Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sanader u zatvoru

A sad Zorro: Neutralni odvjetnici drže da ima razloga za žalbu

'20.11.2012., Zagreb - Ivo Sanader dolazi prema zgradi Zupanijskog suda na izricanje nepravomocne presude u predmetima Hypo i INA-MOL. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
21.11.2012.
u 12:00


Veljko Miljević: Dosad nije bilo aktivne obrane, a mislim da obrana ima čime pucati!

Ako je suditi prema obrazloženju presude, novinarski je dojam da je presuda bivšem premijeru najtanja u slučaju Hypo. Potpisnik ovih redaka pomno je pratio suđenje, iščitao optužnicu i koncentrirano saslušao obrazloženje, ali nije dobio odgovor na pitanje zašto tročlano sudsko vijeće zaključuje kako je dokazano da je isključivo Sanader uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna, a ne recimo i Wolfgang Kulterer, za kojega je i sud utvrdio da je "muljao" kao i Sanader.

Neozbiljni Robert Ježić

Što o tome misle odvjetnici koji su pratili objavu presude. Odvjetnik Mate Matić ogradio se da je nezahvalno komentirati nepravomoćne presude, osobito kad postoje odvjetnici koji zastupaju interese optuženog, a i presudno je pisano obrazloženje presude. Ipak na upit oko čega će se ponajviše lomiti koplja, Matić je, ograđujući se kako je razgovor s njim uvijek razgovor s odvjetnikom, dakle, predodređenim da razmišlja kao branitelj, kazao:

– Moje je mišljenje da nedostaje elemenata da bismo mogli govoriti o ratnom profiterstvu, kao što je unaprijed stvoreni motiv, odnosno svijest da se koristi ratno stanje, ali vidjet ćemo što će suci napisati u obrazloženju pa će odvjetnici optuženog Ive Sanadera znati upozoriti na nedostatke.

Za slučaj Ina-MOL rekao je: – Nejasna je pozicija krunskog svjedoka Roberta Ježića. Prvostupanjski sud mu je povjerovao, vidjet ćemo hoće li i žalbeni suci. Ali, meni su smiješna ta prepucavanja da će Ježić vratiti pet milijuna eura za 30 dana, pa onda to još nije učinio, što kod mene izaziva sumnju u neozbiljnost ili da on nije imao ulogu kakvom se prikazuje.

Odvjetnik Matić pritom se opet ogradio da on uvijek razmišlja s obrambenim porivom.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao nam je:

– Već sam i dan prije objave rekao da presuda i činjenično i pravno može biti svakakva, pogotovo u slučaju Hypo. Također, rekao sam i da ima više dokaza koji govore u prilog optužbe nego obrane, ali da iz toga ne treba zaključivati da ćemo dobiti osuđujuću presudu jer teret dokaza i jest na optužbi, dok je dužnost obrane da te dokaze dovede u sumnju. I prije objave presude rekao sam da, kakva god bila presuda, nezadovoljna strana imat će razloge za žalbu, a to mislim i sada nakon što sam čuo usmeno obrazloženje nepravomoćne presude – komentira Miljević, koji drži da će Sanader sada promijeniti strategiju obrane.

>> VIDEO Sanader: Oni koji primaju mito neće više mirno spavati

Rizik se nije isplatio

– Jer, aktivne obrane dosad nije bilo, odnosno ona se svodila na dezavuiranje DORH-a i Mladena Bajića pa onda i svjedoka koji idu u prilog optužbe. To je pasivna obrana koja samo traži rupe i njezin je rizik da se onda dobije deset godina zatvora. Mislim da će Sanader sada ukazivati na svoje dokaze i s te strane mislim da će obrana imati s čim pucati nakon što sud i pismeno obrazloži ono što smo u neuobičajeno širokom obrazloženju čuli – rekao je Miljević. Hoćemo li sad vidjeti Zorra osvetnika?

Ključne riječi

Komentara 9

MA
margaritas
12:44 21.11.2012.

zasto je sud povjerovao bivsem izbacivacu iz disko klubova koji je dobio na poklon dioki za visestruko manji iznos te isti upropastio izvlacenjem novaca u svicarsku i italiju

Avatar pupoljak
pupoljak
12:51 21.11.2012.

Naravno da ima i te kakvih razloga za žalbu, jer tužiteljstvu su svi dokazi na staklenim nogama koji niti na jednom sudu u uljuđenim zemljama ne bi prošli. A presuda i naročito samo obrazlaganje presude su izašli iz sfere svih pravosudnih okvira i otplovili u političke vode što je ne dopustivo za sud.

TM
tom milles
12:41 21.11.2012.

Pa kada već neznaju što učiniti sa tih 5 milijuna eura predlažem da ih uplate na moj račun .taman bi mi dobro sjeli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije