banke u vrijeme korone

Prikupljaju prijave za odgode kredita, za kartice mjera još nema

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zdenko Adrović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Zdenko Adrović
03.04.2020.
u 18:06
Za građane koji su već otprije u teškoćama ili imaju blokiran račun nema nikakvih mjera pomoći
Pogledaj originalni članak

Olakšanje plaćanja raznih zaduženja građana nije ni izbliza definirano precizno i nediskriminatorno kao za poduzetnike pogođene pandemijom. Osim što se preporuka Vlade bankama da ne pokreću ovrhe sljedeća tri mjeseca i omoguće odgode plaćanja rata kredita odnosi samo na one koji su bili uredni do kraja 2019., način na koji će banke to provoditi razlikuje se kod svake od njih čime se dužnici dovode u neravnopravan položaj, a banke imaju i odriješene ruke pri odlučivanju o prihvaćanju zahtjeva.

Za građane koji su već otprije u teškoćama ili imaju blokiran račun nema nikakvih mjera pomoći. Zaduženja po karticama i leasingu nitko iz Vlade nije spominjao, no iz Hanfe su nam odgovorili da su leasing društvima dali preporuke da protiv onih koji otežano plaćaju, a dosad su bili uredni, ne poduzimaju mjere prisilne naplate niti im obračunavaju zatezne kamate.

- Hanfa je leasing društvima izdala uputu da za takve korisnike ne moraju, zaključno s 31. ožujka 2021., provoditi vrijednosna usklađenja, tj. da su ih dužni provoditi uzimajući u obzir izvanredne okolnosti - precizira regulator. Zasad su nam samo u OTP leasingu potvrdili da daju tromjesečni moratorij, a i u Erste leasingu kažu da odgađaju otplatu.

Za kreditne kartice, banke tek pripremaju mjere pa Erste najavljuje određene olakšice, a PBZ Card poručuje da će omogućiti tromjesečne odgode, dok u OTP-u kažu da razmatraju dodatna rješenja za postupno podmirenje kod revolving kartica. Dosad su mjere za olakšanje otplate kredita precizirali OTP, HPB, PBZ, Sberbank i Erste banka.

OTP nudi odgode na tri mjeseca, pri čemu se kamate plaćaju nakon isteka moratorija, uz moguće produljenje roka otplate, HPB ima opcije: produljenje roka otplate uz smanjenje mjesečnih anuiteta, moratorij na otplatu glavnice, ali uz mjesečno podmirivanje kamate ili produljenje otplate i moratorij na otplatu ukupnog zaduženja s podmirenjem kamate po isteku. Sberbank nudi tromjesečnu odgodu uz produljenje roka otplate prema istom modelu kao OTP, dok Erste i PBZ nakon tromjesečne odgode predviđaju i mogućnost moratorija za još tri mjeseca.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.