Fred Matić:

'Ni u najgoroj noćnoj mori nisam zamišljao da ću morati braniti ustaše'

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
glasnović
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Željko Glasnović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Predrag Matić
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Predrag Matić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Predrag Matić
27.10.2017.
u 14:53
– Ničim izazvan, izvrijeđao je ustaše i njihov pokret. Jednom jedinom rečenicom – rekao je da oni nisu fašisti – komentirao je Predrag Matić izjavu biskupa Košića
Pogledaj originalni članak

Izjava biskupa Vlade Košića kako ustaše nisu bili fašisti, uznemirila je dio saborskih zastupnika, pa je tako SDP-ov Predrag Matić tijekom saborske rasprave o izvješću Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za prošlu godinu ustvrdio kako u najgoroj noćnoj mori nije zamišljao da će 70 godina od Drugog svjetskog rata morati braniti ustaše

– Nisu valja ustaše "džabe" četiri godine klali, palili, ubijali i uništavali, pisali rasne zakone, osnovali konc-logore, tamanili Srbe, Rome, Židove, Hrvate neistomišljenike i bacali ih u jame, ulizivali se, ljubili skute i ruke Mussoliniju, Hitleru i trudili se biti veći fašisti od njih da bi sada netko odlučio jednom rečenicom to prebrisati i mrtvo-hladno reći da ustaše nisu bili fašisti – komentirao je Matić. Ovaj put je, tvrdi Matić, biskup Košić koji je inače poznat po mnogim pametnim izjavama i postupcima poput blagoslova ratnih zločinaca, stvarno pretjerao. 

"Izvrijeđao je ustaše i njihov pokret"

– Ničim izazvan izvrijeđao je ustaše i njihov pokret. Jednom jedinom rečenicom – rekao je da oni nisu fašisti. Mi s ovog mjesta moramo jasno reći, urbi et orbi: "Nećeš pope, nećeš vrijeđati ustaše. Kakvi su takvi su, ali naši su i mi ih ne damo vrijeđati." Kad oni sami kažu i ponose se da su fašisti, onda ne dopuštamo nikome da im nakon 75 godina to oduzima i dovodi to u pitanje. Zato mirno spavajte, ustaše, i ne berite brigu, nikada nećemo zaboraviti vaša djela i sve što se učinili 40-tih godina, zbog čega ćemo vas se, budite sigurni itekako vječno sjećati – komentirao je Matić te uznemirio desni dio sabornice.

– Najgora je zapreka Hrvatskoj mentalna baština koja sprječava katarzu i rasvjetljavanje događaja na ovim prostorima – uzvratio je nezavisni Željko Glasnović te dodao kako Matić nije povjesničar.

– Tijekom studiranja moderne povijest i političke znanosti u Kanadi pročitao sam više knjiga u jednom danu nego što ste vi u cijelom životu. Vi pojma nemate što govorite. U Hrvatskoj ima tisuću masovnih grobnica te 700 u Sloveniji. To su žrtve komunista i komunističkog režima, boljševičkog sotonizma kojeg vi branite. Ostali ste mentalni Jugoslaven. Sramota je da ste branitelj, vi ste sramota za Hrvatsku – objašnjava Glasnović. Matić mu je odgovorio kako je trebao biti u Hrvatskoj i proći ono što je prolazio naš narod 90-ih godina i kasnije.

"Govorite o ustašama, a partizanske zločine ne spominjete"

– Lako je bilo pametovati s 10.000 kilometara udaljenosti, kao i vaš bivši premijer Orešković kojeg nikad niste pitali zašto nije bio u Domovinskom ratu. Vaše ratne zasluge ne dovodim u pitanje. Jedina dva spomenika žrtvama komunističkog režima, i to kod Otočca i u Zagrebu, otvorila je vlada Zorana Milanovića i ja kao ministar. A vi dalje trubite što hoćete – kazao je Matić Glasnoviću.

U prepirku se uključio i Hrastov Hrvoje Zekanović koji je, kaže, primijetio kako svaki put kad je SDP na koljenima s lijeve strane sabornice slušamo priče o ustašama i partizanima. 

– Ne mogu vjerovati da 2017. godine čujem: "Nećeš, pope!" To je isti onaj usklik koji se 45 godina konstantno ponavljao. Govorite o ustašama, a partizanske zločine ne spominjete. Nisu svi koji su bili u ustašama i domobranima bili zločinci, ali su mnogi, nažalost, partizani klali i ubijali i po Bleiburgu i po križnom putu. Njih nikada nećete spomenuti – kazao je Zekanović koji Matiću, tvrdi, zamjera što nikada javno nije osudio komunističke zločine. – S ove strane sabornice nismo dali da se vrijeđaju ustaše. Što se vi sad ljutite – zanimalo je Matića.

Treba se zalagati za istinu o Domovinskim ratu

Dok se govorilo o samoj temi rasprave, zastupnici su se složili kako se treba zalagati za istinu o Domovinskom ratu.

– Ona se nerijetko zamućuje, neke se stvari prešućuju, neke pokušavaju reinterpretirati – kazao je HDZ-ov Željko Reiner koji poput ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazora nije zadovoljan činjenicom što ni taj centar, ni Hrvatski zavod za povijest, nisu bili uključeni u stvaranje kurikuluma. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 292

MJ
marko.josipovicbra
15:02 27.10.2017.

Bravo za biskupa Košića sve je točno rekao.Doista ustaše su se borile za samostalnu Hrvatsku ali nespretnim spletom okolnosti izgubili su rat jer su genocidne partizane podržavali i pomagali Ameri, Englezi i Rusi.Dakako rat su izgubili i lažnu povijest su pisali pobjednici.Ustaše su bili domoljubi i ljudi izuzetnog moralnog karaktera.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
15:37 27.10.2017.

Ustaše nikad nisu bili agresori, branili svoje.

KA
kamišar
15:22 27.10.2017.

Takvi su i 1945. klali i streljali redom svećenike i časne sestre. Ograničeni drumski razbojnici.