PRIJE SE ZVAO MILENA

Prva transrodna osoba krštena na Balkanu: 'Osjećam da sam korak bliže Bogu'

Foto: YouTube screenshot/Vuk Vujisic
Prva transrodna osoba krštena na Balkanu: 'Osjećam da sam korak bliže Bogu'
02.12.2019.
u 09:29
Bog ne prepoznaje ni spol, ni seksualnu orijentaciju. On vidi samo dušu - kazao je Vuk
Pogledaj originalni članak

Vuk Adžić, koji se nekada zvao Milena, prva je krštena transrodna osoba u Crnoj Gori. Ovaj pripadnik LGBT zajednice veliki je vjernik koji redovito ide u crkvu, a sada osjeća da je 'korak bliže Bogu'.

Priča ove nekadašnje djevojke uzburkala je strasti u cijeloj regiji, a transformacija Milene u Vuka započela je prije godinu dana kada je 18-godišnjakinja počela piti hormonsku terapiju.

-  Javno priznanje tko sam zapravo, odnosno da sam muškarac zarobljen u tijelu žene, s jedne strane mi je donijelo veliko olakšanje, a s druge niz neugodnih situacija, osuda, čak i fizičkih napada - priznao je Vuk za Blic.

Ovaj mladić iz Kolašina glavni problem vidi u zdravstvenom i obrazovnom sustavu koji ne prepoznaje prava i potrebe transrodnih osoba. Smatra da je krajnje vrijeme da se u školi počne pričati o LGBT zajednici jer je to jedini put da društvo prestane stigmatizirati ove pojedince.

- Bili bismo bolje prihvaćeni, mladi nas ne bi mrzili, drugačije bi gledali na druge ljude kojima su uskraćena prava. Ipak, ne možemo kriviti državu za sve, krivi smo što trpimo nasilje koje ne prijavljujemo - vjeruje Vuk. 

Krštenje, zbog kojeg je dospio u javnost, za njega je bilo od iznimne važnosti.

- Ovo je velik korak za LGBT osobe, takve stvari se trebaju događati češće. I mi se moramo osjećati sigurno u crkvi jer Bog ne prepoznaje ni spol, ni seksualnu orijentaciju. On vidi samo dušu - kazao je i dodao kako je nakon krštenja bilo i lijepih i ružnih komentara, ali se fokusirao samo na one pozitivne.

Iako je prije mjesec dana napadnut ispred vlastitog doma te se ne osjeća sigurno u svojoj domovini, ne razmišlja o napuštanju Crne Gore.

- Moje iskreno mišljenje je da mi mladi trebamo graditi nešto novo, pokretati nove stvari i baviti se budućnošću - zaključio je Vuk.


 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar niwrad
niwrad
09:37 02.12.2019.

Muški spol ima kromosome XY. Ženski spol pak XX. To je znanost. Ostalo je bolest i negacija stvarnosti tipa ravnozemljaštvo. Mediji su promotori drugoga. Žalosno.

CR
CROLINDA
10:34 02.12.2019.

Čime se ovi ljudi zavaravaju - Otkud im takvo nepoznavanje Božje Riječi - Šta ovaj izlupeta- Otkad to Bog ne prepoznaje spol - Ta On je stvorio muško i žensko - Radi prokreacije- i nije li spržio bez milosti Sodomu i Gomoru jer se u njima razmahala protuprirodna bludnost - Bludnost je, kao što svi kršteni znaju, jedan od sedam smrtih grijeha za koji je, ako se počinitelj ne pokaje i ne obrati, kazna vječni pakao - Gospodin je rekao da je i sama želja i maštanje o nekoj osobi suprotnog spola koja ti ne pripada to jest s kojom nisi u valjalo sklopljenom crkvenom braku - rekao je da je i to grijeh bludnosti - a kamoli homoseksualno maštanje i počinjenje intimnog čina

PI
pop ivan tolj
10:11 02.12.2019.

i sada je Milena , osim ako mu nije naknadno narasla čuna i izbacio jedan x kromosom da bi ubacio y kromosom . Zašto ne može shvatiti da živi u zabludi. Kratko i jasno-čovjek je bolestan, kao i ove novine i njihovi vlasnici.