U USTAVNOM ROKU

U Saboru sljedeći tjedan rasprava o povjerenju ministru Kujundžiću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Branko Bačić
09.10.2019.
u 14:36
U zdravstvenom sustavu, priznaje, nije sve onako kako bi u Vladi htjeli, ali je činjenica, tvrdi, da su provedene brojne mjere kojima se nastoji poboljšati stanje u zdravstvu.
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Milan Kujundžić bit će ministar i nakon saborske rasprave o pitanju povjerenja, uvjeren je predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić koji odbacuje optužbe oporbe da vladajući namjerno odugovlače s raspravom unatoč propisanim rokovima za opoziv.

- Važno je držati se ustavnih rokova, što znači da se rasprava o povjerenju ministru mora provesti u roku od 30 dana nakon što je uvršten u dnevni red, a tu smo točku u dnevni red uvrstili 18. rujna. To znači da je Sabor dužan do 18. listopada provesti tu raspravu i mi ćemo o tome raspravljati idući tjedan – najavio je Bačić dodavši kako će u raspravi iznijeti sve argumente zašto u HDZ-u misle da je Kujundžić dobar ministar zdravstva.

U zdravstvenom sustavu, priznaje, nije sve onako kako bi u Vladi htjeli, ali je činjenica, tvrdi, da su provedene brojne mjere kojima se nastoji poboljšati stanje u zdravstvu.

- I kada je u pitanju izgradnja novih kliničkih bolničkih centara, njihova dogradnja, nabavka opreme, povećanje plaća i povećanje sredstava potrebnih za normalno funkcioniranja zdravstvenog sustava. Može bolje, i toga smo svjesni, ministar Kujundžić kad god spomene i da se može bolje govori i da Hrvati nedovoljno izdvajaju zdravstvo, a za to imaju puno kvalitetniju uslugu. S našim zdravstvenim proračunom hrvatski liječnici čine maksimalno moguće. O tome hoće li se i na koji način povećati sredstva za zdravstvo, najbolje svjedočimo na kraju godine kada se u zdravstveni sustav, i povrh onoga iz zdravstvenog doprinosa i onoga što se uplaćuje iz proračuna, uvijek nađu dodatna sredstva i nastoje u najvećoj mjeri sanirati dugovi bolnica i zdravstvenog sustava – nabraja Bačić.

Što se tiče Kujundžićeva prijedloga da bi se i jednom godišnje trebao preispitivati i rad saborskih zastupnika, Bačić odgovara da saborski zastupnici svoj rad propituju, prije svega, na parlamentarnim izborima.

- Osim toga, o radu saborskih zastupnika vodi se evidencija i kroz njihove rasprave i nazočnost u Saboru, na kraju mandata birači će se odrediti prema svakom pojedinačnom zastupniku – poručuje.

Upitan jesu li zakoni o Vukovaru tempirani za predsjedničku kampanju, Bačić je odgovorio da bi pozvao oporbu, prije nego što daje takve izjave, da pogleda program Vlade za ovaj mandat.

- Tamo će jasno iščitati da je jedan od važnijih projekata donošenje Zakona o Vukovaru kojim bi se kroz taj zakon utvrdio specifičan, poseban položaj grada Vukovara, njegovu žrtvu u Domovinskom ratu tako da se poduzetnicima, zaposlenicima i građanima Vukovara omoguće određene povlastice koje će im pomoći da se rane iz Domovinskog rata kroz ulaganja u Vukovar i druge mjere učine lakšima i da se Vukovar može izjednačiti s ostalim dijelovima Hrvatske – uzvraća Bačić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
ObrenM
19:16 09.10.2019.

Uvedene su mnoge mjere,koje su dovele do restrikcije besplatnih lijekova i do osjetnog povecanja rokova mnogih medicinskih zahvata.Ministar je mozda dobar lijecnik,ali kao ministar je neznalica.