Onkologija i hematologija

S. Pleština: Dok god mislimo da ćemo prije dobiti jackpot nego rak, imamo problem

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell
S. Pleština: Dok god mislimo da ćemo prije dobiti jackpot nego rak, imamo problem
01.02.2023.
u 00:41
Podaci govore da su unutar populacije do 65 godina onkološke bolesti glavni uzrok smrtnosti, pogotovo radno aktivnih ljudi, kazao je prof. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.
Pogledaj originalni članak

Istok i jug Europe imaju veću smrtnost od raka nego zapad i sjever Europe. Odnos pojavnosti i smrtnosti nepovoljniji je za nas, i to ne zato što naši liječnici loše liječe, nego zato što zaostajemo u prevenciji. – Na prevenciji treba raditi i prepoznati u njoj svoju korist. Dok god naš narod misli da je veća šansa da će dobiti EuroJackpot nego da će dobiti rak, imamo problem. Kad govorimo o opismenjavanju, prosvjetiteljstvo podrazumijeva dovoljan broj prosvjetitelja, i to kvalitetno educiranih. A dok god čujem sa saborske govornice da se ne isplati ulagati u onkologiju, bude mi zlo. Podaci govore da su unutar populacije do 65 godina onkološke bolesti glavni uzrok smrtnosti, pogotovo radno aktivnih ljudi – kazao je prof. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Uskoro će kraj pandemije, ali opasnost za hematoonkološke bolesnike će ostati, rekla je hematologinja prof. Sandra Bašić Kinda, voditeljica Odjela za zloćudne tumore krvotvornih sustava Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb. COVID-19 može se manifestirati kao oštećenje srca, oštećenje središnjeg živčanog sustava, mišića i zglobova. Statistika govori da je do studenog prošle godine u RH oboljelo oko 1,3 milijuna ljudi, a smrtnost je 1%. Detaljnijim uvidom vidljivo je da se smrtnost povećava s godinama pa se kod starijih od 80 godina penje i na 15 do 20%. Međutim, bolesnici s kroničnim bolestima imaju lošije ishode, a imunokompromitirani bolesnici na imunosupresivnim lijekovima, posebno hematološki bolesnici, naročito su izloženi.

– U drugom, najgorem pandemijskom valu u KBC-u Zagreb umrli su svi bolesnici s alogeničnom transplantacijom koštane srži koji su dobili COVID-19. Kod plazmastaničnih bolesti kao što je multipli mijelom smrtnost je bila 50%. Kod akutnih mijeloičnih leukemija oko 60%, a kod limfoma i kronične limfatične leukemije 40%. Ukupna smrtnost bila je 50% i bili smo prestravljeni ovakvim rezultatima jer mi kao hematolozi nismo navikli na ovako loše rezultate zato što imamo učinkovite lijekove – iznijela je crne podatke prof. Bašić Kinda.

Bolovali i do osam tjedana

VIDEO: Veliki ispadi bijesa Novaka Đokovića: Psovanje publike, urlanje na Ivaniševića...

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.