Državna komisija pokrenut će pitanje komunističkog vlasništva:

SDP BiH ostaje bez imovine komunista

Foto: import
SDP BiH ostaje bez imovine komunista
07.11.2005.
u 18:54
Pogledaj originalni članak

MOSTAR Postkomunističke stranke u Bosni i Hercegovini ostat će bez vlasništva nad golemim brojem nekretnina koje su naslijedile nakon prvih višestranačkih izbora, što ih je svrstavalo u najbogatije stranke u državi.

Uspostavom Povjerenstva o državnoj imovini i ustroja jedinstvenog registra državne imovine provest će se temeljita provjera vlasništva nad imovinom bivše Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), Saveza socijalističkog radnog naroda (SSRN) i Saveza socijalističke omladine (SSO), precizira se u dokumentu dostavljenom iz Vijeća ministara BiH zastupnicima državnoga Parlamenta. Današnji SDP BiH, koji se umnogome distancira od politike KPJ, pojedinačno je zadržao najveći broj nekretnina u zemlji. Stečevine SSRN-a, a time i vlasništvo nad objektima, naslijedila je Građansko-demokratska stranka BiH. U Sarajevu je to zgrada u Ulici Danijela Ozme koju koriste i druge političke stranke.

Istodobno su nekadašnji Titovi omladinci iz SSO-a uspostavili Liberalnu stranku BiH. Tako i danas SDP iznajmljuje velik broj zgrada i time ostvaruje vjerojatno najznačajnije prihode za funkcioniranje od svih parlamentarnih stranaka u BiH.

Za potrebe Vlade Federacije BiH, koja koristi prostore u nekadašnjoj zgradi Centralnog komiteta Saveza komunista BiH u Sarajevu, SDP-u se plaća 50.000 maraka. U posljednjih jedanaest godina otkako je uspostavljena Federacija BiH SDP je inkasirao 6,6 milijuna maraka, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga stranka. U svim općinama BiH do prvih slobodnih izbora KPJ je imala svoje prostorije koje i danas koristi upravo SDP, ali i brojne iznajmljuje. Istodobno su brojne bosanskohercegovačke i federalne institucije podstanari i plaćaju goleme zakupnine. Zbog toga je u Parlamentu BiH ove godine potaknuta inicijativa da se imovina koju je naslijedio SDP proglasi državnom. Za to već sada postoji zakonska osnova s obzirom na dijelove Zakona o pretvorbi društvene imovine, budući da su bivše komunističke institucije, ali i gradnja objekata, financirani iz proračunskih sredstava bivše državne zajednice, sredstava za financiranje zajedničkih potreba ili pak famoznih samodoprinosa građana. Stoga Vijeće ministara zaključuje kako će Povjerenstvo koje će skrbiti o državnoj imovini moći pokretati pravne postupke putem Pravobraniteljstva BiH kako bi država konačno došla u posjed svoje imovine.

Ovdje se, međutim, ne precizira što će biti s financijskim naknadama koje su godinama plaćale državne institucije za korištenje, kojeg li apsurda, državne imovine. Nije isključeno niti da današnji Sindikati koji su zaposjeli zgradu na Obali Kulina bana br. 1 i time sebi za pravo uzeli zastupanje svih radnika također ostanu bez prostora ili da ga ravnopravno dijele s drugim sindikalnim organizacijama koje sada ne priznaju Sindikat koji predvodi Edhem Biber.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr