Sintetički porez

Predsjednica predlaže: Rentijerima veći porez

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Predsjednica predlaže: Rentijerima veći porez
08.11.2018.
u 19:53
Predsjednica je hvalila Plenkovićeve ministre reformatore Zdravka Marića i Marka Pavića, no prigovorila što se rad oporezuje više od imovine
Pogledaj originalni članak

Za razliku od prošle godine kada se s govornice godišnjeg skupa ekonomista u Opatiji žestoko obrušila na Vladu i premijera, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovog je puta pohvalila Vladu zbog pozitivnih gospodarskih pokazatelja. Posebno je izdvojila Plenkovićeve ministre reformatore – Zdravka Marića zbog porezne i Marka Pavića zbog mirovinske reforme.

Dajte pravedne poreze

– Za razliku od nekih drugih ministara financija koji su dodatnim poreznim opterećenjem gušili gospodarstvo, Zdravko Marić napravio je u tom segmentu dobar posao i pokazao da porezno rasterećenje može potaknuti gospodarstvo – istaknula je predsjednica koja, međutim, nije ostala samo na pohvalama, nego je iznijela zanimljive prijedloge vezane uz poreznu politiku koji se češće mogu čuti od predstavnika lijeve političke opcije. Desne vlade uglavnom rasterećuju bogatije skupine – vlasnike imovine i kapitala, dok ih lijeve Vlade pritišću da plate više poreza. Predsjednica je pozvala Vladu i ministra financija da uvede tzv. sintetički porez na dohodak, što bi značilo da se na isti način trebaju oporezivati dohoci temeljeni na radu i dohoci koji proizlaze iz ulaganja u kapital i imovinu. Dohodak od kapitala i imovine u Hrvatskoj se oporezuje po stopi od 12 posto, a porez na plaće plaća se po stopama od 24 i 36 posto.

Predsjednica je iz Opatije poručila da je potrebno povećati pravednost oporezivanja dohotka iz svih izvora, i to ne uvođenjem dodatnih razreda i stopa, nego uvođenjem sintetičkog poreza, prema kojem bi se cjelokupni dohodak oporezivao jednako – neovisno o izvoru iz kojeg se stječe. Predsjednica je podsjetila da se dohodak od rada oporezuje progresivno, a dohodak od najma nekretnina povlaštenom stopom od 12 posto, i to samo 70 posto osnovice.

– To i neki drugi porezi pretvorili su nas u društvo rentijera. To možemo promijeniti i porezna politika tu može pomoći – poručila je predsjednica. Sintetički porez predlagali su i neki Marićevi porezni savjetnici, no ministar nije pogurao ideju koja bi značila veće oporezivanje građana koji žive od kapitala, bilo da iznajmljuju stanove i apartmane, imaju veliku štednju u bankama ili primaju dividende. Sintetički porez značio bi da jednom plaćenih 12 posto poreza na dohodak od najma, kamata, dividende ili udjela u dobiti ne bi bio konačni porez, nego bi se nakon isteka kalendarske godine zbrajali svi dohoci pa bi oni koji imaju više prihode od najma, kamata ili udjela u tvrtkama platili porez po većoj stopi.

Proračun ovaj tjedan

Predsjednica je navela da se što manje treba oslanjati na korištenje sniženih stopa PDV-a jer one nepotrebno kompliciraju sustav pod parolom da se njima ispravlja regresivan učinak PDV-a.

– To je djelomično točno, ali građani s nižim dohocima vjerojatno bi bili sretniji da im se za taj iznos rastereti plaća – dodala je Kolinda Grabar-Kitarović. Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će ovaj tjedan objaviti prijedlog proračuna za 2019. godinu koji će se temeljiti na projekciji rasta BDP-a od 2,9 posto. Paraleno s time ići će se i na rebalans ovogodišnjeg proračuna koji će biti pod utjecajem otplate ranije izdanih jamstava za brodogradilište Uljanik. Na sjednici Vlade bit će i prijedlog poreznih zakona, među ostalim i smanjenja PDV-a na 13 posto za meso, ribu, jaja, voće i povrće.

Lovrinčević: Niži PDV pomoć je siromašnima

Sintetičko oporezivanje već je uvedeno tijekom prve porezne reforme, međutim nisu sve porezne kategorije uključene, na što je apelirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se u Opatiji založila za uključivanje prihoda od dividendi, kapitala ili najma u računicu. Ipak, ugledni makroekonomist Željko Lovrinčević, koji je sklon sintetičkom oporezivanju, naglašava da je porezni teret na te vrste prihoda ionako više opterećen od prosječnog tereta na dohodak. Tako je prosječno opterećenje porezom na dohodak samo 6,5 posto, kaže, a opterećenje poreza na kapital ili najam oko 10 posto. Naime, porez na dohodak, s obzirom na razinu osobnog odbitka i faktore koji ga uvećavaju, ne plaća više od 900 tisu??a zaposlenih i umirovljenika, a od onih koji ga i plaćaju većini se razrezuje stopa od 24 posto. Od siječnja, kada će se granica za primjenu najviše stope od 36 posto povisiti, opterećenje porezom na dohodak u prosjeku će biti i manje od spomenutih 6,5 posto. S druge strane, prihod od dividendi, najma ili kamata oporezuje se po stopi od 12 posto, a uz rasterećenja realni teret iznosi oko 10 posto. Razmišljalo se o uvođenju sintetičkog oporezivanja i 2016. godine, ali takav bi pristup uključivao sređivanje baza podataka i objedinjavanje praćenja izvora prihoda, što je poprilično zahtjevan proces, a preliminarni izračuni pokazali su da ne bi došlo do efekta u prihodovnom smislu koji bi opravdao kompliciranje prikupljanja podataka. Naime, prihodi od promjene načina oporezivanja bili bi minorno veći od trenutačnih prihoda. Predsjednica je kritizirala i uvođenje međustopa PDV-a, što je začudilo Lovrinčevića s obzirom na to da je riječ o snižavanju poreznog opterećenja hrane.
– Budući da najsiromašniji ne plaćaju porez na dohodak, jedini je način na koji im se može pomoći snižavanje stopa PDV-a koji je progresivan porez pa kao takav najviše opterećuje upravo najranjivije skupine društva – istaknuo je Lovrinčević. Osim na sirovo meso, sirovu ribu, pelene, voće i povrće, ministar financija Zdravko Marić planira smanjiti PDV na još neke skupine prehrambenih proizvoda. (Marina Šunjerga)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

RI
rimac444
22:31 08.11.2018.

iznajmljivči apartmana bi trebali plaćati visoku rentu na prirodna bogatstva hrvatskog naroda : more, obalu, nacionalni parkove. sve prirodne ljepote na kojima se bogate.Nije normalno da netko iznajmljivanjem 2 apartmana za 2 mjeseca zarađuje više od ljudi koji rade cijelu godinu.

VO
vorda400
20:25 08.11.2018.

Da skužili su da nam je još samo ostao krov nad glavom pa da i tu lupe porez to su priče za djecu da će samo oporezivati nekretnine u najmu nije bez veze legalizacija provedena i sređene katastarske knjige Ali nemaju muda to napraviti jer bi najviše naj... njihovi glasači

MO
morskilav
20:07 08.11.2018.

Cini mi se da su svi prisutni na savjetovanju na drzavnoj sisi pa je takav kvalitet savjetovanja i prijedloga....jel itko spominje smanjenje troskova drzave, silnih opcina, uhljeba i vojske proracunskih narkomana....bez toga sve ostalo je kemijanje