POSTIGNUT DOGOVOR?

SDP odustao od ucjene: Više ne vežu Agrokor i glas za ustavne suce

Foto: Robert Anić/Pixsell
SDP odustao od ucjene: Više ne vežu Agrokor i glas za ustavne suce
14.09.2017.
u 13:03
Ustavni sud napokon bi mogao početi raditi u punom sastavu, odnosno sa svih 13 ustavnih sudaca.
Pogledaj originalni članak

Ustavni sud uskoro bi mogao početi raditi u punom sastavu, odnosno sa svih 13 ustavnih sudaca.

Kako se neslužbeno može čuti u SDP-u, ta je stranka odustala od uvjetovanja svoje podrške za trojicu ustavnih sudaca osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor.

"Očito je postignut dogovor s HDZ-om"

Podsjećamo, proljetos je Sabor raspisao javni poziv za Ustavne suce, obavio razgovore s kandidatima te proveo konzultacije među saborskim klubovima. Postignut je i dogovor HDZ-a i SDP-a o tri nova suca – Miroslavu Šeparoviću i Mati Arloviću, koji su i sada suci, te Goranu Selancu, koji je bio prijedlog SDP-a. Međutim, dogovor je pao u vodu kada je izbila kriza u Agrokoru i kada je glavna oporbena stranka odlučila svoju potporu sucima uvjetovati osnivanjem istražnog povjerenstva koje je HDZ prvo načelno podržavao, da bi potom odustao od potpore za osnivanje povjerenstva uz obrazloženje da DORH već provodi istragu u Agrokoru pa nema potrebe i za dodatnim istragama.

Odluka da se odustane od uvjetovanja podrške sucima osnivanjem povjerenstva donesena je jučer na sjednici Predsjedništva SDP-a. I iznenadila je mnoge zastupnike te stranke jer nije obrazložena. – Samo su došli i rekli da je odluka promijenjena. Ako smo već počeli nešto, onda je besmisleno od toga samo tako odustajati bez ikakvog objašnjenja. Očito je postignut dogovor s HDZ-om i očito je da im se zbog nečega popustilo. Zbog čega, ja ne znam. Ovo je još jedan primjer SDP-ova glavinjanja – kaže jedan saborski zastupnik SDP-a.

Loša odluka

Zastupnik SDP-a Gordan Maras, koji je i inzistirao da se poveže glasanje o sucima s osnivanjem povjerenstva, kaže kako je odluka da se od toga odustane loša jer se omogućuje HDZ-u da hrvatski građani nikada ne saznaju tko je kriv za to što je Agrokor u ovoj situaciji.

– Nekome u HDZ-u i Agrokoru očito odgovara da se povjerenstvo ne osnuje i da se sva prašina oko Agrokora samo pomete pod tepih. Mi u SDP-u i dalje inzistiramo na povjerenstvu – poručio je Maras.  

  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

DU
Deleted user
13:36 14.09.2017.

Predlažem da biraju ustavni suci, profesori ustavnog prava pravnog fakulteta iz Zagreba,Splita,Osjeka i Rijeke,a ne pravnici politačari

BR
brojevi
13:28 14.09.2017.

Svakom normalnom je jasno da dosadašnja politika SDP-ea na platformi podjela, ucjena i podmetanja na ideološkoj i povijesnoj razini više ne prolazi kod biraća. Zajedništvo i konstruktivna suradnja na vanjskopolitičkim temama i normalni rad institucija je preduvjet za sveobuhvatni razvoj RH. Ima bezbroj tema na kojima stranke mogu graditi svoja svjetonazorska uvjerenja na sreću svojih biraća.

NE
neboiznadzagreba
13:52 14.09.2017.

Oko dobrobiti naroda i države ne postoji zajedništvo HDZ-a i SDP-a, ali ako treba zaštititi krupne lopove, uvijek se ujedine; HDZ i SDP LOPOVI!