Rekonstrukcija

Mornar ulazi u Vladu umjesto Jovanovića, Varga umjesto Rajka Ostojića?

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ostojić i Varga
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Jovanović i Mornar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milanović Ostojić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Milanović Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zoran milanović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Rajko Ostojić
10.06.2014.
u 21:13
Kako neslužbeno doznajemo, novi ministar zdravlja mogao bi biti Siniša Varga. Jovanović je, pak, kako doznajemo svoje najbliže suradnike obavijestio da odlazi s ministarskog mjesta.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Zoran Milanović želi smijeniti ministra zdravlja Rajka Ostojića! Kako neslužbeno doznajemo, novi ministar zdravlja mogao bi biti Siniša Varga, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, inače veliki Ostojićev oponent.

ECMO prelio čašu

Čini se da se Rajko Ostojić pomirio sa svojom smjenom još u noći od subote na nedjelju nakon što se na sjednici Glavnog odbora SDP-a žestoko “potukao” (i izgubio) sa šefom stranke i premijerom Zoranom Milanovićem. – Premijer ima obvezu da imenuje i razrješuje ministre, tako je u svim uređenim demokratskim državama, a tako je i u Hrvatskoj – odgovorio je na pitanje o smjeni novinarima ministar zdravlja Rajko Ostojić danas u Virovitici, gdje je otvorio obnovljeni odjel dermatologije i venerologije u Općoj bolnici. Zadnja kap koja je premijeru Zoranu Milanoviću prelila čašu (barem tako tvrde Ostojićevi oponenti), osim, naravno, unutarstranačkih problema, bila je odluka Rajka Ostojića da za tridesetak milijuna kuna kupi 35 ECMO uređaja (umjetna pluća), zbog čega ga je Udruga bolničkih liječnika “cinkala” premijeru tvrdeći da je ministar Ostojić kupio previše skupih uređaja. – Svi se stručnjaci slažu da su ECMO uređaji potrebni hrvatskom zdravstvu. To je naša neophodnost. Samo je u Splitu u posljednjih nekoliko mjeseci spašeno desetak ljudskih života – rekao je danas Rajko Ostojić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Osim Rajka Ostojića, iz Vlade najvjerojatnije odlazi i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list najvjerojatniji Jovanovićev nasljednik je Vedran Mornar, profesor na FER-u. Kako doznajemo Jovanović je svoje najbliže suradnike obavijestio da odlazi s ministarskog mjesta. Ministarstvo obrazovanja bi navodno trebao napustiti i Jovanovićev zamjenik Saša Zelenika, također Riječanin koji će se vratiti na svoje staro radno mjesto u Centar za mikroznanost i nanotehnologije u Rijeci. Prema pričama u akademskim krugovima Zelenikino mjesto ponudit će se aktualnoj prorektorici zagrebačkog Sveučilišta Blaženki Divjak. Upražnjeno će najvjerojatnije ostati i mjesto pomoćnika za sport Petra Skansija. O tome tko će ga naslijediti odlučit će novoizabrani ministar.

Prema svemu sudeći, premijer Zoran Milanović odlučio se u sklopu rekonstrukcije Vlade degradirati i Branka Grčića. Na takav zaključak upućuje i današnja Grčićeva izjava. Čini se da on više neće biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, ostat će (samo) ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kazna? Ne, rasterećenje!

Grčić je rekao da svoj eventualni odlazak s mjesta potpredsjednika Vlade ne bi doživio kao kaznu ili neuspjeh, nego kao rasterećenje u jednom dijelu svog posla. A na pitanje hoće li ostati u Vladi barem kao ministar, Grčić je rekao kako je rad u Vladi ionako započeo kao ministar, a da su nove obveze (potpredsjedničko mjesto) došle kada je s mjesta prvog potpredsjednika Vlade morao otići Radimir Čačić.

>>Jovanovićev nasljednik - Tko je novi ministar Vedran Mornar?

>>U dvoranu sa 200 mjesta nagurali 800 ravnatelja

>>'Da sam ja Zoran Milanović, išao bih u rekonstrukciju vlade'

>>Nove ljude doveli su Račan, Sanader i Kosor

>>Nova isključenja iz stranke mirisala bi na revanšizam

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 65

TO
tolitol
18:44 10.06.2014.

Dakle, odlazi ministar čiji se mandat sveo na ideologiju (mijenjanje naziva ministarstva zdravstva u totalnu nebulozu ministarstvo zdravlja kako bismo se, valjda, ujednačili s našim istočnim susjedima) i posve katastrofalne promašaje, tipa uvođenja smjenskog rada. Prvi dio svog ministarskog mandata proveo je u neuspješnoj utrci za zagrebačkog gradonačelnika, što je zapravo krivica Milanovića kojemu je očito bilo normalno da netko tko bi trebao voditi tako strateški važni sektor mjesecima vodi kampanju za gradonačelnika. Jad, tuga, nesposobnost. Ima li se išta pozitivno za dodati?

DC
dubravko.crnjak
18:49 10.06.2014.

Kad već nije mogao umetnuti Tomislava Vargu u HPB, logično je da ubaci njegovog buraza u Ministarstvo zdravstva. Bilo kuda, Varge svuda.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
18:45 10.06.2014.

Neznam kakav je Varga....Nadam se da je bolji od Ostojića koji je upropastio zdravstvo...