Prosvjednici u Ateni zapalili robnu kuću, u Berlinu napustili grčki konzulat

08.12.2008.
u 20:30
Pogledaj originalni članak

Prosvjednici u Grčkoj zapalili su veliku robnu kuću u središtu Atene i božićno drvo ispred zgrade parlamenta, a prosvjednici koji su u Berlinu zbog ubojstva 15-godišnjeg prosvjednika u subotu u Ateni zauzeli grčki konzulat napustili su zgradu nakon osam sati okupacije.

Novi neredi u Grčkoj: Dva policajca uhićena zbog ubojstva 15-godišnjaka

U Ateni je trećeg dana prosvjeda tisuće prosvjednika u ponedjeljak razbijalo prozore banaka, poslovnih i vladinih objekata te palilo kontejnere za smeće. Prosvjednici su zapalili i veliku robnu kuću u središtu Atene te divovsko božićno drvo ispred zgrade grčkog parlamenta.

U Berlinu su prosvjednici mirno napustili zgradu grčkog konzulata.

- Svi su napustili zgradu i to je kraj priče - rekao je glasnogovornik berlinske policije Klaus Schubert nakon što je 130 policajaca otvorilo zgradu u središtu njemačke prijestolnice.

- Konzulat neće podizati tužbe, a to ne planira ni državni tužitelj. Oni nisu razbili vrata na ulasku i nisu nikoga ozlijedili. Na kraju im je jednostavno dopušteno da odu - rekao je.

Prosvjednici su zauzeli konzulat u ponedjeljak ujutro u mirnom prosvjedu zbog ubojstva u Ateni koje je dovelo do trodnevnih prosvjeda u više grčkih gradova.
- Kad je otvoren, u konzulat je ušlo petnaestak prosvjednika koji su ga proglasili okupiranim te su osoblju predali pismeni prosvjed u kojem se osuđuje ubojstvo učenika u Ateni prije dva dana - rekao je glasnogovornik grčkog veleposlanstva Pantelis Pantelouiris.

Po procjeni policije u zgradu je ušlo više od 30 prosvjednika više nacionalnosti. Oni su sa zgrade konzulata uklonili grčku zastavu te je zamijenili natpisom "Ubila ga je država".

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr