Albanija – Srbija

Rama: Vučićev je poziv na dijalog o Kosovu dobar, ali što hoće taj Dačić?

16.08.2017.
u 07:00
Albanski predsjednik Edi Rama kazao je u razgovoru za beogradski Blic da su odnosi Srbije i Albanije danas bolji nego ikad prije
Pogledaj originalni članak

Unatoč stalnim napetostima na relaciji Priština – Beograd, albanski premijer Edi Rama optimist je što se tiče rješenja krize između Srbije i Kosova. U intervjuu za beogradski Blic Rama je kazao da su odnosi Srbije i Albanije bolji nego ikad prije te je podržao poziv srbijanskog kolege Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Kosovu jer je, kako kaže, “rješenje kosovskog pitanja u interesu svih, a ne samo Albanaca”. Među ostalim, Rama je kazao kako bi unutarnji dijalog bio važan “da se dogodi na Kosovu i u Albaniji također”, ali je ipak napomenuo kako je prijedlog srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića da se kosovski problem riješi podjelom i razgraničenjem “neuobičajen”.

“Ne pomaže ako se počne odatle u traženju rješenja“, kazao je Rama dodavši kako bi se moglo zaključiti da se radi o “neuobičajenom prijedlogu”.

Isto tako, Rama smatra kako je rješenje za kosovsko pitanje “puno priznavanje Republike Kosovo”, dodajući kako, ako se stavi u poziciju Aleksandra Vučića, “svjestan je da je to mnogo lakše reći nego učiniti”.

Strpljivo do rješenja

Više je nego sigurno da će Dačićev prijedlog da se kosovski problem riješi kompromisnim razgraničenjem i podjelom Priština vjerojatno odbaciti te će na taj način vratiti pregovore o rješavanju kosovskog problema na mrtvu točku s obzirom na to da Dačić traži da Srbija treba tražiti autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićeni status pravoslavnih manastira i financijsku odštetu za srbijansku imovinu, uključujući industrijska i energetska postrojenja.

“Ako želimo da Srbi i Srbija na Kosovu nešto dobiju, vremena je sve manje”, poručio je Dačić tumačeći svoju ideju o razgraničenju s kosovskim Albancima.

„Zasad je važno da svi zajedno naporno rade do rješenja – strpljivo, izravno i nekonvencionalno”, uvjeren je albanski premijer Edi Rama. Gotovo svi Albanci smatraju Edija Ramu novim albanskim Skenderbegom, što je dodatak imenu albanskog junaka Gjergja Kastriotija, kneza Albanije, koji je postao narodnim junakom braneći svoju državu od Osmanlija. Iako je Edi Rama katolik, a gotovo 90% Albanaca su muslimani, on ih je uspio ujediniti te ima autoritet ne samo među Albancima u Albaniji već i na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DU
Deleted user
08:53 16.08.2017.

sto se tice srpskih politicara, oni mogu krcmiti, prodavati, poklanjati, razgranicavati samo svoju dedovinu...sto se tice Kosova, merodavan je Ustav Srbije, rezolucija UN 1244, medjunarodno pravo, istorijsko pravo

Avatar nekakav
nekakav
07:50 16.08.2017.

zašto albanci zaziru od popisa stanovništva, kako u srbiji (kosovu), tako i u makedoniji, pa i u albaniji? skrivaju svoju brojnost, sve informacije o njima su čiste pretpostavke. na račun toga stalno traže više nego ih pripada. eto, u makedoniji vladaju, a ima ih manje od 25%. pod pritiskom amerikanaca, makedonci su morali i ustav mijenjati, pa se bez albanaca ne može ništa dogoditi. a ovo sa kosovom, podjela je jedino što garantira mir i stabilnost na ovom području jest dogovor albanaca i srba. svatko mora nešto izgubiti, da bi svi dobili nešto. a dobili bi puno, jedno resetiranje odnosa. albancima polako postaje jasno da srbija ne bi radila probleme nakon toga kosovarima, u ujedinjavanju sa albanijom. treba vremena i jednoj i drugoj strani, al eto, došlo je. inače, srbijanci su počeli naveliko u albaniju na more odlaziti. prve laste su najvrednije.

DU
Deleted user
14:11 16.08.2017.

odnosi kosova i albanije idu u dobrom smjeru a to znači da vučko dobro radi posao za koji je dobio mandat... jedini je problem kako " saopštiti narodu radosnu vest " o priznavnju kosova kao punopravne države danas i članice natoa sutra