NJEMAČKA U ŠOKU

Prvo političko ubojstvo još od vremena Hitlera

Foto: Reuters/Pixsell
Prvo političko ubojstvo još od vremena Hitlera
19.06.2019.
u 20:30
Lübcke je smatrao da imigrantima, kad su već pozvani u njemačku, treba pružiti pomoć
Pogledaj originalni članak

Njemačko društvo šokirano je i zgroženo rezultatima istrage o ubojstvu Waltera Lübckea, lokalnog političara i lidera CDU u okrugu Kassel u središnjoj Njemačkoj.

Pokazalo se, naime, kako je Lübckea zbog njegovih političkih stavova, prvenstveno zbog njegovih stavova o imigrantima, ubio ekstremni desničar, što je prvo takvo politički motivirano ubojstvo dužnosnika u toj zemlji još od vremena nacizma.

Ustrijeljen na terasi

Lübcke je, naime, pronađen kako leži na terasi svoga doma u mjestu Istha, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Frankfurta, s ranom od metka na glavi. Prevezen je hitno u bolnicu, no proglašen je mrtvim dva sata kasnije, a obdukcija je pokazala da mu je metak ispaljen iz neposredne blizine u glavu. Bilo je očito da se napadač neprimjetno uvukao u Lübckeovu kuću, pronašao ga na terasi i smaknuo.

Lübcke, inače predsjednik lokalnog ogranka stranke, već je neko vrijeme primao prijetnje smrću. Iako je njemačka javnost više ili manje suglasna da je poziv Angele Merkel imigrantima da dođu u Njemačku bio pogrešan potez, Lübcke je smatrao kako je moralno tim ljudima, kada su već pozvani u državu, pomoći na sve razumne načine. Upravo zbog toga je Lübcke, inače vrlo omiljen političar u svojoj sredini, bio česta meta verbalnih napada na društvenim mrežama i internetskim stranicama koje zastupaju radikalnu i ekstremnu desnicu u Njemačkoj.

Nekoliko dana nakon ubojstva 65-godišnjeg političara na trajektu u istočnoj Freziji uhićen je muškarac za kojeg se posumnjalo da bi mogao biti povezan s ubojstvom, no uskoro je pušten na slobodu.

Poznati neonacist

Ipak, policija je nastavila s potragom pa je uhićen četrdesetčetverogodišnji Sebastian Ernst za kojeg je nedvosmisleno utvrđeno da je upravo on upao u Lübckeovu kuću i ispalio mu metak u glavu. Dokazi se temelje na DNK analizi tragova koji su ostali na poprištu događaja.

Ernst je ekstremni desničar, simpatizer neonacističkog NDP-a, a još 1993. osuđen je zbog podmetanja požara u jednom domu za azilante.

Prema tvrdnjama državnog odvjetnika, za sada još nema nikakve potvrde da je Ernst imao sudionika u ubojstvu ili da pripada nekoj terorističkoj organizaciji.

U posljednjih nekoliko godina broj napada na političare koji zagovaraju pomoć imigrantima u Njemačkoj je narastao. Tako je neovisnu političarku Henriette Ricker 2015. napadač ubo nožem u vrat, a Andreas Holsten izboden je nožem, no oboje su preživjeli napade. Lübcke nije bio te sreće.

Angela Merkel trese se pored ukrajinskog predsjednika

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

BF
bf2
20:42 19.06.2019.

konstatacija da je ovo prvo političko ubojstvo u Njemačkoj još od "doba hitlera",dakle druge polovice 1940.-ih je posve netočna. Frakcija Crvene Armije, ljevičarska teroristička organizacija koja je djelovala u Njemačkoj između 1970. i 1995. je odgovorna za najmanje 34 politički motivirana ubojstva, te gotovo 300 bombaških napada

Avatar MK2
MK2
23:02 19.06.2019.

Bernard Karakaš laže, a RAF atentati nisu bili "politički"?

Avatar Observer
Observer
21:16 19.06.2019.

Zar politicari nisu izabrani da postuju volju naroda a ne da prkose vlastitim biracima ?