RAT U EUROPI

Nestašica eksploziva koči europske zemlje da opskrbe Ukrajinu oružjem

Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian service members ride atop of a tank outside of the frontline town of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen fire a 2S5 Giatsint-S self-propelled howitzer towards Russian troops outside the frontline town of Bakhmut
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
Ukrainian service members fire a shell from a towed howitzer FH-70 at a front line in Zaporizhzhia Region
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: NACHO DOCE/REUTERS
The Wider Image: Elderly brothers eke out life among ruins of Ukraine war
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini Bahmut
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini Bahmut
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini Bahmut
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian service members prepare to shoot from a howitzer at a front line near the city of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
A wounded Ukrainian service member is seen near a military vehicle in Bakhmut
Autori Vecernji.hr, Hina
19.03.2023.
u 23:44
Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta putovao na bojište kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je jučer Sevastopolj, najveći grad aneksiranog poluotoka Krima kako bi obilježio devet godina otkako ga je Rusija zauzela. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za njegovo uhićenje.

ICC je ranije u petak izdao uhidbeni nalog za Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusiju. SAD ne priznaje taj međunarodni sud.

VIDEO Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Putina!

Tijek događaja:

23:36 -  Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kine da odigra "konstruktivnu ulogu" u rješavanju ukrajinske krize, u članku objavljenom u nedjelju, uoči posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Moskvi. U članku u kineskim novinama, Putin je nazvao Xija "starim dobrim prijateljem" i rekao da Rusija puno očekuje od posjeta, prvog posjeta kineskog čelnika Rusiji otkad je Putin pokrenuo svoju specijalnu vojnu operaciju prošle godine.

"Zahvalni smo na kineskoj liniji ravnoteže u vezi s događajima u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i stvarnih uzroka. Pozdravljamo kinesku spremnost da odigra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize", rekao je Putin.

Xi i Putin su potpisali partnerski sporazum "bez ograničenja" tjednima prije invazije prošle godine. Kina je javno ostala neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini, dok je kritizirala zapadne sankcije protiv Rusije i potvrdila svoje bliske veze s Moskvom.

21:29 - U selu Strilkove, u okupiranom dijelu Hersonske oblasti, oduzimaju se kuće stanovnika koji su bili prisiljeni napustiti naselje i predaju ruskim vojnicima, objavio je Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine na Facebooku. "Ruski okupatori nastavljaju pljačku, oduzimajući kuće mirnim građanima Ukrajine", piše u izvješću.

Rusija je prosula ukrajinsku pšenicu na cestu koja vodi iz Mariupolja, tvrdi savjetnik gradonačelnika okupiranog grada Petro Andriuščenko. Kaže da je dvadeset tona pšenice razbacano po cesti u području Novoazovsk istočno od Mariupolja. "Rusija će plakati o 'gladi u svijetu'. Pitam se tko je uzrokovao glad u svijetu?" napisao je na Telegramu.

20:13 - Nestašica eksploziva koči napore europskih zemalja da opskrbe Ukrajinu oružjem. Izvori iz industrije rekli su za Financial Times da baruta, plastičnog eksploziva i TNT-a nema dovoljno i da bi moglo odgoditi planirano povećanje proizvodnje granata za čak tri godine. To znači da europska obrambena industrija možda neće moći ispuniti očekivane narudžbe EU-a za Ukrajinu. Europa se obvezala obnoviti ukrajinske zalihe oružja i ubrzati opskrbu topničkim granatama od 155 mm.

Tri civila su ubijena, a još dva su ranjena u ruskom granatiranju sela u Zaporožju, navodi se u objavama na Telegramu regionalne vojne uprave, a prenosi The Guardian. Kažu da je stambena zgrada u selu Kamyanske u okrugu Vasilivka bila meta "ciničnog napada". U objavi su upozorili građane da napuste opasna područja. Ukrinform javlja da je u posljednja 24 sata bilo 10 izvješća o ruskom granatiranju stambenih objekata i infrastrukture. 

17:09 - Putinov posjet Mariupolju komentirali su ukrajinski dužnosnici. "Zločinci se uvijek vraćaju na mjesto zločina... Ubojica tisuća obitelja u Mairupolju došao je diviti se ruševinama grada i grobnicama. Cinizam i  izostanak grižnje savjesti", napisao je u nedjelju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak

Prvo je to učinio zato što je to sigurno. Drugo, noću može naglasiti ono što mu je važno, održati grad potpuno uništen, a onih nekoliko preživjelih stanovnika držati daleko od indiskretnih pogleda", napisao je ukrajinski ministar obrane na Twitteru.

Gradsko vijeće Mariupolja, koje djeluje na teritoriju  pod ukrajinskim vlastima, osudilo je dolazak "međunarodnog ratnog zločinca".  Noću je došao vjerojatno zato "da ne vidi na svjetlu dana grad koji je ubio svojim "oslobađanjem", poručilo je Vijeće. 

16:57 - Letovi američkih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora znak su izravne umiješanosti Sjedinjenih Država u sukob s Rusijom, rekao je u nedjelju glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Prošlog tjedna američka bespilotna letjelica srušila se u more nakon što su je presreli ruski borbeni zrakoplovi Su-27, što je prvi poznati susret američkih i ruskih snaga otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prošle godine. "Sasvim je očito što ti dronovi rade, a njihova misija uopće nije miroljubiva misija osiguranja sigurnosti plovidbe u međunarodnim vodama", kazao je Peskov u televizijskom intervjuu, prenosi Interfax.

“Zapravo je riječ o izravnoj uključenosti operatera tih dronova u sukob i to protiv nas", dodao je. Washington kaže da su ruski zrakoplovi odgovorni za incident te da su prskali gorivom dron prije nego što mu je jedan od zrakoplova zasjekao propeler i prouzročio pad dok je dron bio u izviđačkoj misiji u međunarodnom zračnom prostoru.

Moskva kaže da je dron prekršio ograničenja u zračnom prostoru te da je izgubio kontrolu nakon oštrog manevriranja. Ruski ministar obrane dodijelio je nagrade pilotima koji su sudjelovali u rušenju drona, što je i odgovor na optužbe SAD-a da incident ukazuje na nesmotrenost i moguću nekompetentnost  nekih pilota. 

15:15 - Ukrajinske oružane snage objavile su najnoviju procjenu ratnih žrtava, iako se njihova istinitost trenutno ne može provjeriti.  Ukrajinci sada tvrde da su ubili 164.910 ruskih vojnika od početka rata. Kažu da ih je 710 ubijeno u 24 sata do nedjelje ujutro.

Ruski državni mediji javljaju da je Vladimir Putin danas posjetio zapovjedno mjesto u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu. Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da je Putin održao sastanak u vojnom zapovjednom i kontrolnom mjestu u ruskom gradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je u nedjelju nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhićenje ruskog šefa države Vladimira Putina odlukom "koja će imati loše političke posljedice" jer pokazuje veliku "nespremnost da se razgovara, ne o miru, već i o primirju". "Super, sad kad ste ga optužili za najteže ratne zločine, s kim ćete sada pregovarati? Ili nećete razgovarati, jspostaviti mir ili čekate poraz? Koliko još da čekamo, je l' stvarno mislite da ćete Rusiju poraziti za tri, šest mjeseci ili godinu dana", upitao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Nisam siguran da je to bila dovoljno mudra i pametno sračunata odluka", rekao je Vučić. "Cilj onih koji su to učinili" jest da "Ruskoj Federaciji otežaju komunikaciju, ali i da svakome tko razgovara s Putinom bude uvijek na pameti da razgovara s osobom koja je optužena za najteža djela", smatra Vučić. Komentirajući mogućnost uhićenja Putina ako bi došao u Beograd, a na temelju činjenice da je  Srbija 2009. godine ratificirala statut ICC-a, Vučić je poručio: "Ne brinite za uhićenje", jer Rusija je pod sankcijama i Putin "nema kud ni da dođe do Srbije".

Srbija je podržala međunarodne rezolucije i deklaracije u UN-u kojim se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i podržava njezin teritorijalni integritet i suverenitet, ali se odbija pridružiti sankcijama međunarodne zajednice Kremlju. 

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastavit će napadati druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu.  "Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju sad ste vi (BiH) sljedeći", kazao je Juščenko u intervjuu koji je u nedjelju objavila bosanskohercegovačka agencija Fena.

Juščenko je bio predsjednik neovisne Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narančastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja režima biskog Moskvi. Otrovan je dioksinom, a istraga koja je provedena potvrdila je indicije o umiješanosti Rusije u pokušaj ubojstva ovog političara koji je otvoreno zagovarao prozapadnu političku orijentaciju i bio zagovornikom približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

Juščenko kaže kako su tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o razlozima napada na Ukrajinu zbog navodne prijetnje sigurnosti granica Rusije potpune besmislice te ističe kako je Ukrajina kroz cijelu povijest kad god je željela biti nezavisna država postajala metom ruskih agresivnih namjera. 

07:40 - Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj te bi to bilo prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su u nedjelju ruski državni mediji. Posjet je uslijedio nakon što je Putin u subotu nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka, i samo dva dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje tog ruskog čelnika.

Mariupolj, koji je u svibnju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu.

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaju nove ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višetjednih borbi. Organizacija za sigurnost i suradnju i Europu (OESS) priopćila je da je rusko bombardiranje rodilišta u Mariupolju ratni zločin.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izolira ruskog čelnika.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta putovao na bojište kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Mariupolj se nalazi u regiji Donjeck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u rujnu proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Donjeck, zajedno s Luhanskom, čini većinu industrijaliziranog dijela Ukrajine.

Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim zapovjednikom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.

VIDEO Amerikanci objavili snimku udara ruskog aviona u američki dron

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

WI
wice
12:43 19.03.2023.

Barel nafte u slobodnom padu 66$ i ide prrma dolje.

NI
Ninica
18:01 19.03.2023.

Uvijek se divim promišljanju naših susjeda.🙄

DU
Deleted user
17:48 20.03.2023.

Ček kako sad? Ja sam prije godinu dana čitao u večernjaku da Rusi za 15 dana ostaju bez streljiva i nafte?! Zbunjen sam. Da vjerujem očima ili vama?