Lokalna samouprava

Sabor izglasao zakon 'lex šerif', Zagreb je NAŠ poručuje: Možete ga zvati i lex Bandić

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
Sabor izglasao zakon 'lex šerif', Zagreb je NAŠ poručuje: Možete ga zvati i lex Bandić
08.12.2017.
u 15:04
Ključna kritika zakonu je što predstavnička tijela neprihvaćanjem proračuna više ne mogu "srušiti" gradonačelnike ili načelnike
Pogledaj originalni članak

Sabor je sa 78 glasova donio izmjene Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, poznatiji kao "lex šerif", a iz stranke Zagreb je NAŠ ocijenili su odmah kako bi sve stranke koje su glasale za taj zakon iz svog naziva trebale izbaciti da su demokratske. Oni tvrde da se zakon može zvati i "lex Bandić" jer odmah stupa na snagu, dok ostali takvi zakoni obično na snagu stupaju s novom godinom.

– Predstavnička tijela poput Skupštine Grada Zagreba su proceduru donošenja proračuna započele po jednom zakonu, a bit će prisiljene završiti je prema sasvim drugom zakonu, što je skandalozno! Radi se o nezapamćenom silovanju procedure i stvaranju pravne nesigurnosti kako bi se zaštitilo lokalne šerife pri izglasavanju proračuna – poručuju iz Zagreb je NAŠ.

Ključna kritika zakonu je što predstavnička tijela neprihvaćanjem proračuna više ne mogu "srušiti" gradonačelnike ili načelnike. Referendum za opoziv lokalnih izvršnih čelnika moći će predložiti i dvije trećine vijećnika, a do sada se to moglo učiniti na zahtjev 20 posto birača.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

AM
AMD------------------------
15:18 08.12.2017.

zagreb je nas- vec ovo ime vas deklaficira.

Avatar majmunranko
majmunranko
15:22 08.12.2017.

To da skupština može neizglasavanjem proračuna srušiti legalno i direktno izabranog načelnika je oduvijek bilo glupo, a to da sumanuta sekta poremećenih štovatelja masovnih ubojica koja se naziva "Zagreb je naš" ide okolo pametovati o tome što je demokratsko je već na razini Snjeguljice.

DU
Deleted user
20:50 08.12.2017.

kad ce tex willer