RAT U EUROPI

Zelenski smijenio generala, traži nove sankcije: 'Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe'

Foto: REUTERS
Nastavljeni su napadi na Odesu
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Mariupol city during Ukraine-Russia conflict
Foto: REUTERS
Ukrajina
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
FILE PHOTO: Residents walk along a street near a building destroyed in the course of the Ukraine-Russia conflict, in Mariupol
Autori Vecernji.hr, Hina
25.07.2022.
u 22:16
Od početka, kako je Moskva naziva, specijalne vojne operacije u veljači, ruske snage bombardirale su ukrajinske gradove do ruševina i ostavljale tijela na ulicama gradova i sela koja su okupirale. Ukrajina je rekla da su deseci tisuća civila poginuli. Moskva odbacuje odgovornost.
Pogledaj originalni članak

Danas je 152. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina predviđa da će do rujna ponovno zauzeti južnu regiju Herson. Sergej Khlan, pomoćni načelnika te oblasti, rekao je kako će oblast biti 'definitivno oslobođena do rujna'. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se ukrajinske snage 'kreću korak po korak' u Hersonu. Ukrajina je upozorila i da će dogovor o izvozu žita kasniti ako će se nastaviti raketiranje ključnih luka.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

22:08 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak Europu da na "plinski rat" koji vodi Rusija "odgovori" proširenjem europskih sankcija Moskvi. "Danas smo čuli nove plinske prijetnje Europi. Unatoč popuštanju u vezi s turbinom za Sjeverni tok, Rusija neće nastaviti opskrbu europskih zemalja plinom kao što se ugovorom obvezala", rekao je Zelenskij u dnevnoj video poruci, komentirajući najavu Gazproma da će ponovno drastično smanjiti dopremu plina Europi.

Smjerao je na stajalište Rusije koja je već dvaput u lipnju smanjila opseg svojih isporuka uz obrazloženje da plinovod ne može normalno raditi bez turbine koja je bila na popravku u Kanadi, a u Rusiju nije vraćena zbog zapadnih sankcija. Njemačka i Kanada su se poslije dogovorile da će vratiti opremu u Rusiju, ali turbina još nije dopremljena.

"Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Nije ih briga što će biti s ljudima, kako će se patiti - od gladi zbog blokade luka, do smrzavanja na zimu, siromaštva ... i okupacije. To su samo različite vrste terora", istaknuo je ukrajinski predsjednik. "Zato morate odgovoriti. Ne razmišljajte o tome kako ćete vratiti turbinu, nego proširite sankcije", zaključio je.

21:57 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je najvišeg vojnog zapovjednika u istočnoj Ukrajini nakon velikih teritorijalnih gubitaka od Rusije. Dekretom je smijenio Grihorija Halahana te na njegovo mjesto imenovao Viktora Horenka. General bojnik Halahan vodio je snage za specijalne operacije u regijama Donjecka i Luhanska od kolovoza 2020.

Nakon ruske invazije 24. veljače Ukrajina je potpuno izgubila kontrolu nad regijom Luhansk, a ruske snage zauzele su oko 50 posto susjedne regije Donjeck. Prije 24. veljače proruski separatisti su nadzirali nešto manje od 30 posto teritorija Donjecka.

Zelenski se nedavno požalio da je Kijev izgubio kontrolu nad 20 posto teritorija Ukrajine. Glavni stožer u Kijevu je u međuvremenu izvijestio da su ruske postrojbe postigle uspjehe u elektrani na ugljen Vuhlehirsk u Donjecku, koju su napadali danima.

Na obližnjoj fronti, međutim, ruski napadi u smjeru gradova Bahmut i Siversk su odbijeni, rekla je ukrajinska vojska.

18:30 Ruski Gazprom najavio je dodatno smanjenje opskrbe plinom putem svoje najveće plinske veze s Njemačkom, uništavajući nade da će dogovor oko opskrbe žitom umanjiti gospodarski učinak rata u Ukrajini. Europska unija optužila je Rusiju da pribjegava energetskoj ucjeni, dok Kremlj kaže da je prekid plina rezultat problema s održavanjem i zapadnih sankcija.

Opširnije čitajte OVDJE

17:16 - Ukrajina je rekla da se nada da će ovog tjedna početi izvoziti žito iz svojih luka, unatoč ruskim napadima na Odesu koji su počeli samo 12 sati nakon što je Moskva pristala dopustiti Kijevu siguran prolaz.

Odnosi međunarodne zajednice s Rusijom tako su još jednom zadobili novu najnižu razinu nakon raketnog napada nedugo nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu potpisao ugovor o izvozu u Istanbulu. Ukrajinski ministar infrastrukture, Oleksandr Kubrakov, rekao je u subotu da će Ukrajina nastaviti s pripremama za izvoz žitarica i hrane.

16:35 - Iz Svjetskog programa za hranu (WFP) tvrde kako su optimistični kada je u pitanju ponovno otvaranje ukrajinskih luka za izvoz žitarica. Cijela operacija trebala bi se odvijati uz posredovanje UN-a. S druge upozoravaju da sam sporazum neće riješiti globalnu krizu hrane čak i ako se učinkovito provede.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjeni narodi i Turska potpisale su u petak sporazum s ciljem omogućavanja sigurnog prolaza brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke koje je Rusija blokirala od početka invazije Moskve. Ukrajina i Rusija glavni su izvoznici žitarica, a blokada luke onemogućila je distribuciju na desetke milijuna tona žitarica, izvijestio je Reuters. Zajedno sa zapadnim sankcijama Rusiji, to je dovelo do skoka cijena energije i hrane, što je izazvalo prosvjede u zemljama u razvoju koje ovise o crnomorskim žitaricama.

“Optimistični smo da bi dogovor mogao dovesti do poboljšanja globalnih cijena hrane. Zemlje koje ovise o opskrbi žitaricama iz Crnog mora vjerojatno bi prve osjetile pozitivan učinak", rekao je glasnogovornik WFP-a za Reuters.

16:31 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je u ponedjeljak da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošlog tjedna potpisale sporazum o deblokadi na Crnom moru u Turskoj.

Naime, to se pitanje postavilo nakon što su u subotu ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu. Lavrov je rekao da je napad bio usmjeren na vojnu infrastrukturu u luci, Tvrdi da u sporazumu o žitu koji je potpisala Rusija nema ničega što bi je spriječilo da nastavi napadati vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

14:59 -  Ukrajina je u ponedjeljak rekla da su njezine snage upotrijebile raketne sustave HIMARS, koji im je poslao SAD, kako bi uništile 50 ruskih skladišta streljiva otkad su prošli mjesec dobile oružje. 

U komentarima na nacionalnoj televiziji, ministar obrane Oleksij Reznikov istaknuo je rastući učinak koji Topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) imaju u ukrajinskom nastojanju odbijanja ruskih napada.

"Ovo prekida njihove (ruske) logističke lance i oduzima im sposobnost da se aktivno bore i naše oružane snage obasipaju teškim granatiranjem", rekao je Reznikov.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi njegove komentare. Rusija nije odmah komentirala.

14:32 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je na summitu Arapske lige kako Rusija želi svrgnuti 'neprihvatljiv režim' ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Moskva je odlučna pomoći Ukrajincima da se oslobode tereta ovog apsolutno neprihvatljivog režima - rekao je Lavrov.

- Ruski i ukrajinski narod će nastaviti živjeti zajedno, mi ćemo sigurno pomoći ukrajinskom narodu da se riješi režima koji je apsolutno antinarodni - rekao je, javlja Telegraph.

11:55 - Rusko ministarstvo obrane je u svojem operativnom izvješću navelo kako su uništili dva ukrajinska desantna čamca koji su pokušali prijeći rijeku Dnjepar u okupirani južni dio regije Herson. Navode kako su čamci i 'diverzanti' uništeni. 

Navode i kako su oborili šest bespilotnih letjelica te da su uništili skladište koje se koristilo kao transportno središte za streljivo Himars koje je su isporučile Sjedinjene Američke Države, javlja Guardian.

11:45 - Tajnik Kremlja, Dmitrij Peskov, kazao je kako napadi krstarećim projektilima na Odesu neće imati bilo kakav utjecaj na izvoz žitarica.

- Ovi su udari povezani isključivo s vojnom infrastrukturom. Oni ni na koji način nisu povezani s infrastrukturom koja se koristi za izvoz žitarica. To ne bi trebalo, i neće utjecati, na početak isporuka - rekao je u razgovoru s novinarima.

Rusija je tijekom vikenda izvršila udar na ključni lučki grad u roku od nekoliko sati nakon što je potpisala sporazum kojim bi se zajamčio siguran prolaz žitarica iz Ukrajine.

11:05 - Bivšem vođi SSSR-a teško pada današnje stanje u Rusiji. Tako barem tvrdi Aleksej Venediktov, bliski prijatelj Mihaila Gorbačova. Prema pisanju Newsweeka, Gorbačov je razočaran i bijesan potezima Vladimira Putina.

- Vladimir Putin je uništio sve njegove reforme. Baš sve - rekao je Venediktov i dodao kako je Putin te reforme 'pretvorio u pepeo'.

Kazao je kako su dokazi za to brojke vojnika NATO-a u Europi.

- Kad je Gorbačov odlazio, NATO je imao 4000 vojnika u Europi spremnih za 'brzu reakciju'. Nedavno su rekli kako će do kraja iduće godine ta brojka narasti do 300 tisuća - kazao je i dodao: 'To pokazuje pravu razinu prijetnje, broj NATO vojske na našim granicama'.

Za Gorbačova je rekao da je 'uznemiren i ljut'. 

- Pa njegov životni rad je uništen. On je život posvetio slobodi - kazao je dodajući da je Gorbačov dao slobodu crkvi u Rusiji, slobodu govora te da je 'progurao privatno vlasništvo kao normalno'.

10.20 - Guverner Harkiva, Oleg Sinehubov, objavio je na Telegramu fotografije za koje tvrdi da prikazuju štetu na gradu Čuhuivu nastalu nakon ruskog napada tijekom noći.

- Dom kulture, u čijem se podrumu skrivaju ljudi, okupator je uništio. Spasioci su iz ruševina izvukli troje ljudi, no u podrumu je bilo još ljudi. Osim toga, oštećeni su stambeni objekti, obrazovna ustanova, a pogođene su i otvorene površine - napisao je, prenosi Guardian.

9:55 - Ukrajina predviđa da će do rujna ponovno zauzeti južnu regiju Herson. Sergej Khlan, pomoćni načelnika te oblasti, rekao je kako će oblast biti 'definitivno oslobođena do rujna'. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se ukrajinske snage 'kreću korak po korak' u Hersonu.

- Možemo reći da će hersonska oblast definitivno biti oslobođena do rujna i svi planovi okupatora će propasti - poručio je Khlan u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

9:30 - Čelnik ruskog istražnog odbora rekao je da je Moskva optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti i predložio međunarodni sud koji podupiru države poput Bolivije, Irana i Sirije.

Državni list Rosiskaja Gazeta u ponedjeljak prenosi Aleksandera Bastrikina koji optužuje "više od 220 osoba, među njima predstavnike visokog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga i zapovjednike vojnih snaga koje su granatirale civilno stanovništvo".

Ukrajinci su umiješani u "zločine protiv mira i sigurnosti čovječanstva, koji ne zastarijevaju", rekao je. Bastrikin, čiji odbor istražuje najteže zločine, rekao je da su optužena 92 zapovjednika i njihovi podređeni, a da je tjeralica izdana za  96 osoba.

Od početka, kako je Moskva naziva, specijalne vojne operacije u veljači, ruske snage bombardirale su ukrajinske gradove do ruševina i ostavljale tijela na ulicama gradova i sela koja su okupirale. Ukrajina je rekla da su deseci tisuća civila poginuli. Moskva odbacuje odgovornost.

Bilo je i izvješća o ukrajinskom zlostavljanju ruskih zatvorenika, premda se velika većina optužbi koje su dokumentirali Ujedinjeni narodi odnose na navodna zlodjela koje su počinili ruski okupatori i njihovi saveznici.

Bastrikin je upitan o istragama odbora u vezi s akcijama ukrajinskih sigurnosnih snaga u samoproglašenim republikama Donjecku i Lugansku, separatističkim teritorijima koje podržava Moskva na ukrajinskome industrijaliziranom jugu te hoće li se istrage provoditi uz nadzor UN-a.

S obzirom na to da "kolektivni zapad" otvoreno podržava Ukrajinu, rekao je da bi bilo primjerenije surađivati s ruskim partnerima u Commonwealthu, Organizaciji ugovora o zajedničkoj sigurnosti, skupini BRICS i  Šangajskoj organizaciji za suradnju.

Bilo bi "svrsishodno" uključiti zemlje s neovisnim stavom prema Ukrajini, "pogotovo Siriju, Iran i Boliviju", rekao je.

Bastrikin je rekao da je pokrenuto 1300 kaznenih istraga protiv pripadnika ukrajinske vojske, političkog vodstva, radikalnih nacionalističkih udruga i oružanih formacija, pri čemu se dosad drži odgovornim više od 400 osoba.

Mete istrage uključuju zaposlenike ukrajinskog ministarstva zdravstva koje je optužio, bez pružanja dokaza, za razvoj oružja za masovno uništenje, kao i državljane Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Nizozemske i Gruzije.

Također je pokrenuto osam kaznenih postupaka za napade na ruska veleposlanstva ili druga predstavništva u Nizozemskoj, Irskoj, Litvi, Češkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Francuskoj, rekao je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 61

DU
Deleted user
12:39 25.07.2022.

Veličanstvena ruska barbarska "nepobijediva" vojska dobra jedino za rušenje teror ratne zločine ubijanja silovanja krađe i opijanja, znamo iz prve ruke kako takve vojske završavaju. Bivaju uništene i poražene. od onih koji se brane za svoju zemlju svoju djecu i slobodu! Slava Ukraini!

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
12:01 25.07.2022.

Dolje rusofašizam, sloboda Ukrajini!

Avatar do pobjede!
do pobjede!
13:42 25.07.2022.

Ukrajinci izdržite, samo hrbaro do pobjede! Demokratski svijet je uz vas protiv velikoruske agresije!