Stvarnost, a ne izmišljotina

Same smo se zaposlile na selu, živimo od svog rada i sretne smo

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
okrugli stol
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
okrugli stol
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
okrugli stol
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
okrugli stol
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
okrugli stol
08.03.2016.
u 16:20
Ružica Vučinić (57) na svom imanju proizvodi mlijeko i sir. Marina Šarčević (38) prije desetak godina odlučila je uzeti stvari u svoje ruke i s mužem, bivšim vozačem, otvoriti OPG.
Pogledaj originalni članak

Da samozapošljavanje žena na selu nije nikakva bajka već realnost, potvrđuju primjeri Marine Šarčević iz Sikirevaca i Ružice Vučinić iz Donjeg Slatinika kod Slavonskog Broda.

Marina (38) je nekada radila kao učiteljica glazbenog u školi, ali uvijek na zamjeni, te u javnim radovima. Prije desetak godina odlučila je uzeti stvari u svoje ruke i s mužem, bivšim vozačem, otvoriti OPG. Bavi se proizvodnjom lješnjaka, koje prodaje na tržnici i na kućnom pragu. Od tog se posla, kaže, može solidno živjeti, a moći će još i bolje kada nasad sa sadašnjih šest proširi na deset hektara. – Pronašla sam se u njegovanju kulture i tradicije na inovativan način. Shvatila sam da Europa to potiče i prepoznaje i da taj potencijal treba iskoristiti – kaže Marina.

Ona je nedavno registrirala i dodatnu djelatnost – izradu motiva od sunčane čipke. Nada se kako će njezin posao jednoga dana preuzeti netko od njezino troje malodobne djece, koja već sada pomažu i daju svoj doprinos.

– Pozivam žene da se ne predaju i ne prepuštaju stihiji pod izlikom da Slavonija propada. Mi puno toga možemo, trebamo samo biti samouvjerene i gledati unaprijed. To nije nikakva izmišljena priča, nego stvarnost – govori Sikirevčanka.

Ružica Vučinić (57) na svom imanju proizvodi mlijeko i sir. Muž obrađuje 100 hektara zemlje, hrani krave i čisti staju, a ona je zadužena za mužnju i higijenu. Jedini su u svom selu opstali kao mljekari. Nije im lako, ali se bore. Djeca bi, kaže, živjela modernim životom, ali i Ružica je planirala drukčiji život, pa se na kraju ipak dogodilo to što se dogodilo. Ipak, zadovoljna je, jer život na selu je, kaže, takav. Tako je odgojena i tako je naučila. Kuharica po zanimanju, najsretnija je kada od svojih šestero unučadi čuje kako najviše vole njezino mlijeko.

– Za osmi ožujka dobila sam pusu, kao i svako jutro. Darovi mi ne trebaju. Oni su za mlade – kaže Ružica. 

>> 5 razloga zašto i dalje trebamo Međunarodni dan žena 

>> Premijer Orešković čestitao Međunarodni dan žena

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

FR
franjo
16:46 08.03.2016.

I naše su bake proizvodile sir i umrle siromašne .

TH
than
00:31 09.03.2016.

Javite se za 3 godine... Sir i mlijeko... To je islo i prije 30tako godina.... 100 hektara. Nekada je bilo lakse i sa 2 hektara.... Dok vas ne unisti konkurencija nazalost, jer onaj tamo Austrijanac dobije vise poticaja, pa moze i jeftinije mlijeko i sir ponuditi.

SU
subara
20:51 08.03.2016.

Daj.