sanaderov put

Prvog dana 2013. probudit se u ćeliji i tamo dočekati ulazak u EU

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
'20.11.2012., Zupanijski sud, Zagreb - Ivo Sanader na izricanju nepravomocne presude u predmetima Hypo i INA-MOL. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
'27.11.2012., Zagreb - Ivo Sanader cita matrijale prije pocetka sudjenja na Zupanijskom sudu u slucaju Fimi media. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
01.01.2013.
u 12:24
Ovaj je Božić proslaviou kantini zagrebačkog Remetinca. Prvo jutro u novog godini probudit će se u ćeliji. Nadati se i vjerovati da će Vrhovni sud prihvatiti njegovu žalbu i ukinuti provstupanjsku presudu.
Pogledaj originalni članak

Izmjena u Hrvatskoj reprezentaciji. Gotovina i Markač idu van, ulazi Sanader. Šaljivu interpretaciju događaja koji su obilježili godinu napravio je jedan karikaturist, a njegova ideja proširila se društvenim mrežama. Vjerno dočarava atmosferu s kojom je dočekana vijest o Sanaderovih deset godina zatvora. Jedina zamjerka koju su građani imali bila je ona o visini kazne. Kako su se čitatelji izjasnili i u anketi na našem portalu Vecernji.hr, deset godina zatvora preblaga je kazna za zločine bivšeg hrvatskog premijera čija je životna priča školski primjer o kojem govori poslovica "Tko visoko leti, nisko pada".

Ratni profiter i veleizdajnik

2012. godinu Sanader je dočekao u toplini vile u Kozarčevoj. Cijelu noć pjevalo se i plesalo. Bili su tu prijatelji Luka Bebić i Jerko Rošin. Jedini koji su ostali uz njega optužbama i presudi unatoč. U prosincu lani založili su svoju imovinu kako bi se Sanader mogao braniti sa slobode. Nije bilo dovoljno.

Bivšeg premijera sudac Ivan Turudić, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, vratio je natrag iza rešetaka izričući mu presudu na deset godina zatvora.

Optužen je za ratno profiterstvo i izdaju hrvatskih nacionalnih interesa. 

Ovaj je Božić zato proslavio u kantini zagrebačkog Remetinca. I prvo jutro u novog godini probudit će se u ćeliji. Nadati se i vjerovati da će Vrhovni sud prihvatiti njegovu žalbu i ukinuti provstupanjsku presudu. Barem smanjiti kaznu. Žalbeni postupak još je u tijeku pa se ne očekuje da bi pravomoćna presuda mogla biti donesena do srpnja 2013. godine te će Sanader u ćeliji dočekati ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, ako RH do tada postane dio europskog kruga. 

Iz Remetinca će i na suđenje u aferi Fimi medija, a i Planinska bi uskoro mogla na sud.

No, za Sanadera su sve afere koje mu se stavljaju pod nos politički progon. Igra koju protiv njega vode politički protivnici. Jadranka Kosor i Mladen Bajić koje je postavio na pozicije i s njima blisko surađivao glavni su mu krivci za nedaće koje su ga snašle. 

Svoju nasljednicu na čelu stranke i vlade više puta optužio je da je orkestrirala progon udružena s glavnim državnim odvjetnikom. DORH i USKOK sasuo je pak optužbama da su radili pristrano, predstavljaući samo one dokaze koji ga terete pa čak im spočitnuo da su su svjedoke nagovarali da lažu kako bi ga ščepali. Njegove odvjetnike, tvrdi, prati se, a Bajić u medije pušta iskaze kako bi ga zacementirao....

Politički progon

Osuđen sam i prije suđenja, kazivao je Sanader, a njegov braniteljski tim koji čine Jadranka Sloković i Čedo Prodanović žalio se jer suđenje Sanaderu nije bilo pravično. 

Turudić je 20. studenog rekao "dosta". Presuda nije donesena pod pritiskom, nego temeljem dokaza, kazao je sudac pa opalio moralni šamar Sanaderu, ali i svim njegovim pobočnicima koji su ga slijepo, poput pačića, slijedili, slušali i kimali glavom u znak odobravanja. 

- Osramotili ste Hrvatsku! kazao je Turudić Sanaderu prokazujući kriminalni um koji je od sredine 90-ih radio samo se sebi u korist. 

- Doista ste doprinijeli apatiji i razočaranju ljudi u sustav, stvorili ste uvjerenje kod mladih da se ne isplati raditi, da se do ciljeva može doći prečacem, kršenjem zakona pa i morala cijelog društva, odjeknule su Turudićeve riječi iz sudnice do svekolikog pučanstva koje je izricanje presude bivšem premijeru pratilo uživo na televizijama te na našem internetskom portalu.

Presudu su pratili i Sanaderovi dojučerašnji jataci. Od komentara su uglavnom bili suzdržani, iako je Turudić opalio i po njima jer su ispunjavali svaki Sanaderovu želju, čak i onu koju nije izrekao na glas.

U političara je kratko pamćenje.

Najbolje to zna sam Sanader koji je još 2007. poručio poručio lupežima,  kriminalcima,  onima koji daju ili primaju mito, da neće više mirno spavati. Rekao, porekao i sam sebi utabao put na robiju. 

Specijal našeg portala o pregledu godine možete pratiti OVDJE. Svaki dan objavljujemo nešto novo!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GO
golub
14:13 01.01.2013.

Sudac koji bi Sanadera pokušao osloboditi, Turudić bi i njemu trebao suditi.

Avatar marnie
marnie
13:32 01.01.2013.

Molim vas ostavite čovjeka na miru u teškim trenucima samo potičete linč na bivšeg premijera veličina se vidi u tome kako postupate prema nekome koji je na podu.

BZ
Byker_Zg
13:36 01.01.2013.

Svakom prema zaslugama!!