sa 123 glasa za

Raspušten sedmi saziv Sabora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Raspušten sedmi saziv Sabora
25.09.2015.
u 13:12
Otvorili smo Sabor građanima Hrvatske, kao i edukativnu ulogu Sabora kroz simulirani parlament. Pomaknuli smo neke demokratske standarde i o važnim temama imali okrugle stolove. Sve to nije demokratski standard koji želimo, ali demokracija nije proces koji je završen. rekao je Josip Leko
Pogledaj originalni članak

Sedmi saziv Hrvatskog sabora danas je odradio svoj posljednji radni dan te jednoglasno sa 123 glasa za donio odluku o raspuštanju koja na snagu stupa u ponedjeljak, 28. rujna. Prije napuštanja sabornice zastupnici su odradili i posljednje zajedničko fotografiranje.

Predsjednik Sabora Josip Leko ustvrdio je da je ta institucija ispunila svoju ustavnu zadaću.

–  Otvorili smo Sabor građanima Hrvatske, kao i edukativnu ulogu Sabora kroz simulirani parlament. Pomaknuli smo neke demokratske standarde i o važnim temama imali okrugle stolove. Sve to nije demokratski standard koji želimo, ali demokracija nije proces koji je završen. Ostaje puno zadaća budućim zastupnicama da rade na učvršćivanju demokratskih načela. Želim vam da imate ostvarivanje ambicija u osobnom životu i političkom životu u interesu građana Hrvatske. Vama i obiteljima sve najbolje – poručio je Leko zastupnicima.

HDZ-ov Davorin Mlakar izrazio je žaljenje jer HDZ nije pozvan da sudjeluje u donošenju prijedloga odluke o raspuštanju Sabora.

– Nismo se imali prilike konzultirati ni preložiti tu odluku. Predsjedniče, hvala na smirenosti kojom ste vodili sjednice i pokušali rješavati prijepore i emotivne nastupe nekih, mada ste nekada bili previše naklonjeni saborskoj većini, ali to vrijedi u svim sazivima za svakoga. Voljeli da smo tu ocjenu morali dati za sve potpredsjednike – komentirao je Mlakar.

Prije raspuštanja, Sabor je većinom glasova izmijenio državni proračun za ovu godinu te donio odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine. Odlukom o privremenom financiranju, za prvo tromjesečje 2016. predviđeni su prihodi od 26,6 milijardi kuna, rashodi od 31,5 milijardi i proračunski manjak od 4,9 milijardi kuna ili točnije 4 milijarde 863 milijuna kuna.

Sabor je izmijenio i Zakon o stambenoj štednji na koju će maksimalni poticaj ove godine iznositi 245 kuna. Osnovano je i deveto sveučilište u Hrvatskoj, ono u Slavonskom Brodu sa 101 glasom za, osam protiv i jednim suzdržanim.

>> Koja je to pamet da se međunarodni problem izbjeglica pretvara u međudržavni problem?

>> Sabor jednoglasno ukinuo imunitet HDZ-ovoj zastupnici Josipi Rimac

>> Za Sabor se mogu kandidirati svi osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

EV
Evaluna0309
13:40 25.09.2015.

Ovo smo cekali. Nakon izbora veliku vecinu zastupnika ce imati HDZ, a SDP - ovci se mogu sakriti, sto dalje, to bolje.

FR
Francheska
13:43 25.09.2015.

Ajde napokon!idemo sada na izbore srediti ove sdp-ovce,hns-čiće i sve slične! kukuriku! :)

UI
Uvijek_iskreno
13:43 25.09.2015.

Očekujem promjene na izborima i vjerujem da nikad više neću gledat milanovića kao premijera.