Čekala se suglasnost stranke

SDP Perkoviću ipak otvara arhiv Saveza komunista

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
SDP Perkoviću ipak otvara arhiv Saveza komunista
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
02.10.2014.
u 16:23
Da će stranka odobriti zahtjev rekao je glavni tajnik Dragovan
Pogledaj originalni članak

Ako je SDP pogodovao Josipu Perkoviću kada je donosio zakon kojim bi se spriječilo njegovo izručenje Njemačkoj gdje je optužen za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranata Stjepana Đurekovića, sada radi protiv njega i otežava mu obranu. Perkovićev branitelj, odvjetnik Anto Nobilo već mjesec dana čeka suglasnost SDP-a za uvid i kopiranje dokumenata iz Arhiva Saveza komunista Hrvatske te zapisnika sa sjednica Savjeta za zaštitu ustavnog poretka SR Hrvatske iz 1982. i 1983. Dokumenti su mu važni za pripremu obrane, ali i hitni jer suđenje Perkoviću počinje 17. listopada.

Dopis Državnom arhivu

Nobilo je 3. rujna poslao dopis Hrvatskom državnom arhivu tražeći uvid u arhivsku građu SKH. Zanimaju ga zapisnici sa sjednica predsjedništva SKH, te svih redovnih i ad hoc komisija i radnih tijela predsjedništva CK SKH u 1983. i 1984. Traga za dokumentima koji bi pokazali organizacijsku strukturu predsjedništva CK SKH i samog CK SKH te njihovih stalnih i povremenih radnih tijela, kao i isplatnim listama svih zaposlenih u tijelima CK SKH u 1983. U Državnom arhivu su ga odbili uz napomenu da uvid u tražene dokumente može dobiti tek nakon što pribavi suglasnost SDP-a. Već idućeg dana Nobilo je poslao dopis predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću.

Osnovna teza obrane

– Kako je osnovna teza obrane da ubojstvo nisu počinili pripadnici Službe državne sigurnosti Hrvatske niti su takav nalog dobili od SKH... pokazala se potreba uvida u Arhivu SKH – obrazložio je Nobilo. No, od Milanovića, kao ni bilo koga drugog iz SDP-a, nije uslijedila nikakva reakcija. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je da SDP može davati suglasnost tek pošto je zatraži Državni arhiv.

– Takav je zahtjev od Arhiva u međuvremenu došao i na njega će SDP odgovoriti – rekao je Dragovan.

Na pitanje zašto SDP odobrava uvid u dokumente CK SKH, Dragovan je odvratio da to proizlazi iz ugovora koji je potpisan dok je SDP arhivu SKH predao na čuvanje Državnom arhivu.

>> Dokumentarac otkrio: Istražuje se još 13 slučajeva ubojstava hrvatskih emigranata

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

VU
vulgaris
17:01 02.10.2014.

Da živimo u demokratskoj državi ta arhiva bi bila dostupna javnosti ili bar istraživačima i povjesničarima. Ne bi nam onda razni Jovići, Markovine i Zakošeci prodavali svoje istine. Osim toga ako je SDP pravni sljednik SKH odnosno KPH je li naslijedio i odgovornost za zločine koji su počinjeni u ime Partije? Ili ja samo naslijedio imovinu, a štetu nek plaćaju građani

OL
olrajt
17:11 02.10.2014.

...johooooj,to je već stotine puta ispremješano ,nadodano ,oduzeto ,nadopisano a sve u cilju da komunisti ostanu heroji koji su izborili slobodu od fašizma i trulog kapitalizma i osigurali nam svjetlu budučnost i usput nas branili od vanskog i unutarnjeg neprijatelja te domačih izdajnika i nacionalista,i to sve za domovinu s Titom !!!!

CI
cicibela
18:50 02.10.2014.

Gospođa Toma okreće pilu naopako jer ljepše zvuči ako kaže da Nobilo traži dokumente, a ne kaže punu istinu da su njemački sud i sudac Dauster poslali 2 takva zahtjeva 22. srpnja i 14. kolovoza ove godine na adrese hrvatske Vlade, Ureda Predsjednika, Ministarstva pravosuđa, DORH-a te SOA-e, i da im nitko do danas nije odgoorio.