kineski liječnici

Radni dan započinje im vježbom za balans tijela

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
21.05.2019.
u 07:00
Kineski zdravstveni sustav funkcionira suradnjom njihove tradicionalne i moderne zapadne medicine, među kojima su razlike očite i jasne već na prvi pogled.
Pogledaj originalni članak

Na zagrebačkom Borongaju troje liječnika svoj radni dan započinje vježbom osam brokata. Osam vježbi za koje vjeruju da doprinose zdravlju i balansu organizma rutina su za Wang Yaping, Zhang Jian Xun i Li Ning, liječnike kineske tradicionalne medicine koji rade u poliklinici Medikol.

Tradicionalno i moderno

U toj je poliklinici nedavno otvoren prvi kinesko-hrvatski centar zdravstvenog turizma, netom nakon posjete kineskog premijera Hrvatskoj. Tako se u svjetlu niza najava kinesko-hrvatske suradnje realizirala i jedna ovakva, zdravstvene naravi. Konkretno se ova poliklinika povezala s kineskim lancem bolnica HouLiping TCM Hospital Group vlasnice prof. dr. Liping Hou, koja je potomak obitelji čiji su svi muški članovi bili liječnici kineskih careva, tako nam opisuje dr. Ivanka Rajković, ravnateljica Medikola, dodajući da školovanje liječnika kineske medicine traje pet godina.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Njezin suprug, Ivan Rajković, predsjednik Uprave Medikola, objašnjava nam da im je cilj omogućiti ljudima u Hrvatskoj da upoznaju način liječenja tradicionalne kineske medicine. Kineski zdravstveni sustav, kako nam opisuju, funkcionira suradnjom njihove tradicionalne i moderne zapadne medicine, među kojima su razlike očite i jasne već na prvi pogled. Ordinacija ovih kineskih liječnika uređena je kao i takvi centri u njihovoj zemlji – slike gore spomenutih vježbi na zidu, jedan običan radni stol i medicinski krevet. Uz liječnicu Wang Yaping sjedi prevoditeljica Mirena Čalmić koja nam objašnjava prvi korak dijagnostike u ovoj medicini – ispunjavanje upitnika.

Na tom su papiru navedena pojedina stanja poput vrtoglavice, išijasa, trudnoće, bolova u koljenu, ramenu i slično, a potom liječnica postavlja pitanja koja je zanimaju. Pregled se nastavlja mjerenjem pulsa koje mjeri na tri mjesta na svakoj ruci laganim tapkanjem prstiju, potom pregledom jezika i opipavanjem trbuha.

Metode liječenja

Kroz sve to kineska doktorica prevoditeljici govori što vidi na jeziku, što joj “govori” puls, a što trbuh pacijenta i potom uz podatke s upitnika predstavlja svoj zaključak. Imali su primjere pacijenata koje su uputili u, da tako kažemo, običnu bolnicu jer su posumnjali da je nešto ozbiljnije, što zahtijeva kakvu operaciju ili radiološku dijagnostiku i slično. Kada pak procjene da mogu pacijentu pomoći na svoj način, metodama tradicionalnog kineskog liječenja tada to i ponude. Konkretno je riječ o akupunkturi koja je dostupna i u pojedinim našim bolnicama na uputnicu, cupping čašicama kojima se opuštaju mišići, različitim vrstama masaža, refleksoterapiji, moksibustiji odnosno paljenju vrste kineskog pelina

Za neke nepredvidive probleme poput visoke temperature također imaju svoju metodu, a u ovom slučaju to je ispuštanje krvi ubodom na konkretno mjesto uz rub palca. Ovo troje kineskih liječnika zaposlenici su spomenute velike bolnice, a na rad u Hrvatsku dolaze na tri mjeseca i tako se izmjenjuju s drugim kolegama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.