DIO JAPODSKE ZBIRKE

Rijedak predmet izložen u Arheološkom muzeju stradao u potresu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Rijedak predmet izložen u Arheološkom muzeju stradao u potresu
03.04.2020.
u 23:48
Unikatna jantarna glavica pronađena je u grobu 47 nekropole u Kompolju kod Otočca tijekom istraživanja koje su 1956. godine proveli djelatnici Muzeja
Pogledaj originalni članak

Jantarni privjesak u obliku ženske glave, jedan od samo tri takva predmeta koja se čuvaju u Japodskoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, stradao je u nedavnom potresu u Zagrebu, priopćeno je iz Muzeja.

Prikazi ženskih likova na jantarnim zrnima u pretpovijesti na prostoru Hrvatske izuzetno su rijetki, za koje neki autori smatraju da se radi o prikazima ženskih božanstava.

Japodska zbirka zasebna je cjelina unutar Pretpovijesnog odjela Muzeja, a sadrži brončanodobne i željeznodobne predmete s prostora Gorske Hrvatske gdje su u pretpovijesti obitavali Japodi.

Unikatna jantarna glavica pronađena je u grobu 47 nekropole u Kompolju kod Otočca tijekom istraživanja koje su 1956. godine proveli djelatnici Muzeja. U tome su grobu pronađene dvije fibule ukrašene jantarnim zrnima, zrno jantara s luka fibule, više od 100 manjih zrna jantara različitog oblika, zrno jantara u obliku ptice, zrno jantara u obliku ljudske figure, jedno nedovršeno zrno jantara te tri zrna jantara u obliku ženskih glava, kaže se u priopćenju Muzeja.

Drugi autori smatraju da su predmeti iz toga groba mogli bi biti metaforički prikaz likova iz mita o Faetontu, sinu boga Helija, odnosno priče o nastanku sirovine korištene za izradu ovih grobnih priloga – jantaru.

Na sreću, iz Konzervatorsko-restauratorskog laboratorija Muzeja poručuju kako su očuvani svi dijelovi privjeska te da će biti moguće njihovo spajanje uz minimalno vidljiva oštećenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.