ribarstvo

Ribarski inspektori Jakovini, a inspekcijski brodovi MUP-u

Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
Ribarski inspektori Jakovini, a inspekcijski brodovi MUP-u
09.04.2012.
u 19:08
Kaos i nered na moru nikome nije u interesu, policija ima druge prioritete i tu odluku treba preispitati, kaže T. Božanić
Pogledaj originalni članak

Ribarska inspekcija preskupa je Ministarstvu poljoprivrede pa će pet brodova, kojima je dosad samostalno obavljala nadzor nad morskim ribarstvom, pod patronat MUP-a, potvrdio je pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo Ljubomir Kučić.

 Kaže kako ribarska inspekcija ostaje gdje jest, a brodovi će pod MUP jer resorno ministarstvo – iza Čobankovićeva mandata ostalo je više od 2 mlrd. kuna duga – nema novca za naftu i njihovo održavanje. S MUP-ovcima na brodu inspekcija će biti i autoritativnija, uvjeren je, dok Tonči Božanić, bivši državni tajnik za ribarstvo, kaže kako ga takva odluka iznenađuje. Jedna od obveza RH u zatvaranju poglavlja o ribarstvu bilo je jačanje ribarske inspekcije, pa su nakon dugogodišnje ovisnosti o drugim ministarstvima i njihovim plovilima prva tri inspekcijska broda 2009. i kupljena uz pomoć EU. Lani je u travnju iz rapskog brodogradilišta porinuta četiri milijuna kuna teška Srdela za splitsku ribarsku inspekciju, a u prosincu i milijun kuna vrijedan Škamp za šibensku inspekciju, izrađen u Kaštel Sućurcu.

- U ovom trenutku malih i velikih ribara te sportskih ribolovaca u Jadranu ima više od 100.000 i policija, koja se dosad zvala po potrebi, sigurno ima drugih prioriteta. Želimo li razvijati turizam i sportski ribolov, nije pametno da u civilnom nadzoru ribarske inspekcije imamo i ljude s pištoljima i automatima - kaže Božanić.

- Ribarska inspekcija ljeti kontrolira i ribu u restoranima, hoće li i tamo s policijom - pita.

Neslužbeno se čuje kako bi MUP Ministarstvu poljoprivrede sat 'vožnje' ribarskih inspektora mogao zaračunavati i 1200 kuna. To je dvostruko skuplje nego da brodovi ostanu gdje jesu, napominje Božanić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
21:06 09.04.2012.

Na brod stane još i djelatnik Obalne straže, a možda i HRM-a, pa će sve bit u istom trošku nafte. Prije 30 godina smijali smo se Albaniji, ali oni su nas sigurno prestigli. Eto, htjeli bi imat ribarsku inspekciju, u Zagrebu sigurno postoji glavni ribarski inspektor. Nevolja je što ribarski inspektori moraju na pučinu, a to košta. A najljepše bi bilo da se inspekcija sastoji od samo glavnog ribarskog inspektora.

OB
-obrisani-
22:49 09.04.2012.

Vratite Kalmetu, jer to koliko štete mogu proizvesti Čačić, Jakovina i Ostojić je nazamislivo!

JA
jamanuša
23:11 09.04.2012.

tko tu uvede reda zaslužan je za Nobelovu nagradu