POŠTOVANJE DAYTONA

SDP odbacio optužbe SDP BiH: Ne provodimo desničarsku politiku prema BiH

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
SDP odbacio optužbe SDP BiH: Ne provodimo desničarsku politiku prema BiH
26.06.2021.
u 23:52
U hrvatskom SDP-u nadalje kažu da se nikad nisu slagali s HDZ-ovom retorikom i politikom prema BiH u ratnim devedesetima i "isto tako očekujemo da stranke koje se nazivaju 'građanskima' i ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku BiH u svojim planovima vide kao unitarnu državu".
Pogledaj originalni članak

Politička tajnica hrvatskog SDP-a Mirela Ahmetović odbacila je u subotu tvrdnje SDP-a BiH da njezina stranka provodi desničarsku politiku prema Bosni i Hercegovini.  

Poštivanje hrvatskog i bosanskohercegovačkog ustava i Daytonskog sporazuma, koji je donio mir Bosni i Hercegovini, nije desničarska nego odgovorna politika zasnovana na ustavu i zakonima, kazali su u hrvatskom SDP-u.

Ranije je SDP BiH prozvao predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a Peđu Grbina i zastupnika Tonina Piculu desničarima i nazadnjacima zbog potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima za legitimnim političkim predstavljanjem. U SDP-u BiH ujedno ocijenili sramnim potez SDP-ovih europarlamentaraca koji su glasali protiv Rezolucije o BiH jer u nju nisu uvršteni amandmani o konstitutivnosti naroda.

"SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njezinih građana", poručila je Ahmetović. 

"Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svatko ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu", naglasila je. 

"To proizlazi iz Ustava BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone 'desničari', što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države?", zapitala se. 

U hrvatskom SDP-u nadalje kažu da se nikad nisu slagali s HDZ-ovom retorikom i politikom prema BiH u ratnim devedesetima i "isto tako očekujemo da stranke koje se nazivaju 'građanskima' i ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku BiH u svojim planovima vide kao unitarnu državu".

"Pozivamo sve relevantne političke faktore u BiH da kontinuirano traže rješenja koja će doprinijeti očuvanju BiH kao funkcionalne, ravnopravne i domovine svih njenih naroda i građana, uvažavajući sve razlike koje su BiH činile i čine posebnom. Te razlike neće biti manje ukoliko se koristi difamirajuća i štetna retorika prema strankama i dužnosnicima iz susjedne i prijateljske zemlje. Naprotiv, Hrvate koji žive u BiH može dodatno antagonizirati i getoizirati", kaže se u priopćenju hrvatskog SDP-a. 

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
08:34 27.06.2021.

Osim efendije Sejde Komšića, tko je još član te tzv. SDP BiH.

SE
senijor121
13:41 27.06.2021.

Komunjare ovdje ili tamo, isto smeće protiv hrvatskog naroda.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
09:49 27.06.2021.

Vidi joj očnjaka....