NAKON OPTUŽBE ZA RATNO PROFITERSTVO

Obitelj Gavrilović o potezu USKOK-a: Finalni pritisak na nas

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Đuro Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Đuro Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Đuro Gavrilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Đuro Gavrilović
11.07.2016.
u 12:36
U optužnici stoji kako se vlasnik petrinjske mesne industrije Gavrilović, uz blagoslov tadašnjeg ministra financija domogao 7,9 milijuna kuna namijenjenih za obranu države, kako bi stekao imovinu
Pogledaj originalni članak

Iako je već godinama pod istragom zbog optužbi da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, Georgu (Đuri) Gavriloviću prije nekoliko je dana uručena optužnica USKOK-a za ratno profiterstvo.

U optužnici stoji kako se vlasnik petrinjske mesne industrije Gavrilović, uz blagoslov tadašnjeg ministra financija, domogao 7,9 milijuna kuna namijenjenih za obranu države, kako bi stekao imovinu.

Povodom medijskih napisa i rasprava vezanih uz samu optužnicu, obitelj Gavrilović odlučila je reagirati poslavši priopćenje u kojem želi skrenuti pozornost javnosti na okolnosti koje su dovele do spomenute optužbe i drže kako je ona vremenski i sadržajno konstruirana samo u svrhu pristiska na vođenje arbitražnog postupka

"Kao nositelj jedne od najstarijih hrvatskih robnih marki, obitelj Gavrilović prošla je trnovit put rasta tvrtke do razine svjetskog prehrambenog diva. Osim brojnih nagrada i stjecanja međunarodnog ugleda, nažalost proteklih 20 godina doživljavamo mnogobrojne pritiske od različitih poslovnih i financijskih avanturista, kao i od osoba povezanih sa starim režimom." 

"Cilj je uvijek isti, mijenjaju se samo forme. U tom smislu i pokretanje ove optužnice promatramo kao još jedan, možda finalni pritisak na nas o kojem ćemo se očitovati na sudskim ročištima kada do njih dođe. Sve ukazuje na zaključak da je optužnica sadržajno i vremenski konstruirana samo u svrhu pritiska na vođenje našeg arbitražnog postupka", stoji u priopćenju obitelji.

Tim povodom obitelj Gavrilović podsjetila je kako se proizvodnjom i preradom mesa bave od kraja 17. stoljeća, o čemu svjedoče brojne isprave i dokumenti utvrđeni zakonima habsburške monarhije. Tvrtka je 1945. godine nacionalizirana, a članovi obitelji završavaju u zatvoru i emigraciji. 

Ratne 1991. godine Đuro Gavrilović kupio je tvornicu Gavrilović, svoje obiteljsko nasljeđe, dok je tvornica bila u stečaju, a država pod neprijateljskom okupacijom. 

Dio dokumentacije o kupnji je i izjava kojom se Republika Hrvatska odriče odgovornosti u slučaju da zgrade i imovina tvrtke Gavrilović budu uništene u ratnim djelovanjima. Nakon što su grad i tvrtka oslobođeni operacijom 'Oluja', proizvodnja se postupno obnavlja, nakon čega je uslijedilo turbulentno razdoblje koje obitelj Gavrilović stavlja i u današnji kontekst.

"Nakon stabilizacije i razvoja proizvodnje, ponovnog zadobivanja međunarodnog ugleda i brojnih nagrada, od 1996. do danas stalno smo suočeni s pretenzijama ka našoj obiteljskoj firmi što je rezultiralo arbitražnim postupkom 2012. godine. Na taj nužan korak smo se odlučili kako bi riješili nedoumice koje su na razoran način sprječavale rast obiteljske tvrtke i nakon što su iscrpljene sve mogućnosti u Hrvatskoj. Od tada, pritisci na obitelj Gavrilović i tvrtku eskaliraju u koje se može ubrojiti i optužnica USKOKA o kojoj upravo čitamo u medijima."

Zaključuju kako neće odustati zbog svoje velike odgovornosti i obveze prema zaposlenicima, potrošačima i hrvatskoj javnosti uz koje ih veže 326 godina rada i kojima se ovim putem zahvaljuju na lojalnosti i podršci. 

>> Gavrilović optužen da je mesnu industriju kupio novcem namijenjenim obrani države

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
13:19 11.07.2016.

Obitelj Gavrilović o potezu USKOK-a: Finalni pritisak na njih da počnu strastveno mahutati sa zastavom i zaklinjati se u pravo hrvatstvo jer onda če se moči snabdjevati i zbrinjavati kao svoji na svome.

IM
Immanuell
13:39 11.07.2016.

Hmm, "domogao"...... Pa nije se on sam domogao, nego mu je netko dao taj novac. Zna se vrlo dobro tko bi to mogao biti iz prvog popisa najvećih sinova i kćeri nacije na početku rata 1991.. Nema ih puno koji su to mogli kontrolirati, odn. davati i uzimati. Čovjek je samo uzeo ono što se nudilo.

DU
Deleted user
13:10 11.07.2016.

Ovakvih je lopova puna Hrvatska. Mi skupljali novce za pomoc Hrvatskoj a ono ministar dade gavrilovicu i nikom nista 20 godina.????????/Pravna drzava