Žalbena rasprava

Šešelja poslati na robiju

Foto: Reuters/PIXSELL
Šešelja poslati na robiju
14.12.2017.
u 18:20
Haaško tužiteljstvo zatražilo je jučer da se četničkog vojvodu osudi na 28 godina
Pogledaj originalni članak

Prijenos iz Haaga da gledam? Ne pada mi na pamet, u to vrijeme ručam pa drijemam, kazao je jučer srpskim novinarima Vojislav Šešelj ostajući dosljedan teškoj ignoranciji i kompromitaciji ugleda suda u Haagu.

A jučer mu je ondje bilo mjesto, na žalbenoj raspravi koja je upravo otpočela nakon što je u ožujku 2016. oslobođen po svih devet točaka optužnice koja mu je na teret stavljala zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, uključujući i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu kojem je cilj bio prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

‘Haaško bajramsko prase’

Haaško tužiteljstvo jučer je zatražilo od vijeća da Šešelju ukine oslobađajuću presudu, proglasi ga krivim i osudi na 28 godina robije, zbog krupnih propusta prvostupanjskog vijeća koje je unatoč obilju dokaza u presudi donijelo “zapanjujući zaključak” da nije bilo sustavnog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata ni Šešeljeve odgovornosti za to. Bilo je predviđeno da se nakon jednosatnog izlaganja tužitelja sudu obrati i Šešelj osobno, no kako je izostao, u sudnici je sjedila američka odvjetnica koju mu je dodijelio sud.

Istodobno, sa sigurne udaljenosti, vođa srpskih radikala bio je iznimno rječit u razgovorima za medije: za beogradski Kurir jučer je izjavio da ga presuda i Haaški sud više uopće ne zanimaju ni pod cijenu života i da ga u Den Haag mogu odvesti “samo u lancima”. Gostujući u jutarnjem programu TV Pinka, još jednom je naglasio da čvrsto ostaje pri svom stavu da je Haaški sud loš iako ga je oslobodio te da nikakvog genocida nije bilo u Srebrenici ni igdje drugdje u BiH. Rekao je i da je Haaški sud do “navodne brojke od 7000 ubijenih u Srebrenici došao dodajući joj sve mrtve muslimane koji su poginuli tijekom proboja”.

Na pitanje novinara o tome bi li se odlučio na samoubojstvo, kao što je to napravio bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak, čiji je postupak ranije ocijenio “vrijednim poštovanja”, Šešelj je rekao da bi to učinio suptilnije, štrajkajući glađu, a “ne na prepad”.
Od 2003. godine, od kada je dragovoljno otišao u Haag, tri je puta procesuiran za nepoštovanje Tribunala i zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka. Krajnje bahatim ponašanjem u sudnici Šešelj je opstruirao i sam proces suđenja, pa mnogi danas smatraju da proteklih nekoliko godina ni sam Haaški sud ne zna što bi s njim i kako proces privesti kraju. Dok su tužitelji i suci zdvajali, on se uhvatio pera, a među golemim opusom od stotinu Šešeljevih knjiga, valja izdvojiti djela poput: “U čeljustima kurve Del Ponte”, “Lažljiva haaška pederčina Geoffrey Nice”, “Haaško bajramsko prase”, “Krvave ručerde Madelaine Albright”, “Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije” i mnoge druge.

Sudac mu se divio

Nepravomoćna oslobađajuća presuda 2016. bila je skandalozan kraj skandaloznog suđenja na kojem je predsjednik sudskog vijeća Antonetti pokazivao ne samo naklonost nego i otvoreno divljenje prema optuženom Šešelju. U proljeće prošle godine presudu je dočekao na konferenciji za novinare na kojoj je poslužena rakija, a njegovi pristaše vozili su se ulicama Novog Sada puštajući s razglasa njegove govore. Pravomoćna presuda očekuje se u prvom dijelu 2018. godine.

I Aleksandar Vučić bio je četnički dobrovoljac

U vrijeme dok je još boravio u Haagu, odakle je prije tri godine pušten na liječenje, Vojislav Šešelj govorio je i o ulozi Aleksandra Vučića i drugih srpskih dužnosnika u ratu u Hrvatskoj i BiH. “Sve smo zajedno radili. Ako sam ja umiješan u ratne zločine, onda je i moj direktni sudionik Tomislav Nikolić, kojega sam 1993. na Romaniji proglasio četničkim vojvodom. Kompletno rukovodstvo Srpske radikalne stranke (SRS) činilo je sve što je bilo u našoj moći da pomogne srpskom narodu iz Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Tomislav Nikolić bio je mjesec-dva dobrovoljac u Slavoniji, a naš generalni tajnik Aco Vučić prije ulaska u stranku bio je dobrovoljac u četničkom odredu kod Slavka Aleksića na Židovskom groblju pa je otud povučen da radi na TV-u Pale jer se pokazalo da se dobro razumije u taj posao”, rekao je Šešelj.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

TA
tanjaraf
20:53 14.12.2017.

Ovo je jedna od većih sramota tog suda.

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
19:33 14.12.2017.

Ne samo vučko, mali Dačić, volin, Nikolić itd nego kompletno srbijansko političko, policijsko, vojno i vjersko vodstvo su Šešelj.

Avatar Trica
Trica
18:38 14.12.2017.

Što se tiče njegove odbrane na sudu svaka mu čast,ali ja bi njemu sada oduzeo Srpsko državljanstvo i poslao ga u njegovu Hercegovinu:))