Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekala se suglasnost stranke

SDP Perkoviću ipak otvara arhiv Saveza komunista

perkovic
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
02.10.2014.
u 16:23

Da će stranka odobriti zahtjev rekao je glavni tajnik Dragovan

Ako je SDP pogodovao Josipu Perkoviću kada je donosio zakon kojim bi se spriječilo njegovo izručenje Njemačkoj gdje je optužen za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranata Stjepana Đurekovića, sada radi protiv njega i otežava mu obranu. Perkovićev branitelj, odvjetnik Anto Nobilo već mjesec dana čeka suglasnost SDP-a za uvid i kopiranje dokumenata iz Arhiva Saveza komunista Hrvatske te zapisnika sa sjednica Savjeta za zaštitu ustavnog poretka SR Hrvatske iz 1982. i 1983. Dokumenti su mu važni za pripremu obrane, ali i hitni jer suđenje Perkoviću počinje 17. listopada.

Dopis Državnom arhivu

Nobilo je 3. rujna poslao dopis Hrvatskom državnom arhivu tražeći uvid u arhivsku građu SKH. Zanimaju ga zapisnici sa sjednica predsjedništva SKH, te svih redovnih i ad hoc komisija i radnih tijela predsjedništva CK SKH u 1983. i 1984. Traga za dokumentima koji bi pokazali organizacijsku strukturu predsjedništva CK SKH i samog CK SKH te njihovih stalnih i povremenih radnih tijela, kao i isplatnim listama svih zaposlenih u tijelima CK SKH u 1983. U Državnom arhivu su ga odbili uz napomenu da uvid u tražene dokumente može dobiti tek nakon što pribavi suglasnost SDP-a. Već idućeg dana Nobilo je poslao dopis predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću.

Osnovna teza obrane

– Kako je osnovna teza obrane da ubojstvo nisu počinili pripadnici Službe državne sigurnosti Hrvatske niti su takav nalog dobili od SKH... pokazala se potreba uvida u Arhivu SKH – obrazložio je Nobilo. No, od Milanovića, kao ni bilo koga drugog iz SDP-a, nije uslijedila nikakva reakcija. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je da SDP može davati suglasnost tek pošto je zatraži Državni arhiv.

– Takav je zahtjev od Arhiva u međuvremenu došao i na njega će SDP odgovoriti – rekao je Dragovan.

Na pitanje zašto SDP odobrava uvid u dokumente CK SKH, Dragovan je odvratio da to proizlazi iz ugovora koji je potpisan dok je SDP arhivu SKH predao na čuvanje Državnom arhivu.

>> Dokumentarac otkrio: Istražuje se još 13 slučajeva ubojstava hrvatskih emigranata

Ključne riječi

Komentara 10

VU
vulgaris
17:01 02.10.2014.

Da živimo u demokratskoj državi ta arhiva bi bila dostupna javnosti ili bar istraživačima i povjesničarima. Ne bi nam onda razni Jovići, Markovine i Zakošeci prodavali svoje istine. Osim toga ako je SDP pravni sljednik SKH odnosno KPH je li naslijedio i odgovornost za zločine koji su počinjeni u ime Partije? Ili ja samo naslijedio imovinu, a štetu nek plaćaju građani

OL
olrajt
17:11 02.10.2014.

...johooooj,to je već stotine puta ispremješano ,nadodano ,oduzeto ,nadopisano a sve u cilju da komunisti ostanu heroji koji su izborili slobodu od fašizma i trulog kapitalizma i osigurali nam svjetlu budučnost i usput nas branili od vanskog i unutarnjeg neprijatelja te domačih izdajnika i nacionalista,i to sve za domovinu s Titom !!!!

CI
cicibela
18:50 02.10.2014.

Gospođa Toma okreće pilu naopako jer ljepše zvuči ako kaže da Nobilo traži dokumente, a ne kaže punu istinu da su njemački sud i sudac Dauster poslali 2 takva zahtjeva 22. srpnja i 14. kolovoza ove godine na adrese hrvatske Vlade, Ureda Predsjednika, Ministarstva pravosuđa, DORH-a te SOA-e, i da im nitko do danas nije odgoorio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije