summit G20 u meksiku

Putin upitao Obamu: Amerikanci, 
a što će biti s dolarom?

Foto: Reuters/PIXSELL
Putin upitao Obamu: Amerikanci, 
a što će biti s dolarom?
20.06.2012.
u 17:28
Cijeli se svijet vrtio oko Angele Merkel, koja nije odstupila od svoje politike te je na kraju i ostale članice eurozone i sad uvjerila da se i štednjom može rasti
Pogledaj originalni članak

Cijeli se svijet na summitu gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta iz skupine G20 vrtio oko Angele Merkel, a najzanimljivije poruke poslao je Vladimir Putin. I dok se na summitu sve vrtjelo oko eura, ruski predsjednik pokazao je prstom u SAD i američki vanjski dug te dolar proglasio najvećim problemima svjetskoga gospodarstva.

– Američki dug je 15 trilijuna dolara. Što će se dogoditi sa svjetskom glavnom rezervnom valutom? Na što se trebamo pripremiti – pitao je Putin koji je SAD optužio da je parazit svjetske ekonomije zbog svojih golemih dugova.

Putinu je od velikog interesa stabilan dolar, jer se velik dio ruskih rezervi nalazi u dolarima, a ruskog predsjednika brine što će se dogoditi s tom valutom nakon američkih predsjedničkih izbora u studenom.

A najmoćnija žena svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel ni ovaj puta nije popustila golemim pritiscima ostalih članica G20 koji traže popuštanje remena i poticanje gospodarskog rasta povećanom potrošnjom. Merkel je ostala vjerna sebi i nije pristala ni na kakve nove ustupke nikome, a ponajmanje Grčkoj.

– Držimo situaciju pod kontrolom – kazala je Merkel.

Bez popusta Grčkoj

I iz meksičkog mondenog ljetovališta Los Cabosa Merkel je Grčkoj uputila nedvosmislen zahtjev da preuzete obveze ispuni što je prije moguće. Kancelarka je dala jasno na znanje: neće biti više nikakvih popusta i odgađanja štednje i reformi u Grčkoj.

– Moramo biti sigurni da Grčka ispunjava svoje obveze – kazala je Merkel i dodala da neće biti trećeg programa s novim milijardama eura pomoći Ateni. Merkel je čelnicima ostalih zemalja rekla da je moguće poticati gospodarski rast, ne povećavajući dug.

– Sigurna sam da imam dobre argumente. Mnogi su ih ovdje vrlo pažljivo slušali – kazala je Merkel. Jedan od njih je i američki predsjednik Barack Obama, koji je dan prije kritizirao Merkel i njezino odbijanje da prihvati euroobveznice i pristane tiskati svježi novac koji bi potakao rast. I ostali čelnici zemalja eurozone složili su se naposljetku sa željeznom Angelom. Čak se nije pobunio ni španjolski premijer Mariano Rajoy, iako će do summita EU krajem lipnja i službeno Bruxellesu podnijeti zamolbu za dokapitalizaciju njezinih uzdrmanih banaka u iznosu 100 milijarda eura. Sigurno je da će spašavanje Španjolske biti sljedeći možda i odlučujući test za stabilnost eurozone, a time i svjetskoga gospodarstva.

Time se nije otišlo korak dalje u rješavanju eurokrize, ali su europski čelnici pokazali jedinstvo kao rijetko kad dosad, vjerojatno poneseni optimizmom ishoda grčkih izbora.

– Članice eurozone iz skupine G20 poduzet će sve potrebne političke mjere kako bi se osigurala cjelovitost i stabilnost monetarne unije – piše u zajedničkoj izjavi sudionika summita G20.

Financijska arhitektura

Pod pritiskom financijskih tržišta i zabrinutih svjetskih čelnika Europa je poručila da će poduzeti mjere za integriraniji bankarski sustav kako bi obuzdala dužničku krizu koja prijeti opstanku eura. Čelnici eurozone obećali su i da će razmotriti konkretne korake prema “integriranijoj financijskoj arhitekturi” u Europi.

SAD i MMF pritišću EU-a da osnuju bankovnu uniju kako bi prekinule začarani krug u kojem su se našle jako zadužene vlade koje spašavajući nelikvidne financijske institucije pogoršavaju problem državnih dugova i produbljuju krizu. Merkel je čini se ipak malo popustila te se i Njemačka, koja je odbacivala inicijative koje bi je izložile troškovima spašavanja banaka izvan svojih granica, otvara prema ideji tješnje bankarske suradnje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 64

DE
Daniel Ellsberg je heroj
17:47 20.06.2012.

Bog to nece dozvoliti.

OB
-obrisani-
17:47 20.06.2012.

Svi su oni isti, muljatori i bogatuni koji se igraju ljudskim zivotima za zadrzati se na moci koja ih je ocarala, za njih je vlast slatka i sposobni su svasta napraviti za ju ne izgubiti. Zive kao da nikad nece umrijeti a kak napuste ovaj svijet ako ih netko pita sta ce ostaviti za sobom rekli bi jad i bjedu i unakacen narod koji je bio glup sto nam je vjerovao i prepustio svoju sudbinu u nase ruke.

DE
Daniel Ellsberg je heroj
17:46 20.06.2012.

Jadan cijeli svijet.............kad bi cijeli svijet pao pod americku cizmu. To bi bio americki treci Reich. Ima Boga, Bog postoji.