Građanski odgoj

Rijeka više nema volje čekati Zagreb

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Rijeka više nema volje čekati Zagreb
15.05.2017.
u 13:15
Nismo bili zadovoljni s međupredmetnom provedbom građanskog odgoja na nacionalnoj razini, kaže pročelnica riječkog Gradskog odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj
Pogledaj originalni članak

Dok je u Hrvatskoj sudbina cjelovite kurikularne reforme, a s njome i građanskog odgoja i dalje krajnje neizvjesna, u Rijeci se privodi kraju prva godina eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO). Iako za cjelovitu ocjenu tog programa, koji se provodi u šest riječkih osnovnih škola, valja pričekati kraj školske godine, povratne informacije su odlične. Zato se već ove jeseni sprema uvođenje GOO-a u 24 riječke osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka, od njih ukupno 28, koliko ih djeluje u tom gradu, piše Deutsche Welle.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja na nacionalnoj razini ne provodi sustavan građanski odgoj i obrazovanje, utemeljen na specifičnim vrijednostima demokracije i zaštite ljudskih prava. U proteklih 20-tak godina bilo je puno inicijativa za uvođenjem nekog oblika obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, no sve su one završile neuspješno.

Ne želeći više čekati odluku Zagreba, Rijeka se odlučila za iskorak i na ovom planu.

"Kako su se vlasti na nacionalnoj razini mijenjale, iščekivali smo što će se dogoditi s građanskim odgojem. No u jednom trenutku shvatili smo da se njegovo uvođenje neće dogoditi tako skoro i odlučili smo djelovati proaktivno. Nismo bili zadovoljni s međupredmetnom provedbom građanskog odgoja na nacionalnoj razini, s obzirom na to da svakodnevno svjedočimo koliko smo građanski neosviješteni i koliko nam svima treba građanski odgoj. Situacija nije samo zabrinjavajuća, nego alarmantna", ocijenila je za DW pročelnica riječkog Gradskog odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj. Prema jednom istraživanju iz 2009., mladi ne razumiju osnovne političke pojmove, a samo 55 posto učenika zna što je Ustav Republike Hrvatske i da je Hrvatska parlamentarna demokracija. 

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar ivo587
ivo587
13:25 15.05.2017.

mladi ne razumiju osnovne političke pojmove, a samo 55 posto učenika zna što je Ustav Republike Hrvatske i da je Hrvatska parlamentarna demokracija. Ne Hrvatska je zadužena kmetska feudalna banana država bez demokracije i suverenosti (to nam kroji EK i MMF) Političari su obični karijeristi , a politika nebitna osim šta siše novac građana za plaće tih niškoristi likova u saboru i u vladi. Ionako su samo namjesnici stranih centara moći. I još ih plaćamo.. Gay preodgoj ne treba nikom. Za ove druge stvari ima internet danas..Sve što te zanima možeš naći tamo. I sam zaključiti šta valja šta ne..a ne silom indoktrinirati djecu

MA
max
13:24 15.05.2017.

Sada će navaliti komentatori iz srednjeg vijeka o opasnosti obrazovanja i znanja po crkvu i HDZ.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:01 15.05.2017.

Bravo Rijeka.