivala gotovo duplo više. Ali to više ne bih ponovila. Radila sam i po 12 sati dnevno. Na kraju sezone su mi za ovu godinu ponudili mjesto kuharice s plaćom od 7.500 kuna, Pristala sam, a prije nekoliko dana smo dogovor i potvrdili. Sve u svemu nije loše. Imamo i hranu, po dvoje smo u sobi, lani su nam promijenili namještaj, a sad preuređuju tuševe - priča Vedrana, koja je od zarade na Jadranu položila vozački, kupila automobil i imala džeparac cijele godine.

Nažalost, premalo i prekasno za mnoge koji su izgubili strpljenje čekajući bolje uvjete na Jadranu i sad konobare, kuhaju, pospremaju... u Njemačkoj, Austriji, Irskoj...,

Hotel Olympia u Vodicama

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.