IZMJENE ZAKONA

Profesorima i učiteljima uskoro i status službenih osoba

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
Profesorima i učiteljima uskoro i status službenih osoba
22.10.2019.
u 13:10
Kako naglašavaju iz Ministarstva, takva dodatna kaznenopravna zaštita za nastavnike, profesore i učitelje osigurat će se primjenom kaznenih djela koja su počinjena prema službenoj osobi, a sankcionirana su strožom kaznom
Pogledaj originalni članak

Do kraja godine, kada je predviđeno usvajanje konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona u redovnoj zakonodavnoj proceduri, učitelji, nastavnici i profesori u školama i na visokim učilištima trebali bi dobiti status službenih osoba.

– Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona prošao je javno savjetovanje te će uskoro biti upućen u daljnju proceduru Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, odnosno u prvo čitanje. Navedenim nacrtom predlaže se proširiti definiciju službene osobe i tako osigurati dodatnu kaznenopravnu zaštitu stručnom radniku koji obavlja poslove iz djelatnosti socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja. Stručnim radnikom koji obavlja poslove iz djelatnosti odgoja i obrazovanja smatra se stručni radnik koji obavlja takav rad u javnoj ustanovi te nastavnik i suradnik na visokom učilištu – poručili su za Večernji list iz Ministarstva pravosuđa.

Kako naglašavaju iz Ministarstva, takva dodatna kaznenopravna zaštita za nastavnike, profesore i učitelje osigurat će se primjenom kaznenih djela koja su počinjena prema službenoj osobi, a sankcionirana su strožom kaznom.

Podsjetimo, status službene osobe tražili su nastavnici nakon što je lani u čakovečkoj školi nastavnik optužen da se obračunao s učenicima koji su ga prije bilo kakve njegove reakcije gađali kredama. Samo lani zabilježeno je u školama 118 nasilničkih slučajeva, a sada bi status službene osobe dobilo oko 60.000 djelatnika.

>> Pogledajte i ovaj video: Sindikati u školstvu o premijerovoj najavi povišice plaće svim djelatnicima u javnom sektoru

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.