krvni ugrušci

Šef riječke kirurgije: "Svaki treći hospitalizirani zbog korone dobit će trombozu"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Testiranje na COVID-19 pred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
Foto: BORJA SUAREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Nurse Monzon holds a vial of COVID-19 vaccine in Telde
20.04.2021.
u 10:47
Pacijenti koji su se oporavili od bolesti i više nisu infektivni dolaze s post-COVID sindromom kod kojeg se susreću s komplikacijama kao što su venske tromboze i plućne embolije, ističe prof. dr. Miljenko Kovačević.
Pogledaj originalni članak

Slučajevi tromboze nakon cjepiva su rijetki, ali zato je tromboza kod pacijenata koji su morali biti na bolničkom liječenju zbog COVID-19 znatno učestalija pojava. Potvrđuje to za Novi list prof.dr. Miljenko Kovačević, predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju koji se sa svojim timom vaskularnih kirurga u riječkoj bolnici već dugi niz godina bavi ovom problematikom. 

"U Hrvatskoj se venskim trombozama bave angiolozi, hematolozi i kao što je to slučaj kod nas, vaskularni kirurzi. Iako to nije službena statistika, mi smo kod pacijenata s COVID-19 uočili da velik broj onih koji su preboljeli koronavirus imaju venske tromboze", potvrđuje Kovačević.

Postoje arterijska i venska tromboza, a kao posljedica COVID-19 vrlo su opsežne komplikacije tromboze vena donjih ekstremiteta ili zdjelice, kao i iste komplikacije u smislu plućnih tromboembolija, što je sama po sebi značajna komplikacija koja može dovesti i do smrti.

"Prema statistikama inicijalnih izvještaja, s obzirom na dosta kratko vrijeme u kojem se stručnjaci bave ovom problematikom, pokazuje se vrlo visoka incidencija pacijenata s COVID-19 koji su hospitalizirani i koji imaju venske tromboze. Radi se o 30 do 40 posto pacijenata i to je golem broj. Također, vidjeli smo kod pacijenata koji su se oporavili od bolesti i više nisu infektivni da nam dolaze s post-COVID sindromom kod kojeg se susreću komplikacije kao što su venske tromboze i plućne embolije. Dakle, to se ne događa samo u trenutku kada imamo manifestnu bolest s dominantno respiratornim simptomima, nego i poslije", ističe Kovačević.

S druge strane, arterijske tromboze manje su istražene te se prema trenutačnim statistikama javljaju u jedan do dva posto posto pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a.  Rezultati liječenja zasad su loši i mortalitet je visok, a mogućnost gubitka ekstremiteta kreće se između 50 i 80 posto.

"Bolesnici u kojih se razvijaju arterijske tromboze imaju vrlo težak oblik bolesti pa je i razumljiv loš rezultat u liječenju. Kod venske tromboze rezultati su, ako ne dođe do fatalne plućne embolije, puno bolji i vrlo rijetko se događaju daljnje komplikacije", kaže Kovačević. 

Ističe kako se tromboze ne događaju samo kod starijih pacijenata te kako je znatan broj mladih ljudi koji su razvili te komplikacije, a napominje i kako trenutačno na odjelu leži čovjek u tridesetim godinama koji ima trombozu. Dodatni alarm su i prateći komorbiditeti ili trombofilija koji pogoršavaju kliničku sliku, ali i bez takvih predisponirajućih čimbenika COVID-19 je nepredvidljiva bolest.

Prof. dr. Miljenko Kovačević kaže da kao vaskularni kirurg ne može komentirati eventualne rijetke nuspojave cjepiva protiv koronavirusa s kojima se nije susreo u svojoj praksi te da o cijepljenju može govoriti samo iz vlastitog iskustva i iz dostupnih podataka.

"Iz vlastitog iskustva o cijepljenju te iskustva iz mog bližeg kruga, znam da se kao posljedice cijepljenja javljaju febriliteti, bolovi u ruci ili respiratorni i gastrointestinalni problemi. Iz tog uzorka ne znam ni za jedan prijavljen slučaj pojave tromboze.

S druge strane, to je igra velikih brojki pa ako se cijepi 20 milijuna ljudi, brojevi su takvi da se mora dogoditi dvadesetak nuspojava. Ne bih se usudio komentirati ono o čemu nemam iskustva, no to su mali brojevi i benefiti cijepljenja su mnogo veći od potencijalnih komplikacija", poručuje Kovačević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
18:35 20.04.2021.

Jadno je da se liječnike upotrebljava za propagandu, a još je jadnije da oni to dobrovoljno čine...

Avatar lepihercegovac.
lepihercegovac.
14:40 20.04.2021.

rijećki kirurzi i bolnica i inaće su poznati po svojoj strućnosti...znanju...brizi o pacijentima