Odbijena rasprava o Plenkoviću

SDP-ovci napustili Odbor za Ustav. Grbin: Nemamo namjeru biti fikusi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Odbor za Ustav
04.07.2019.
u 12:06
Ovo prepucavanje SDP-a s vladajućima traje već tjednima jer vladajući ne žele da o tome odlučuje i jedno saborsko tijelo već samo Povjerenstvo, a cijelo to vrijeme Plenkovićev predmet stoji na čekanju jer u Povjerenstvu smatraju kako oni sami o izuzeću ne mogu odlučivati
Pogledaj originalni članak

SDP-ovci i dalje neuspješno pokušavaju u Saboru otvoriti raspravu o tome koje tijelo bi trebalo odlučivati o izuzeću čelnice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković iz odlučivanja o predmetu premijera Andreja Plenkovića vezano uz proceduru donošenja lex Agrokora. Ovo prepucavanje SDP-a s vladajućima traje već tjednima jer vladajući ne žele da o tome odlučuje i jedno saborsko tijelo već samo Povjerenstvo, a cijelo to vrijeme Plenkovićev predmet stoji na čekanju jer u Povjerenstvu smatraju kako oni sami o izuzeću ne mogu odlučivati.

Tako je SDP i danas pokušao u dnevni red sjednice Odbora za Ustav staviti ovu točku, no ni ovaj put im nije uspjelo. Posljednja dva puta zbog prigovora HDZ-ovaca na dnevni red, ta točka nikada nije došla na raspravu, a ovaj put prigovora nije bilo, već je čelnik Odbora za Ustav, HDZ-ov Željko Reiner, kako je to najavio na prošloj sjednici, samostalno odbacio SDP-ov prijedlog da Odbor raspravi o tome tko bi bio nadležan za izuzeće, točnije, ovaj put su htjeli govoriti o tome kako HDZ oporbi uskraćuje njihova Poslovnikom zagarantirana prava. Zato su napustili sjednicu odbora.

- Napustili smo sjednicu Odbora, jer HDZ četvrti put ne želi da se raspravlja o sukobu interesa Plenkovića, prvi put odgodili sjednicu jer dio članova većine nije bio nazočan u Saboru, dva puta su odbili dopunu dnevnog reda, kao i danas, a mi ćemo na tome inzistirati na svakoj sjednici. Podsjećam, Plenković je tražio izuzeće i mi želimo samo da Odbor za Ustav ili bilo tko odluči tko je nazočan za izuzeće. S obzirom na to da HDZ krši Poslovnik, Bauk i ja smo se jučer obratili Ustavnom sudu i tražili da upozori na kršenje Ustava, mi ne ulazimo u ovlast većine da odbije naš prijedlog, ali ako manjina traži raspravu o nečemu, to se mora provesti – pojasnio je Grbin.

Danas su na Odboru tražili da se raspravlja o povredi Poslovnika koji manjini dopušta da uvrsti točke u dnevni red.

- Ovaj put nije bilo prigovora na tu dopunu dnevnog reda, no predsjednik Odbora nam je rekao da je njegovo autonomno pravo da odabere koje će točke uvrstiti. Za Reinera mi smo postali jedan fikus, ukras, a mi to nemamo namjeru biti – prigovara Grbin.

Ustavni sud nema roka da odgovori na njegov i Baukov zahtjev.

- Nije bilo roka ni kod referenduma kad smo tražili da se Ustavni sud očituje o smiješnom spotu ministra Marka Pavića, no Ustavni sud je tad brzo reagirao da spriječi neke događaje, nadam se da će biti tako i u ovom slučaju jer se krši pravo manjine da raspravlja o nečemu, očekujemo da će Ustavni sud biti brz, ekspeditivan i dokazati većini da se ne može postupati na ovaj način – zaključio je Grbin.

Video: SDP o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar nekakav
nekakav
10:33 04.07.2019.

pa fikus ste već odavno. inventar u saboru. jedino što imate su vrijedne nekretnine još iz doba skh-a. koje vam država nije uzela kad je trebala. što se radili kad ste bili na vlasti? za zokijeve vladavine vam je tri godine mandata prošlo u odabiru namještaja i podova, zavjesa, po kancelarijama.

NA
navijeke
11:08 04.07.2019.

Bar jednom je i Grbin izjavio nešto smisleno. Naravno da on i bratija nisu fikusi, fikus je korisna biljka.

DU
Deleted user
11:28 04.07.2019.

..dugo ćeš ti biti fikus..