velik broj zaraženih

Ravnatelj dubrovačke bolnice: Svi pacijenti na COVID odjelu u zadnja tri dana su necijepljeni i stariji

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovnik: Prvo cijepljenje protiv koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je 50 zaraženih koronavirusom
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije održao je konfernciju za medije
12.01.2022.
u 16:18
Trenutačno je 76 djelatnika bolnice na kućnom liječenju ili u samoizolaciji, od kojih pet liječnika i 46 medicinskih sestara
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je u srijedu za Hinu kako su svi pacijenti koji su u posljednja tri dana hospitalizirani na covid odjelu necijepljeni i starije životne dobi, pri čemu je svih šest pacijenata na odjelu intenzivnog liječenja necijepljeno.

Bekić je kao kliničku sliku hospitaliziranih naveo obostranu upalu pluća, otežano disanje i smanjenu saturaciju kisika, suhi kašalj, povišenu temperaturu, pritisak u prsima te opću slabost.

Istaknuo je kako je, prema kliničkoj slici i brzini širenja, riječ o omikron soju.

"Puno je zaraženih u kratkom vremenu. Bez obzira na to što je riječ o laganoj kliničkoj slici, problem je u velikom broju zaraženih, zbog čega se ukupno javlja i velik broj onih s težom kliničkom slikom", objasnio je Bekić.

Također je rekao da je trenutačno 76 djelatnika bolnice na kućnom liječenju ili u samoizolaciji, od kojih pet liječnika i 46 medicinskih sestara, ali se situacija popravlja.

"Ipak moram reći da je počeo povratak djelatnika i više ih se vraća nego što odlazi", dodao je.

Bekić je rekao kako dubrovačka bolnica ima 299 akutnih postelja, a covid odjel može primiti 81 pacijenta, uz mogućnost proširenja za još najmanje trideset postelja.

VIDEO Brzi test dovoljan za COVID potvrdu, ali ona će vrijediti samo u Hrvatskoj.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AM
AMS2021
22:55 12.01.2022.

@hrvat To sto kazes nije bas potpuno tocno. Pogledaj malo statistike u USA pa ces vidjeti koliko djece je u bolnici.

SV
Svedo
04:16 13.01.2022.

ne vjerujem ja bolnici sve preko pametnog razuma, imao sam taj j...covid U upalim plucima ali sam mogao disati. Mene na silu da moram kisik ali sam se digao na noge inace danas nebi bio ziv, zalosno a stare bakice su prošli rat pa nisu budale...

SE
seju
18:16 12.01.2022.

Nitko ne bi trebao završiti na respiratoru, da imate malo neovisnosti i hrabrosti umjesto bespogovornog slušanja WHO-a. COVID je nezgodna bolest, ali brate moj, prošlo je 2 godine i niste nimalo napredovali niti u profilaksi, nit u liječenju, a niti sa cjepivima. Vrijeme vam više ne može biti izgovor da niste znali. Dr.Shankara iz Južne Afrike (ruralni doktor koji je uspješno izliječio 7000 pacijenta bez ijednog smrtnog slučaja) tvrdi da je uzročnik COVID bolesti s-protein, koji je ujedno i alergen i glavni krivac za teške bolesti i smrti. Koronavirus je samo vektor koji unosi s-protein u organizam a virus uzrokuje samo virusni dio bolesti u prvoj fazi. Prva faza (virusna) traje od prvog dana do sedmog dana.Osmi dan je ključni dan u tijeku razvijanja bolesti.jer se tada odlučuje da li je bolest gotova, ili prelazi u sljedeću upalnu alergološku fazu koja može biti blaga, umjerena ili teška (simptomi plitkoća daha , ubrzano disanje, citokina reakcija, i zgrušavanje krvi koji može dovosti do moždanih i srčanih udara). U njegovoj terapiji ključan detalj je agresivno liječenje koje počinje na osmi dan sa davanjem velikih količina kortikosteroida prednizona i antihistaminika prometazina). Nitko ne dolazi do respiratora i ljudi se oporavljaju u roku dan-dva. Jačina alergološke reakcije ovisi o dobi i genetskoj predispoziciji pacijenta (neki savršeno zdravi pacijenti su razvili tešku bolest, neki pacijenti sa komorbiditetima u prvoj fazi nisu prešli u opasnu drugu fazu). Zašto hrvats