Užas na Pagu

Nema odluke o smjeni ravnateljice. Upravno vijeće traži objašnjenja

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Privođenje Josipa Rođaka koji je jutros s balkona bacio svoje četvero djece
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Josip Rođak priveden na sud
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Josip Rođak priveden na sud
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Josip Rođak priveden na sud
05.03.2019.
u 21:35
U Zagreb će sljedećih dana na psihijatrijsko vještačenje biti prevezen Josip Rođak te potom biti vraćen iza rešetaka zadarskog zatvora, gdje će vrlo skoro dočekati početak suđenja, vjeruje se na zadarskom sudu
Pogledaj originalni članak

U prostorijama Centra za socijalnu skrb u Zadru završena je rasprava o tragičnom slučaju na Pagu, gdje je otac pokušao ubiti svoje četvero male djece.

"Zatražili smo od ravnateljice pisano objašnjenje u nekim točkama nalaza kako bismo mogli odlučivati. Rok za dostavu je petak, 8. ožujka. Nakon što dobijemo pisano objašnjenje, zakazat ćemo sljedeću sjednicu", kazala je predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković. "Raspravili smo izvješće, ali su nam potrebna dodatna objašnjenja kako bismo mogli dalje odlučivati", dodala je. Ravnateljici mandat završava 16. ožujka. 

Upravno vijeće dobilo je nalaz inspekcije na temelju kojeg je ministrica Murganić rekla kako očekuje smjenu ravnateljice Vesne Burčul. Nekoliko ljudi i danas je dalo podršku ravnateljici.

Video: Izjava predsjednice Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković

– To što se dogodilo nepredvidljivo je i ne može se spriječiti, ne želim da se ljude koji rade u centrima za socijalnu skrb plaši jer oni moraju raditi. Nema novca, sve puca po šavovima i sad se proganja jedna osoba kako bi se reklo da je država O. K. – rekla je Zagrepčanka Irena B. koja je došla dati podršku radnicima zadarskog centra za socijalnu skrb. Pred novinare je izašlo i nekoliko djelatnika koji su i drugi dan dali podršku ravnateljici o čijoj se smjeni upravo raspravlja na Upravnom vijeću Centra.

Podsjetimo, ravnateljica Burčul u ponedjeljak je poslala priopćenje medijima. Uoči same sjednice Upravnog vijeća više desetaka radnika izašlo je ispred Centra i dalo podršku ravnateljici Centra.

Ministrica Nada Murganić kazala je da je smjenu ravnateljice u Zadru predložila temeljem uvida u nalaz upravnog nadzora Ministarstva. Stručni nadzor pak u domeni je Komore socijalnih radnika, a on navodno govori samo o manjim 
propustima. O njemu se samo nagađa, a pitanje je hoće li uopće biti predočen javnosti. Naime, stručni nalaz u slučaju ubojstva malog Denisa Pašića u svibnju 2017. godine Komora ni danas nije objavila jer još traju žalbeni postupci! I troje djece u Zadru i njihova sestra na Rebru dobro se oporavljaju.

– Tjelesno zdravlje djevojčice je dobro, prebačena je na “hladni” odjel i s njom rade psiholozi – kaže dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

U Zagreb će sljedećih dana na psihijatrijsko vještačenje biti prevezen Josip Rođak te potom biti vraćen iza rešetaka zadarskog zatvora, gdje će vrlo skoro dočekati početak suđenja, vjeruje se na zadarskom sudu. Naime, DORH je, kako je potvrdio Duško Berović, zamjenik državnog odvjetnika i glasnogovornik DORH-a, naveo samo četvero svjedoka, među kojima je i majka.

Djeca su ostala kod svog oca, 54-godišnjeg Josipa Rođaka jer je Centar za socijalnu skrb zatražio da se obustavi već zatražena ovrha. To su potvrdili sa zadarskog suda ističući da je Centar za socijalnu skrb nakon tek nešto više od tri mjeseca promijenio svoj zahtjev za oduzimanjem djece supružnicima Rođak.

Stravičan događaj koji je potresao javnost dogodio se prošlog tjedna na Pagu kada je otac četvero malodobne djece bacio s balkona. Nije ni pogledao svoju djecu koja su u krvi i suzama ležala na podu. Samo je prošao pokraj njih i sjeo u automobil. Supruga je uspjela samo povikati: “Kurvin sine, što si to napravio!” Josip Rođak (54) odvezao se na policiju u Pagu, ušao u zgradu i rekao: “Bacio sam djecu s balkona.” I potom je ušutio. Određen mu je istražni zatvor. Prijavljen je za četverostruko ubojstvo u pokušaju, za što je predviđena zatvorska kazna od 15 do 40 godina.

Video: Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

LO
lojtra1
11:09 05.03.2019.

Kako joj ne bi davali podršku kad ih je sve zaposlila?

HR
Hrvatinic
09:44 05.03.2019.

Nikad se stepenice ne mogu ocistiti ako se ciscenje pocima od najnize stepenice. ...pocet se mora od najvise stepenice... . ....riba smrdi od repa ali se cisti od glave....

KO
koraknaprijed
11:33 05.03.2019.

Da sam ja ministar svi bi vi letjeli. Nesposobni ste, uhljebljeni ste i opasni ste.