akcija udruge domine

Pronašle 12 stanova za zlostavljanje žene. Na policiji im rekli da se smire

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pronašle 12 stanova za zlostavljanje žene. Na policiji im rekli da se smire
21.04.2020.
u 18:48
Autonomne sigurne kuće, u kojima se može boraviti bez potvrde policije ili centara za socijalnu skrb, sada su krcate i moraju odbijati žrtve, navodi Mirjana Kučer
Pogledaj originalni članak

Tijekom prva dva tjedna nije bilo poziva, no onda se jedno poslijepodne javila žena koja je doslovno završila na ulici, bez dokumenata, bez kune u džepu – govori nam Mirjana Kučer, koordinatorica Udruge "Domine" koja je rad u Savjetovalištu za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja "Maja Čulić" zbog pandemije koronavirusa morala preoblikovati u telefonsku podršku žrtvama nasilja. Naime, napadnuta žena nakon posjeta bolnici dobila je kaznu za remećenje javnog reda i mira, kao i zabranu prilaska partneru, što ju je u ovim izvanrednim okolnostima dovelo do stadija potpune nemoći. Nedugo nakon ovog slučaja, nažalost, uslijedilo je još poziva žrtava obiteljskog nasilja.


 

– One sada ne mogu kupiti autobusnu kartu i otići u drugi grad. Inače zlostavljane žene upućujemo u autonomna skloništa, ali sada je to jednostavno nemoguće. Morali smo pronaći alternativno rješenje – objašnjava Kučer koja je potom putem društvenih mreža uputila apel svim sugrađanima koji su voljni svoje prazne stanove ili apartmane privremeno ponuditi ženama i djeci koja doslovno ostaju bez krova nad glavom. Prvi dan akcije javilo se šest dobrih duša iz Splita i županije, pa se stvorila baza od 12 stanova i apartmana, a novčane donacije pristigle su iz svih krajeva Hrvatske.

– Najugroženije su žene koje sada nemaju primanja, koje su uglavnom radile u turizmu ili privatno čistile apartmane – ističe koordinatorica Udruge i napominje da određene žrtve u ovim trenucima i ne mogu otići u županijska skloništa jer zbog izvanrednih okolnosti i zatvorenih sudova ne znaju jesu li u sustavu procesuirane kao žrtve nasilja.

– Autonomne sigurne kuće, u kojima se može boraviti bez potvrde policije ili centara za socijalnu skrb, sada su krcate i moraju odbijati žrtve, dok za "spas" u županijskom skloništu osoba mora podnijeti kaznenu prijavu i javiti se nadležnim institucijama – objašnjava Kučer i navodi još jedan veliki problem, dvostruko kažnjavanje, tj. kažnjavanje i žrtve i nasilnika.

– Trenutačno nemamo relevantne podatke koliko je bilo slučajeva nasilja u obitelji, a koliko ih se zbog izolacije ne prijavljuje. Jedna korisnica našeg savjetovališta zbog prijetnji partnera otišla je na policiju pa su joj tamo rekli da se primiri – navodi Kučer i dodaje kako u borbi protiv nasilja nisu dovoljne tek izlizane floskule poput "stop nasilju".


 

– I dalje nema jedinstvenog broja telefona na razini Hrvatske na koji se zlostavljane osobe mogu javiti. Iako je prošle godine pokrenut nacionalni broj podrške žrtvama, još uvijek nije proradio – zaključuje uz pitanje o tome što to doista govori o našem sustavu i odnosu prema žrtvama. Ipak, odaziv na apel udruge ulijeva nadu da solidarnost i dalje postoji, a većinu stanova i donacija ovim žena udijelile su upravo žene – navodi Kučer. 

Inače, u vremenskom razdoblju prije i nakon stupanja na snagu odluke Stožera o mjeri ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja športskih i kulturnih događaja nema znatnih odstupanja u broju kaznenih djela i prekršaja iz domene nasilja u obitelji. Od 8. do 19. ožujka počinjeno je ukupno 222 prekršaja i 37 kaznenih djela, dok je od 20. do 31. ožujka, kada su nastupile mjere, počinjeno ukupno 210 prekršaja i 27 kaznenih djela. Iako MUP ne bilježi porast prijava slučajeva nasilja u obitelji, naglašavaju da su svjesni da ova situacija pogoduje pojavi i intenziviranju nasilja u obitelji, osobito nad ranjivim članovima. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.