NOVI NAPAD

Provalili u pravoslavnu crkvu u Sisku: 'Kakvom teroru trebamo biti izloženi da dobijemo zaštitu?'

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Veselin Ristić u crkvi Svete Petke
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Veselin Ristić u crkvi Svete Petke
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Veselin Ristić u crkvi Svete Petke
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Veselin Ristić u crkvi Svete Petke
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Veselin Ristić u crkvi Svete Petke
06.07.2016.
u 16:45
"To što su počinitelji znali da svećenička obitelj neće biti u Sisku te noći, svjedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj namjeri"
Pogledaj originalni članak

Ured Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog danas je priopćio da su u noći s ponedjeljka na srijedu nepoznati počinitelji provalili u crkvu svete Petke u Sisku i nanijeli veću materijalnu štetu. Kako navodi Ured, napad se dogodio nakon nekoliko upadanja u posjed, vrijeđanja i prijetnji upućenih parohu sisačkom Veselinu Ristiću i članovima njegove obitelji.

U preksinoćnjem napadu vandali su, navodi Ured, obili prozor i ušli u hram, uništili i razbacali crkveno posuđe i druge bogoslužbene predmete. Potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata, devastirali spavaće i dnevne sobe, a u uredu crkvene općine razbacali arhiv i uništili blagajnu.

– To što su počinitelji znali da svećenička obitelj neće biti u Sisku te noći svjedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj namjeri da se još jedanput uputi otvorena prijetnja Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, njezinu svećenstvu i vjernom narodu u Sisku i Hrvatskoj. Ako nadležna policijska tijela u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi prijetnji, vrijeđanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađe počinitelje, pitamo se što je sljedeće? Kakvom teroru treba biti izložena Srpska pravoslavna Crkva, njezini hramovi i svećenici da bi dobili zakonsku zaštitu? Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i kršćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku, ali će o ovom i sličnim slučajevima izvijestiti Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne Crkve i druge relevantne domaće i međunarodne osobe i institucije – poručuju u priopćenju.

Mladi paroh sisački Veselin Ristić potvrdio nam je provalu u stan i crkvu, ali i prijašnje verbalne sukobe.

– Da, točno je, Ured mitropolita sve je rekao u priopćenju. Sve su prostorije provaljene iako su bile zaključane, sve je razbacano i u crkvi i stanu u kojem stanujem sa suprugom i djecom i neke su stvari ukradene. Vjerojatno su znali da me neće biti kod kuće tu noć. Točno je i da je prije bilo određenih verbalnih konflikata i napada, ali ne mogu ovu provalu povezati s tim. No, ovo je ipak slijed nemilih događaja, ali dok policija ne obavi svoje, ne bih prejudicirao i dovodio to u vezu – rekao nam je Veselin Ristić koji je u Sisku u službi od 2012.

Sisačka policija također je izvijestila o provali u hram i stan, objavivši kako je protiv nepoznatog počinitelja podnesena kaznena prijava zbog teške krađe provaljivanjem te da se poduzimaju intenzivne mjere traganja za počiniteljem. Priopćeno je kako je iz vjerskog objekta ukraden manji iznos novca, a iz stana prijenosno računalo i nakit.

>> 'A je to': Zbog štednje na limu pravoslavna crkva puna mrlja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 81

Avatar Peterančan
Peterančan
16:23 06.07.2016.

Ak su znali da je popo na moru, to su onda njihovi, od kud bi normalan Hrvat znal kud se kreće vlaški pop? I dok trofazni sami sebe pljačkaju, treba prikazati da je to "prijetnja napaćenom srpskom živalju, njihovim životima i opstojnosti, cijeloj naciji na planetu i šire".... Naravno, "normalno" je odmah pokazati prstom na ljude, u genima im je to, pa razorili smo im Čačak, Užice...

BJ
Bjelovar112
16:19 06.07.2016.

Ovo nisu mogli napravit Šokci, Katolici razlog je jednostavan to je napravio netko od Pravoslavaca koji su sa popom dobri i znali da ga nema i koliko ga nece biti . Nek mitropolit smanji tenzije i pocisti u svom dvoristu . Bio je slucaj u Bjelovaru da je popu nestao novac evri koje je sakrio u crkvi kod oltara i zamislite tko je uzeo novac ? Njegova zena koja po njihovom obicaju ne smije iza oltara no nakon toga ga je ostavila i evo se ovaj sad vuca po okolnim selima i kak ti predaje pravoslavni vjeronauk .

Avatar Duksi
Duksi
16:43 06.07.2016.

lopov je lopov ne bira koga.