raskol zbog izbora

RAZLAZ Jakovčić odlučio: Više neće biti na sastancima koalicije

Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
RAZLAZ Jakovčić odlučio: Više neće biti na sastancima koalicije
06.01.2013.
u 21:15
Šef IDS-a drži da će netko drugi lakše djelovati u koaliciji jer su sve optužbe išle na njegov, a ne na račun stranke
Pogledaj originalni članak

Unatoč optužbama da funkcioniraju kao mafijaška organizacija, IDS ostaje u Kukuriku koaliciji, ali iz nje se povlači prozvani šef IDS-a Ivan Jakovčić. Na koalicijske koordinacije, odnosno sastanke s Milanovićem, Čačićem i Hreljom, umjesto Jakovčića ići netko od potpredsjednika IDS-a.

Sutra Predsjedništvo

Jakovčić će sutra na sjednici Predsjedništva predložiti svoje povlačenje, a vodstvo IDS-a odlučit će tko će ga od potpredsjednika zamijeniti. Jakovčić kaže da više ljudi iz vrha te stranke može preuzeti njegovu ulogu, ali neslužbeno se u IDS-u doznaje da će Boris Miletić, gradonačelnik Pule, biti neformalni šef te stranke. Jakovčić službeno objašnjava da se iz koalicije, ali neformalno i s čela stranke (formalni predsjednik IDS-a ostaje do idućih stranačkih izbora 2014. godine) povlači zato što je zauzet poslovima župana, a i priprema se za izbore za Europski parlament. Već je prije, podsjeća, bio najavio svoj odlazak s mjesta predsjednika, ali tada su ga "htjeli živoga pokopati" pa je od toga odustao jer "nije želio dopustiti čerečenje Istre".

Međutim, Jakovčić za povlačenje u ovom trenutku ima mnogo važnije razloge od zauzetosti poslovima župana i pripremama za europske izbore. Budući da je Damir Kajin, odmetnuti ideesovac, i formalno istaknuo svoju kandidaturu za istarskog župana, a u tome mu je sada i službeno dao potporu SDP, IDS-ov koalicijski partner na nacionalnoj razini, na relaciji Jakovčić – Milanović očito je palo previše teških riječi da bi Jakovčić na koalicijskim sastancima mogao sjediti sa šefom SDP-a i dogovarati nacionalnu strategiju. Milanović je prvi, a sada to neprestano ponavlja Kajin, šefa IDS-a optužio da stranku vodi kao mafijašku organizaciju. Jakovčić, koji ne dovodi u pitanje IDS-ov ostanak u koaliciji, očito smatra da će Miletić u svjetlu opstanka koalicije lakše funkcionirati u Kukuriku savezništvu od njega jer su sve optužbe uoči lokalnih izbora na račun IDS-a zapravo usmjerene na Jakovčića.

– Kajinove optužbe da smo mafijaška organizacija apsolutno su smiješne jer to znači da je SDP, koji ga podržava, na nacionalnoj razini u koaliciji s mafijom – rekao je Jakovčić. On želi da Veljko Ostojić, jedini IDS-ov ministar u Vladi, do kraja odradi svoj mandat jer bi u protivnom, kaže Jakovčić, bio jako zabrinut za turističku sezonu. Taj razlog nudi i kao argument zašto IDS unatoč velikoj krizi izazvanoj lokalnim izborima i SDP-ovim aspiracijama da preuzme dominaciju u Istri ipak ne izlazi iz Kukuriku koalicije.

U boj s Flegom i Miletićem

IDS će pod svojom kapom Istru pokušati zadržati kandidaturom Valtera Flege za istarskog župana, dok u bitku za Pulu šalju aktualnog gradonačelnika Borisa Miletića. Kajin, kojem je Milanović pod cijenu Istre oprostio jednodnevno umirovljenje kao bi si osigurao povlaštenu saborsku mirovinu, u borbi za župana ima potporu SDP-a, ali ne i Foruma mladih te stranke. Podržava ga i HSU, ali HNS još nije stao iza tog narodnog tribuna, kako mu tepaju mediji. Kajina su iz IDS-a izbrisali kad se kandidirao za župana, a član te stranke bio je 20-ak godina.

>>Kajin: 'Naši su odnosi počeli pucati kada se Jakovčić približio Sanaderu'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

DU
Deleted user
07:09 07.01.2013.

Držači ljestava su u blagoj nemilosti, ali pronaći će se već udruga u kojoj će biti direktori, svemira.

Avatar kravata
kravata
07:10 07.01.2013.

Zašto političar koji je diplomirao na temi SAP Vojvodina želi u parlament EU. Možda otvori pitanje modernije SAO-Istra, a njegov protivnik kaže da nema ništa pa zašto mu se zamjerava za osiguranu penziju.

VE
velikazmija
23:47 06.01.2013.

ako je jakovčić dobio dogovorom koalicije mjesto u eu parlamentu to se mora ispoštovati -