Treba vremena

Saga o Brexitu nastavlja se i dalje

Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
Theresa May, Brexit
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
Theresa May, Brexit
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
Theresa May, Brexit
16.10.2018.
u 09:43
Pregovori između UK i EU nakon nedjelje zamrznuli su se do sutra, “dana D” – summita Europskog vijeća na kojem će se opširno pregovarati o Brexitu
Pogledaj originalni članak

– Budite strpljivi – poručio je glavni europski pregovarač o Brexitu Michel Barnier kad su ga britanski novinari jučer počeli opsjedati na ulici ispred sjedišta Europske komisije u Bruxellesu inzistirajući na odgovorima jesu li se pregovori o Brexitu zaista raspali tijekom vikenda i hoće li se stići ponovno sastaviti i zaključiti do srijede. Naime, tada se šefovi država i vlada okupljaju na summitu u Bruxellesu na kojem bi trebali potvrditi sporazum (ako ga bude) o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije.

“Sve je samo predstava”

U nedjelju navečer Barnier i britanski ministar za Brexit Dominic Raab razišli su se bez dogovora, s ozbiljnim razilaženjem oko ključnog pitanja koje se tiče zaštitnog mehanizma za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske (UK) i Irske (EU), takozvanog “backstop” mehanizma.

“U posljednjih nekoliko dana britanski i europski pregovarači ostvarili su stvaran napredak u nizu ključnih pitanja, no ostaje nekoliko neriješenih pitanja koja se tiču zaštitnog mehanizma u sporazumu o povlačenju”, priopćila je preksinoć britanska vlada i dodala: “UK ostaje predana postizanju napretka na listopadskom Europskom vijeću”. To znači da se nikakvi daljnji pregovori nisu odvijali ni jučer, a neće ni danas ni sutra, sve do početka summita. Neki promatrači nagađaju da je cijela ova drama zapravo predstava te da će dogovor biti obznanjen ovoga tjedna, no Irci, kojima je najviše stalo do rješenja problema na kojemu su pregovori zapeli, zvuče iskreno zabrinuti:

– Pregovarači su se složili da će se deangažirati do kraja ovotjednog Europskog vijeća. To je frustrirajuće i razočaravajuće. I dalje se nadam da je dogovor o Brexitu moguć, ali jasno je da će trebati dulje vrijeme nego što su se ljudi nadali – rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney. Irski premijer Leo Varadkar sada spominje studeni ili čak prosinac kao rok za dogovor o Brexitu, iako su ranije svi očekivali da sporazum o povlačenju bude ispregovaran u listopadu kako bi ostalo dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju u nizu parlamenata do 29. ožujka 2019., kad se Brexit događa.

Izvori iz EU u Bruxellesu govorili su jučer da je plan da se dopusti dan predaha i da se vidi hoće li britanska premijerka Theresa May uspjeti dobiti podršku svoje vlade i svojih koalicijskih partnera iz Sjeverne Irske, stranke DUP, za rješenje koje, inzistira EU27, mora sadržavati sjevernoirski “backstop” mehanizam.

Prijete rušenjem vlade

Taj mehanizam kaže da će Sjeverna Irska ostati dio jedinstvenog tržišta s ostatkom EU, a da će Velika Britanija ostati u carinskoj uniji s EU sve dok se ne ispregovara novi sporazum o slobodnoj trgovini između Britanije i EU, a kad će se to ispregovarati, ostaje otvoreno. 
Britanci ne žele da to ostane otvoreno, nego žele konkretan rok. Više različitih aktera, od bivšeg ministra Borisa Johnsona do koalicijskih partnera DUP-ovaca iz Sjeverne Irske, prijeti premijerki May rušenjem vlade ako pristane na ono na čemu inzistira ostatak EU. Škotska premijerka Nicola Sturgeon predlaže pak suprotno, nešto što May zasad ne prihvaća: da UK nakon izlaska iz EU ipak ostane na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MO
modovisisajteMaraschino
09:52 16.10.2018.

izbacite te krpelje konačno iz EU

AA
aabbcc
10:22 16.10.2018.

Stvarni problem je da bi se na iste dogovore o izlasku mogle pozvati i druge clanice EU .