u pismu leki

Pravobraniteljica: Važno je odgovoriti na očekivanja građana koji se zalažu za referendum

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pravobraniteljica: Važno je odgovoriti na očekivanja građana koji se zalažu za referendum
10.03.2014.
u 13:44
Jedina nedvosmislena pravna osnova koju hrvatski pravni sustav pruža za utvrđivanje (ne)ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja je članak 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, poručuje Vidović
Pogledaj originalni članak

Povodom inicijative građana za održavanje referenduma, pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

U njemu ga upozorava da bi referendum s pitanjem ''Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi - Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice“, značio nedopustivo smanjenje prava pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ukoliko bi bio održan te ukoliko bi došlo do predložene izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Kao institucija za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, jasno i nedvosmisleno izražavamo stajalište da zbog osobitog značaja manjinskih prava u modernoj Hrvatskoj, smatramo važnim da do predložene promjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ne dođe. No, jednako tako, naglašavamo da postupak odlučivanja o ovom pitanju mora biti proveden u skladu s postojećim propisima, poštujući načelo vladavine prava koje je jedna od najviših vrednota ustavnog poretka i zahtijeva da se društveni život temelji na unaprijed propisanim pravnim pravilima koja su opća, predvidljiva i izvjesna - istaknula je Vidović.

Pravobraniteljica je pojasnila da je ''važno odgovoriti na legitimna očekivanja građana koji se zalažu za održavanje referenduma, koji su dali potpise za referendumsku inicijativu i čije ustavno pravo na neposredno odlučivanje zbog trenutno postojeće pravne nesigurnosti, ne smije biti dovedeno u pitanje''.

- Jedina nedvosmislena pravna osnova koju hrvatski pravni sustav pruža za utvrđivanje (ne)ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja je članak 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji jasno određuje da je to u nadležnosti Ustavnog suda . poručila je Vidović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KR
kristov
14:00 10.03.2014.

Gospođo, ti pojma nemaš i ja se čudim da si još na poziciji, dobro plaćenoj za nikakav rad i još manje znanje. Svoje neznanje pokazala si prilikom referenduma o braku, a čini se da je tako i ovoga puta. Tvoje tumačenje i zalaganje palo je i propalo i jadan onaj koga ti zastupaš i čije interese štitiš. Osim pomutnje ništa drugo nije korist od tebe. Kad kažeš da se predlaže smanjenje prava, molim da to i dokažeš na način da objasniš koliko je to prava u 30% zastupljenosti, a ne bi ih bilo u 50%. Otkaz, ostavka, štogod od tebe se očekuje, a ne pametovanje!

DU
Deleted user
14:51 10.03.2014.

Referenduma neće biti, ali neće biti ni ćirilice u Vukovar-u. Ustavni sud upozoriti će vladajuće 'siledžije' na ono, na što ih stožer i oprbene stranke opetovano upozoravaju a to je članaka 8 ustava. Taj članak je i jedini razlog zašto pitanje već nije proslijeđeno ustavnom sudu, vladajući naime znaju da je jedina moguća odluka ustavnog suda, da se za uvođenje ćirilice u Vukovaru nisu stekli uvjeti iz članka 8.

TO
torcidaš
15:57 10.03.2014.

Građane, a Hrvati nemaju svoga pravobranitelja